May 28, 2019

Soft and Delicate Chicken Pate with Gelatin


Makes 3 servings

2 large skinless chicken thighs
1 medium carrot, peeled
1/2 cup + 4 tablespoons chicken broth
1 large egg, hard-boiled
1 teaspoon gelatin
1/4 teaspoon ground nutmeg
Salt, ground black pepper, sugar and lemon juice to taste

Place the chicken and carrot in a medium pot. Put enough water in the pot to cover the chicken- approx. 3 cups. Cover, bring to a boil. Skim any fat and scum from the surface with a ladle, large spoon, or skimmer. Reduce heat and simmer about 1 hour, until chicken is cooked. Remove chicken and carrot from stock and let cool.

Cut the chicken, carrot, and egg into several pieces, place into food processor and process for a couple minutes. Add 4 tablespoons of chicken broth and continue to process until smooth paste.

Place chicken broth, room temperature, in a small bowl and sprinkle with gelatin while whisking with a fork. Set aside for 5 minutes or until spongy. Stand the bowl in a heatproof bowl of hot water and stir until the gelatin dissolves. You can warm on lower heat until the gelatin dissolves. Don't boil. Cool slightly and add to chicken mixture. Mix everything very well. Check for spices and add nutmeg, salt, pepper, lemon juice, and sugar to taste.


Line a 5-inch square deep porcelain dish with plastic wrap, allowing it to extend over the sides, lightly grease with vegetable oil. Pour the mixture, cover with extended pieces of plastic wrap and refrigerate for several hours.

Slice before serving. Serve with bread or salad. You might serve with cranberry sauce.


Мягкий и нежный куриный паштет с желатином

На 3 порции

2 больших куриных бедра без кожи
1 средняя морковь, очищенная
1/2 чашки + 4 столовые ложки куриного бульона
1 большое яйцо, сваренное вкрутую
1 чайная ложка желатина
1/4 чайной ложки молотого мускатного ореха
Соль, молотый черный перец, сахар и лимонный сок по вкусу.

Положить куриное мясо и морковь в кастрюлю среднего размера. Залить водой, чтобы покрыть содержимое, около 3 чашки. Накрыть крышкой, довести до кипения. Ложкой-шумовкой удалить шом. Уменьшить огонь и варить около 1 часа, пока курица не приготовится. Вынуть курицу и морковь из бульона и дать остыть.

Нарезать курицу, морковь и яйцо на несколько кусочков, поместить в кухонный комбайн и провернуть в течении нескольких минут. Добавить 4 столовые ложки куриного бульона и провернуть все до образования однородной пастообразной массы.

Вылить куриный бульон комнатной температуры в небольшую миску и сбрызнуть желатином, взбивая вилкой. Оставить на 5 минут. Поставить миску на небольшой огонь и прогреть до полного растворения желатина. Не доводить до кипения. Слегка остудить и добавить в куриную смесь. Все очень хорошо перемешать. Проверить на специи и добавить мускатный орех, соль, перец, лимонный сок и сахар по вкусу.

Выложить 5-дюймовую квадратную фарфоровую форму пищевой пленкой, слегка смазать растительным маслом. Вылить смесь в приготовленную посуду и накрыть пищевой пленкой. Поставить в холодильник на нескольких часов.

Нарезать перед подачей на стол. Подавать с хлебом или салатом. Еали Вы любите соус из клюквы, Вы можете подать это блюдо с ним.


No comments: