Serves 8
3 cups all-purpose flour
¾ cup sugar
2 tablespoons whole milk
2 eggs
1 tablespoon baking powder
¼ teaspoon salt
12 tablespoons (1½ sticks) unsalted butter
Grated zest of 1 lemon
1 egg yolk
Preheat the oven to 375°F on the regular bake setting
Put the flour, sugar, milk, and 2 eggs in the bowl of a food processor. Add the baking powder and salt, taking care not to put one on top of the other or the salt may inhibit the action of the baking powder. Cut the butter into at least a dozen pieces. Add the butter and lemon zest to the other ingredients and pulse until a dough forms.
Transfer the dough to a counter and knead it gently until you obtain a smooth ball. Shape the dough into a loaf about 12 inches long and 3 inches wide. Place it on a baking sheet that has been buttered and floured or lined with a nonstick baking mat. Place the egg yolk in a small bowl. Add 2 teaspoons water, and whisk. Make 4 or 5 shallow diagonal cuts on top of the dough and brush the surface with the yolk mixture.
Bake for 35 minutes. The ciambella is ready when it is golden brown and feels fairly firm when prodded.
Итальянский кекс Чиамбелла семьи Хазан
На 8 порций
3 чашки белой муки
¾ чашки сахара
2 столовые ложки цельного молока
2 яйца
1 столовая ложка разрыхлителя
¼ чайная ложка соли
12 столовых ложек (около 150 грамм) несоленого сливочного масла
Тертая цедра 1 лимона
1 яичный желток
Разогреть духовку до 375 °F (190 C).
Всыпать муку, сахар, молоко и 2 яйца в чашу кухонного комбайна. Добавить разрыхлитель и соль, стараясь не класть один на другой, иначе соль может помешать действию разрыхлителя. Порезать масло на маленькие куски. Добавить масло и цедру лимона к другим ингредиентам и провернуть до образования теста.
Переложить тесто на большую доску и аккуратно вымесить до получения гладкого шара. Сформировать из теста буханку примерно 30 см в длину и 7-8 см в ширину. Выложить на противень, смазанный маслом и посыпанный мукой или покрытый антипригарным ковриком для выпечки. Смешать 2 чайные ложки воды и яичный желток и взбить вилкой. Сделать 4 или 5 неглубоких надрезов по диагонали поверх теста и смазать поверхность смесью желтков.
Выпекать 35 минут. Чиамбелла готова, когда она станет золотисто-коричневой, и при нажатии на нее кажется довольно твердой.
Вынуть из духовки, остудить, нарезать на порционные куски и подать. Хранить в герметичном контейнере.
Recipe comes from "Hazan Family Favorites" by Giuliano Hazan.
No comments:
Post a Comment