Yield about 3 cups
2 cups whole milk Greek yogurt
2 cups light sour cream
2 teaspoons lemon juice
1 teaspoon salt
Mix together all ingredients.
Cover the mesh strainer with the cheesecloth, leaving the sides and long edges draped over the edges of the strainer.
Place the strainer over a bowl.
Transfer the mixture into the strainer to let the whey separate from solids, about 3-4 hours at room temperature.
Lightly cover the mixture with the ends of the cheesecloth and place in the refrigerator overnight or for 12 hours. Place weight on a top of cheese. I use 1-pound jar with salsa.
Uncover the cheesecloth and place the yogurt cheese into a bowl. Serve and enjoy!
Note: For initial 3-4 hours straining I use a bigger size strainer, for overnight - a bit smaller than a first one.
Домашний сыр из йогурта с лимонным вкусом
На 3 чашек
2 чашки греческого йогурта из цельного молока
2 чашки нежирной сметаны
2 чайных ложки лимонного сока
1 чайная ложка соли
Смешать все ингредиенты.
Выложить сетчатое сито марлей, оставив концы свисать.
Поставить сито на чашу.
Выложить смесь в сито, чтобы сыворотка стекла, примерно на 3-4 часа при комнатной температуре.
Накрыть смесь концами марли и поставить в холодильник на ночь или на 12 часов. Желательно поставить груз (500 грамм) на сыр.
Открыть марлю и выложить сыр в контейнер. Наслаждайтесь!
Примечание: для начального 3-4-часового стекания я использую сито большего размера, для ночного - немного меньшее, чем первое.
No comments:
Post a Comment