June 04, 2019

Quick Barley Mushroom Soup with Creamy Base


Not everybody like pureed soup, but most of us love a smooth velvety texture of the soup base, especially if it's done with fresh veggies available all year around.

Makes 6 servings

2 tablespoons olive oil
2 medium carrots, peeled and finely chopped
1 large stalk celery, cleaned and chopped
2 medium leeks, cleaned and chopped
2 cloves garlic, minced
1/2 teaspoon paprika
1/4 teaspoon turmeric
1/2 tablespoon Mediterranean style herb seasoning by Culinary Circle (includes oregano, thyme, dill seed, fennel seed, basil, chervil, parsley and spearmint)
2 bay leaves
8 cups low-sodium vegetable broth
2/3 cup quick barley
3 cups medium sliced button mushroom
3 tablespoons parsley, finely chopped
Salt, ground black pepper, lemon juice, and sugar to taste

Heat the oil in a large saute pot. Sauté the carrots and celery for 3-4 minutes. Add leeks, lightly sprinkle with salt and continue to saute for 5-6 minutes.

While veggies is cooking, bring the vegetable broth almost to boil in a big soup pot.

Add garlic, paprika, Mediterranean style herb seasoning, and turmeric to veggies and saute for 30-40 seconds. Pour veggies to broth, lower the hear and simmer for 8-10 minutes. 

Using a hand blender or a table top blender process the soup ingredients to almost smooth consistency. Add quick barley and mushrooms and simmer for 15 minutes. Adjust the consistency of the soup with some water if needed. Adjust the salt, pepper, lemon juice and sugar. Remove bay leaves

Serve with sour cream. Usually I serve soup on very next day.

If you like richer and non-vegetarian soup texture, use low-sodium chicken broth instead of vegetable one and add 1/2 teaspoon shmaltz (rendered chicken fat) to veggies while they saute.



Вегетарианский суп с перловкой и свежими грибами

На 6 порций

2 столовые ложки оливкового масла
2 средних моркови, очищенные и мелко нарезанные
1 большой стебель сельдерея, очищенный и нарезанный
2 средних лука-порея, очищенные и нарезанные
2 зубчика чеснока, мелко нарубленые
1/2 чайной ложки паприки
1/4 чайной ложки куркумы
1/2 столовой ложки приправы из средиземноморких трав by Culinary Circle (включает душицу, тимьян, укроп, семена фенхеля, базилик, кервель, петрушку и мяту)
2 лавровых листа
8 чашек овощного бульона (почти 2л)
2/3 чашки быстро варящейся перловки
3 чашки грибов, нарезанных на средние куски
3 столовые ложки петрушки, мелко нарезанной
Соль, молотый черный перец, лимонный сок и сахар по вкусу

Нагреть оливковое масло в большо, сотейнике. Обжарить морковь и сельдерей в течении 3-4 минуты. Добавить лук-порей, слегка посыпать солью и продолжать тушить еще 5-6 минут.

Пока овощи готовятся, доведисти овощной бульон почти до кипения в большой кастрюле.

Добавить чеснок, паприку, приправу из средиземноморких трав и куркуму к овощам и жарить 30-40 секунд. Переложить овощи в бульон, уменьшить огонь и тушить в течение 8-10 минут.

Используя ручной вертикальный блендер превратить все ингредиенты супа до почти пюреобразного состояния. Добавить перловую крупу и грибы, варить 15 минут. Если суп очень густой, то добавить немного воды. Посолить, поперчить, по желанию добавить лимонный сок и сахар. Удалить лавровый лист из кастрюли.

Подавать со сметаной. Обычно я подаю суп на следующий день.

Если вам нравится более более сытные и невегетарианские супы, то можно использовать куриный бульон вместо овощного и добавить 1/2 чайной ложки топленого куриного жира к овощам, пока они обжариваются.


No comments: