January 07, 2021

Scottish Parliament Cookies with help of Yana Litvinova (Parlies)


Yields about 15 medium size cookies

1 & 3/4 cups all-purpose flour
1/4 cup spelt flour
1/2 cup brown sugar
1 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon dry orange peel (optional)
1/8 teaspoon ground black pepper
1/4 teaspoon baking powder
1/2 cup dry wild blueberries
10 tablespoons (about 125 gram) butter
2 tablespoons molasses
1 egg

Preheat the oven to 340 F (160 C ). Place parchment paper on a large cookie sheet and grease with vegetable oil and non-stick baking spray.

In a medium bowl, mix flours, brown sugar, ginger, orange peel, black pepper, and baking powder.

Place butter in a large pan over medium heat. Stir until the butter has melted and add molasses. Bring mixture to a simmer. Once simmering, reduce heat to low and add blueberries and flour mixture all at once. Stir until the flour is completely incorporated and a thick dough clumps into a ball. Remove from the heat, add egg and mix again.

Using a large tablespoon, form cookies and place on prepared cookie sheet. Bake 15 minutes on a lower-third shelf of the oven and 10-15 minutes on upper-third shelf.

Remove from the oven and allow to cool on a sheet for 5 minutes. Place cookies on a cooling rack to cool completely.

Sprinkle with powdered sugar (optional). Keep in airtight container for a couple days.


Печенье шотландских парламентариев (Улучшенный  рецепт Яны Литвиновой)

На 15 печений среднего размера

1 и 3/4 чашки белой муки
1/4 чашки муки spelt
1/2 чшки коричневого сахара
1 чайная ложка сухого молотого имбиря
1/4 чайной ложки сухой апельсиновой цедры (по желанию)
1/8 чайной ложки молотого черного перца
1/4 чайной ложки разрыхлителя
1/2 стакана сухой черники
10 столовых ложек (около 125 грамм) сливочного масла
2 столовые ложки патоки или меда
1 яйцо

Разогреть духовку до 340 F (160 C). Выложить пергаментной бумагой большой противень и смазать растительным маслом, сбрызгнуть антипригарным спреем для выпечки.

В средней миске смешать муку, коричневый сахар, имбирь, цедру апельсина, черный перец и разрыхлитель.

Положить масло в большую кастрюлю и нагреть на среднем огне до полного растворения масла. Перемешать и добавить патоку. Довести смесь до кипения. После закипания уменьшить огонь до минимума и добавить чернику и мучную смесь. Столовой ложкой все быстро перемешть, пока густое тесто не превратится в комок. Снять с огня, добавить яйцо и снова перемешать.

Используя большую столовую ложку, выложить печенье на подготовленный противень. Выпекать 15 минут в нижней части духовки и 10-15 минут на верхней полке.

Вынуть из духовки и дать остыть на противне в течение 5 минут. Выложить печенье на решетку для охлаждения, чтобы оно полностью остыло.

Присыпать сахарной пудрой (по желанию). Хранить в герметичном контейнере.


Idea for the recipe BBC Russian

No comments: