September 30, 2020

Large Soft Drop Cookies with Caramelized Apples and Whiskey Glaze


Yield 15 large cookies

Caramelized Apples 

1 tablespoon butter

2 apples, peeled, cored and chopped

1 teaspoon brown sugar

1/2 teaspoon lemon juice

2 tablespoons whiskey


Cookie Dough

2 large eggs

1/3 cup sugar 

1 tablespoon honey

4 tablespoons

1/3 cup (70 gram ) yogurt

1 & 1/3 cups all-purpose flour

1 teaspoon baking powder

1 teaspoon ground anise

1/4 teaspoon salt


Glaze 

2 tablespoons milk

1 cup powdered sugar

liquid from a deglazed sauce pan

To prepare apples, place butter on a medium sauté pan and heat on medium heat. Add apples, raise heat to medium-high, mix with melted butter and sauté for 3-4 minutes. Be careful not to overcook, or the apples will begin to fall and become an apple puree instead. Sprinkle with brown sugar and continue to sauté for about 1 minute. Transfer the apples from the skillet to a shallow plate with a slotted spoon. Quickly add lemon juice, whiskey and deglaze the pan. Pour liquid into a small bowl. You should have about 1-2 tablespoons of liquid. Set aside.

Preheat the oven to 350F (180 C). Place parchment paper on a large cookie sheet and grease lightly with vegetable oil and non-stick baking spray.

To prepare the dough, in a large bowl mix eggs, sugar, honey, and yogurt. In a separate medium bowl, mix flour, baking powder, salt, and ground anise. 

Add dry ingredients to wet ones and mix them with a tablespoon. Add apples to a sticky dough.  Using a large tablespoon, place a piece of dough on a baking sheet.

Bake 10 minutes on a low-third shelf in the oven and 12-15 minutes on the upper-third shelve. Remove from the oven and give 5-7 minutes to cool.

To make the glaze, mix liquid from the deglazed pan, add milk, and powdered sugar. Drizzle over cookies.

Cool cookies on a rack and serve. They are the best 2-3 hours after oven.


Мягкое яблочное печенье с коньячной глазурью

На 15 больших печений

Для яблок

1 столовая ложка сливочного масла

2 яблока, очищенные, очищенные от сердцевины и нарезанные на средние куски

1 чайная ложка коричневого сахара

1/2 чайной ложки лимонного сока

2 столовые ложки виски


Тесто

2 больших яйца

1/3 чашки сахара

1 столовая ложка меда

4 столовые ложки

1/3 чашки (70 г) йогурта

1 и 1/3 чашки универсальной муки

1 чайная ложка разрыхлителя

1 чайная ложка молотого аниса

Соль 1/4 чайной ложки


Глазурь

2 столовые ложки молока

1 чашка сахарной пудры

жидкость из сотейника

Чтобы приготовить яблоки, выложить сливочное масло в сотейник среднего размера и нагреть на среднем огне. Добавить яблоки, увеличить огонь до средне-сильного, смешать с топленым маслом и обжарить 3-4 минуты. Будьте осторожны, не пережарьте, иначе яблоки превратятся в пюре. Посыпать коричневым сахаром и продолжать обжаривать около 1 минуты. Используя шумовку, переложить яблоки со сковороды на неглубокую тарелку. Быстро добавить лимонный сок, виски в сотейник и дать закипеть. В небольшую миску вылить эту жидкость. У вас должно быть около 1-2 столовых ложек жидкости. Отложить в сторону.

Разогрейть духовку до 180 C. Выложить пергаментной бумагой большой противень и слегка смазать растительным маслом и сбрызгнуть антипригарным спреем для выпечки.

Для приготовления теста смешать в большой миске яйца, сахар, мед и йогурт. В отдельной средней миске смешать муку, разрыхлитель, соль и молотый анис.

Добавить сухую смесь к яичной. Замесить ложкой липкое тесто и добавить яблоки. Используя большую столовую ложку, выложить кусочки теста на противень.

Выпекать 10 минут на нижней трети полки в духовке и 12-15 минут на верхней трети. Вынуть из духовки и дать 5-7 минут остыть.

Чтобы сделать глазурь, смешать жидкость с сотейника, добавить молоко и сахарную пудру. Все хорошо перемешать. Полить печенье.

Остудить печенье на решетке и подать. Лучше всего через 2-3 часа после запекания.



September 22, 2020

Cheesy Latkes with Mushrooms Whiskey Filling


Yield 2 servings (2 extra-large pancakes per serving)

Dough

2 medium potatoes, peeled and chopped into medium chunks

3 oz. (about 100 gram) white/farmer's cheese or tvorog

1/4 teaspoon salt

1 egg

2 tablespoons vegetable oil

1/3 cup all-purpose flour

1/3 cup whole-wheat flour

1/2 cup 2%-milk

1/8 teaspoon baking soda

Mushroom Filling

16 oz. white fresh mushrooms, cleaned and sliced

2 tablespoons whiskey

4 tablespoons sour cream

2 tablespoons soy sauce

1/2 teaspoon brown sugar

1 tablespoon chopped fresh herbs (parsley, dill)

salt, cayenne pepper to taste

Vegetable oil for frying

Place cheese and potato chunks into a bowl of a food processor and process until smooth. In a small bowl mix egg and vegetable oil. Pour into cheese-potato mixture and process again. Remove the mixture into a large plastic bowl, gradually add milk and flours. Whisk together and sprinkle with baking soda. Mix again. 

Heat a 9-inch nonstick skillet over medium; brush lightly with vegetable oil just to coat the bottom of skillet and grease the pan with a non-stick cooking spray. Add 1 large ladle batter, and swirl to evenly distribute batter into an 8-inch circle. 

Cook until the bottom is golden brown, up to 2 minutes. Flip and cook until latke is set, about 30-40 seconds. Remove latke to a paper towel, and repeat with remaining batter to make a total of 4 extra large latkes.

Heat the oil in a large skillet until hot enough to sizzle a slice of mushroom. Add the mushrooms all at once and cook, stirring, over medium-high heat until they begin to brown. About 10 minutes. Sprinkle with salt.  

In a medium bowl mix sour cream, soy sauce, and brown sugar.

Add 2 tablespoons of whiskey to sautéed mushrooms to degrease mixture. Sauté for 2 more minutes. Pour sour cream mixture into mushrooms, lower the heat and sauté for more 2-3 minutes to thicken a mixture. Check for salt and sprinkle with cayenne pepper. Remove from the heat, sprinkle with herbs and give a couple of minutes to rest.  

Place about 1/4 of mushroom mixture on the bottom half of 1 latke, and fold over to create a half-moon. Repeat with other latkes. 

Serve immediately.

Картофельно-сырные драники с грибной начинкой

На 2 порции (2 больших драника на одну порцию)

Тесто

2 средних картофеля, очищенных и нарезанных на средние куски

около 100 грамм белого / фермерского сыра или творога

1/4 чайной ложки соли

1 яйцо

2 столовые ложки растительного масла

1/3 чашки белой муки

1/3 чашки цельнозерновой муки

1/2 чашки 2% -го молока

1/8 чайной ложки пищевой соды

Грибная начинка

450 грамм свежих белых грибов, очищенных и нарезанных

2 столовые ложки виски

4 столовые ложки сметаны

2 столовые ложки соевого соуса

1/2 чайной ложки коричневого сахара

1 столовая ложка измельченной свежей зелени (петрушка, укроп)

соль, кайенский перец по вкусу

Растительное масло для жарки

Выложить сыр и кусочки картофеля в миску кухонного комбайна и измельчить до однородной массы. В небольшой миске смешать яйцо и растительное масло. Вылить в сырно-картофельную смесь и снова обработать. Перелить смесь в большую пластиковую миску, постепенно добавить молоко и муку. Все хорошо перемешать и посыпать пищевой содой. Еще раз перемешать.

Нагрейте 9-дюймовую сковороду с антипригарным покрытием на среднем огне; Слегка смазать растительным маслом, чтобы покрыть дно сковороды и побрызгать антипригарным кулинарным спреем. Добавить 1 большой половник жидкого теста и  и равномерно распределить тесто в 8-дюймовый круг. 

Жарить до золотисто-коричневой корочки, около 2 минут. Перевернуть на другую сторону и жарить еще примерно 30-40 секунд. Снять драник на бумажное полотенце и повторите с оставшимся тестом, чтобы получить в общей сложности 4 очень больших драника.

Нагреть масло в большой сковороде и добавить все грибы сразу.Тушить помешивая, на среднем или сильном огне, пока они не начнут подрумяниваться. Около 10 минут. Посыпать солью. 

В средней миске смешать сметану, соевый соус и коричневый сахар.

В обжаренные грибы добавить 2 столовые ложки виски, перемешать и обжарить еще 2 минуты. Влить сметанную смесь в грибы, уменьшить огонь и обжаривать еще 2-3 минуты, чтобы смесь загустела. Проверить количство соли и посыпать острым кайенским перцем. Снять с огня, посыпать зеленью и дать пару минут остыть.

Выложить примерно 1/4 грибной смеси на нижнюю половину дыруна и накрыть второй половиной, чтобы получился полумесяц. Повторить то же с другими дырунами.

Подавать немедленно.


September 18, 2020

Spicy Plum Sauce



Yield 4 cups

3 pounds fresh plums, pitted and quartered

3/4 cup water, room temperature

8-10 springs parsley, chopped

5 springs fresh mint leaves, chopped

3 cloves garlic, chopped

1/2 teaspoon chili powder

2 teaspoons salt

3 teaspoons sugar

2 mini jalapenos, seeded and chopped


Prepare 4-cups glass jar.

Add plums and water to a big pot and bring to a gentle simmer on medium-high heat, continue to simmer until plums are falling apart and the mixture is quite soft about 20 minutes. Lower the heat to medium. Using an immersion mixer, puree plums. Add salt, sugar, and chili powder. Continue to simmer for 10 more minutes.

