January 16, 2019

Sweet-and-Sour Chicken Thighs with Carrot Puree


Makes 4 to 6 main-course servings

8 small chicken thighs with skin and bone (2 1/2 to 2 3/4 lb total), trimmed of excess fat
2 teaspoons salt
1 1/4 teaspoons paprika
3/4 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon black pepper
1 1/2 tablespoons olive oil
1 large onion, halved lengthwise, then cut lengthwise into1/4-inch-wide strips
1 lb carrots (6 medium), cut diagonally into 1-inch pieces
2 tablespoons minced garlic
1/2 cup water
1/4 cup fresh lemon juice
2 tablespoons mild honey
1 tablespoon finely chopped fresh flat-leaf parsley
1 tablespoon finely chopped fresh cilantro
Pomegranate seeds for sprinkling

Pat chicken dry. Stir together 1 1/2 teaspoons salt with paprika, cinnamon, and pepper and rub onto chicken.

Heat oil in a 12-inch heavy skillet over moderately high heat until hot but not smoking, then brown chicken in 2 batches, turning over once, about 10 minutes per batch. Transfer chicken as browned to a plate.

Discard all but 3 tablespoons fat from skillet, then add onion and saute for 5 minutes. Add carrots and sprinkle with remaining 1/2 teaspoon salt and pepper to taste and cook over moderate heat, stirring occasionally, until onion is softened and beginning to brown, 8 to 10 minutes. Add garlic and cook, stirring occasionally, 1 minute.

Return chicken, skin sides up, to skillet, nestling it into vegetables. Stir together water, lemon juice, and honey until blended and add to skillet, then cook over moderately low heat, covered, until chicken is cooked through and carrots are tender, 25 to 30 minutes. If necessary, skim fat from sauce, then add salt to taste. Periodically check for water in a pan. If you feel, the mixture is drying up, please add a couple tablespoons of water.

Removed skillet from the heat, place chicken pieces on a nice plate. Transfer carrot-onion mixture to container and using immersion mixer, blend everything together into puree. If necessary, please add a couple tablespoons of water. Spread puree over the chicken or serve as a side. Sprinkle with herbs
and pomegranate seeds just before serving.

Кисло-сладкая тушеная курятина с морковным пюре

На 4-6 порций.

8 маленьких куриных бедер с кожей и костью (от 2 1/2 до 2 3/4 фунта), очищенных от лишнего жира
2 чайные ложки соли
1 1/4 чайной ложки паприки
3/4 чайной ложки корицы
1/2 чайной ложки черного перца
1 1/2 столовой ложки оливкового масла
1 большая луковица, разрезанная пополам вдоль, затем разрезанная вдоль на полоски шириной 1/4 дюйма
1 фунт моркови (6 средних), по диагонали нарезанной на кусочки размером 2-3см
2 столовые ложки рубленого чеснока
1/2 чашки воды
1/4 чашки свежего лимонного сока
2 столовые ложки мягкого меда
1 столовая ложка мелко нарезанной свежей плоской петрушки
1 столовая ложка мелко нарезанной свежей кинзы
Семена граната для подачи на стол

Промыть мясо курицы под холодной водой и просушить на бумажных салфетках. Смешать 1 1/2 чайной ложки соли с паприкой, корицей и перцем и втереть в мясо.

Нагреть оливковое масло в 12-дюймовой тяжелой сковороде на умеренно сильном огне до тех пор, пока оно не станет горячим, но не задымиться, выложить курицу на сковороду и зажарить до появления коричневой корочки. Переложить курицу из сковороды на тарелку.

Слить жир со сковороды, оставив 3 столовые ложки, затем добавить лук. Тушить 5 минут на среднем огне и добавить нарезанную морковь. Добавить 1/2 чайной ложки соли и перца по вкусу и готовить на умеренном огне, периодически помешивая, пока овощи не станет мягкими, около 8-10 минут. Каждые 2-3 минуты всю смесь хорошо перемешивать. Добавить чеснок и протушить еще 1 минуту.

Переложить курицу кожей вверх на сковороду с овощами. Смешайть воду, лимонный сок и мед и вылить в сковороду, продолжать тушить на умеренно слабом огне, накрыв крышкой, пока курица не будет прожарена и морковь не станет мягкой, 25-30 минут. При необходимости снять жир, затем добавить соль по вкусу. Если смесь в сковороде становится сухой, то добавить несколько столовых ложек.

Снять сковороду с огня, выложить куски куриного мяса на красивую тарелку. Переложить морковно-луковую смесь с жиром в контейнер и, используя погружной (вертикальный) миксер, все смешать в пюре. Если необходимо, пожалуйста, добавьте пару столовых ложек воды.

Выложить пюре на курицу или подать отдельно. Перед подачей посыпать зеленью и зернами граната.


Idea for the recipe comes from "GOURMET" April 2005

No comments: