November 03, 2020

Mexican Potato Fish Pancakes with Tomato-Avocado Salad

Yield: 2 servings (4 pancakes per serving)

Pancakes

3 medium-to-large russet potatoes, boiled with their skin on and chilled

1/2 large yellow onion, chopped and divided in two equal parts

3 oz. pan roasted salmon, cooled and flaked

1 egg

6 plain crackers, grounded in a food processor

1 tablespoon parsley, chopped

Salt, cayenne pepper and ground black pepper to taste

Vegetable oil for frying

Salad

2 medium tomatoes, cut into medium pieces

1/2 large or 1 medium avocado, pitted and chopped

1-2 stems parsley, finely chopped

2 tablespoons olive oil

1 teaspoon mayonnaise

1 teaspoon lemon juice

Salt and ground black pepper to taste


Coat the bottom of the pan with vegetable oil. Heat the pan on medium-high heat until the oil is shimmering. Add half of the chopped onion and stir to coat the onions with the oil. Sprinkle with salt and spread the onions out evenly over the pan and let cook for about 3 minutes, stirring occasionally. Remove from the heat and add to potatoes.

Mash the potatoes with onions using a potato masher. Add salmon, egg, ground crackers, and chopped parsley. Season with salt and pepper to your taste. Stir well to combine.

Divide mixture into 8 portions. Shape them into round patties.

Heat oil over medium-high heat in a nonstick pan. Cook patties for about 3 minutes on each side until golden brown. Transfer the patties to a plate lined with a paper towel to remove excess oil. Clean the pan with a paper towel and repeat until all patties are done.

For the salad, make a dressing first. Mix olive oil, mayonnaise, salt, pepper, and lemon juice in a medium glass jar. Cover and shake well. Place tomatoes, avocado, second half of onions, and parsley in a salad plate and pour dressing over. Mix everything well.

Дыруны с лососем по-мексикански

На 2 порции

Дыруны

3 картофеля среднего-большого размера, заранее отваренные в кожуре и остывшие до комнатной температуры

1/2 большой желтой луковицы, нарезанной на мелкие кусочки и разделенные на две равные части

100 г запеченного лосося, охлажденного

1 яйцо

6 простых крекеров, измельченных в кухонном комбайне

1 столовая ложка нарезанной петрушки

Соль, кайенский перец и черный молотый перец по вкусу

Растительное масло для жарки

Салат

2 средних помидора, нарезанных на средние кусочки

1/2 большого или 1 средний авокадо без косточек и нарезанный на средние куски

1-2 стебля петрушки, мелко нарезанной

2 столовые ложки оливкового масла

1 чайная ложка майонеза

1 чайная ложка лимонного сока

Соль и черный молотый перец по вкусу


Дно сковороды смазать растительным маслом. Нагреть сковороду на среднем или сильном огне, пока масло не начнет мерцать. Добавить половину нарезанного лука и перемешать, чтобы он покрылся маслом. Посыпать солью, равномерно распределить лук по сковороде и дать жариться около 3 минут, периодически помешивая. Снять с огня и добавить к картофелю.

Помять картофель с луком. Добавить лосось, яйцо, молотые крекеры и мелко нарезанную петрушку. Приправить солью и перцем по вкусу. Хорошо перемешать.

Разделить смесь на 8 порций. Сформировать из них круглые котлеты.

Нагреть подсолнечное масло на среднем или сильном огне в сковороде с антипригарным покрытием. Выложить дыруны и жарить примерно по 3 минуты с каждой стороны до золотистого цвета. Переложить котлеты на тарелку, застеленную бумажным полотенцем, чтобы удалить излишки масла.

Для салата сначала приготовить заправку. Смешать оливковое масло, майонез, соль, перец и лимонный сок в стеклянной банке среднего размера. Закрыть крышкой и хорошо встряхнуть. Выложить помидоры, авокадо, вторую половину лука и петрушку в салатную тарелку и полить заправкой. Все хорошо перемешать.


Idea for the recipe from Tortitas de Atún. Se Deshacen en la Boca. No en la Sartén

No comments:

Post a Comment