Add garlic, parsley, mint, and jalapenos. Mix gently and return the mixture to a boil, reduce to a simmer and cook until the texture is pulpy and saucy about 10 minutes.

Remove from heat and give about 5 minutes to cool. Pour into a prepared glass jar and seal with a lid.

Keep refrigerated until serve. Serve with meat, fish, or crackers

Russian version


September 09, 2020

Sour-cream apple bars

I got this recipe from my aunt many years ago. Simply speaking, I like and make over and over again. I hope you will enjoy them as much as I do. 

Dough: 
4 large eggs 
1 cup sugar 
1 teaspoon vanilla extract 
13-14 oz (400 gram) sour cream 
1/2 teaspoon soda 
1/2 cup margarine, melted, room temperature
15 tablespoons all-purpose flour 

Filling 
4 large size apples, peeled, cored, chopped into medium-sized chunks 
4 tablespoons sugar 
2 tablespoons dry bread crumbs 

Preheat oven to 350 degrees. 

Line the bottom of a 9x13x2-inch pan with parchment paper. Butter the paper and the sides of the pan. 

Mix apples with sugar and bread crumbs 

Meanwhile, in a large bowl, using an electric mixer or whisk, beat eggs with sugar until thick and ribbons form on the surface of the beaten eggs. Beat in vanilla. Add sour and melted margarine. 

In another bowl, mix flour and soda.Stir in flour mixture with a spoon until just combined. The batter will be smooth and enough thick for baking. 

Pour half of the batter into pan. Pile and spread evenly the cut apples directly on the prepared batter. Pour another half over the apples. 

Bake in the preheated oven for 40-45 minutes, or until a tested comes out free of batter. 

Cool in pan for 10 minutes, then but into bars. Dust lightly with powdered sugar (optional).

  Быстрый яблочный пирог на сметане 

Тесто: 
4 яйца
1 чашка сахара 
1 чайная ложка экстракта ванили 
400 грамм сметаны 
1/2 чайной ложки соды 
1/2 чашки растопленного маргарина 
15 столовых ложек муки. (количество муки в америкаснкой столовой ложке меньше чем мы привыкли. Если Вы пользуете русскую столовую ложку, то возьмите 10-12 ложек) 

Hачинка 
4 больших яблока, очищенных и нарезанных на небольшие кубики 
4 столовых ложки сахара 
2 столовых ложки панировочных сухарей 

Нагреть духовку то 350Ф. 

Выложить дечку размером 9х13х2 дюйма специальной бумагой для выпечки. Промазать маслом. 

В небольшой посудине перемешать яблоки с сахаром и панировочными сухарями.  
В другой посуде, взбить электрическим миксером яйца, сахар. Добавить ванильный экстракт, сметану и маргарин. Все хорошо перемешать. 

В небольшой посудине смешать муку и соду. Добавить мучную смесь к яичной. Тесто будет как на блины. 

Вылить половину теста в деко. Выложить и равномерно распределить яблоки и вылить вторую половину теста. 

Печь в духовке 40-45 минут. Вынуть из духовки, дать остыть 10 минут. Разрезать на порционные кусочки. 

По желанию можно посыпать сахарной пудрой.

September 01, 2020

Quick Sweet Nutty Flatbreads


Usually  flat breads are savory and even spicy. I decided to make a change. These flat breads are sweet and go along with fruits and chocolate sauce.

Makes 6 medium flat breads

Almond Paste

3/4 cup Raw Almonds

3/4 cup Powdered Sugar

1 Egg White

1 tsp Almond Extract

A dash of Sea Salt

2 tablespoons sugar

1 tsp Pure Vanilla Extract

2 tablespoons powdered sugar or 2 tablespoons water (optional)

Dough

1 cup 2%- yogurt, room temperature

1 cup all-purpose flour (I used 1/2 cup all-purpose flour + 1/2 whole-wheat white flour)

2 teaspoon baking powder

vegetable oil for frying

To make almond paste, add almonds to the food processor and process until completely fine. Add in 1 and 1/2 cups powdered sugar, egg white, almond extract, and sea salt combine for a minute or two. Add sugar and vanilla extract and process until the mixture turns into a paste and starts to combine and gather in the processor.

If the mixture is runny add 2 more tablespoons powdered sugar. If the mixture is too dry, add 2 tablespoons water.

For the dough, in a large bowl mix flour and baking powder. Add yogurt and knead the dough.

To assembly, divide the dough and filling into 6 equal parts. Roll each porting into a thin circle, spread one part of the filling all over the dough. If the filling is thick, using your hands dot a rolled dough with a filling. Roll up and wrap in a snail. Using your hands, flatten the snail and roll out into a medium flatbread. Repeat with the rest of the portions of the dough and filling.

Pour one teaspoon of vegetable oil into a medium skillet and heat on medium heat. Fry flat breads for 2 to 3 minutes, or until golden brown. Flip and fry on the second side for another 2 minutes. Transfer from the pan to a rack to cool slightly before serving. Add more oil as needed. For success, please, don't over-oil pan.

Cut in quarters and serve with fruits or chocolate sauce. Keep in airtight container on a kitchen counter.