March 08, 2021

White Beans & Tahini Pate

Yields about 1 & 1/2 cups

1 can (15.5 oz.) drained and rinsed

1 teaspoon vegetable oil, more if need it

2 medium yellow onions, chopped

2 medium garlic cloves, minced

1/4 teaspoon ground coriander

1 teaspoon lemon juice

1 tablespoon tahini

Salt, ground black pepper to taste

Heat oil in a wide-bottomed skillet or pan over medium-high heat. Add chopped onion, sprinkle with salt, ground black pepper, and cook, stirring frequently, until light brown color. Reduce the heat and add more vegetable oil as needed to prevent burning. Add garlic, mix and cook for about one minute.

Remove from the heat and leave for about 2-3 minutes to cool. Sprinkle with ground coriander and mix well.

In a bowl of a food processor add the onion-garlic mixture, white beans, lemon juice, and tahini. Process until a smooth paste and check for spices. Add if need it.

Keep refrigerated until time to serve. Serve with crackers, toasted bread, or tortilla chips. I served on rye bread toasts with chopped olives, parsley and sprinkled with sesame seeds.


Паштет из белой фасоли и тахини

На 1 и 1/2 чашки

1 банка (15,5 унций) слить жидкость и промыть холодной водой

1 чайная ложка растительного масла, при необходимости больше

2 средних желтых луковицы, нарезанных мелко

2 средних измельченных зубчика чеснока

1/4 чайной ложки молотого кориандра

1 чайная ложка лимонного сока

1 столовая ложка тахини

Соль, черный молотый перец по вкусу

Нагреть растительное масло в сковороде с широким дном на среднем огне. Добавить нарезанный лук, посыпать солью, молотым черным перцем и тушить, часто помешивая, до светло-коричневого цвета. Уменьшить огонь и при необходимости добавить немного растительного масла, чтобы предотвратить подгорание. Добавить чеснок, перемешать и жарить еще около минуты.

Снять с огня и дать остыть примерно в течении 2-3 минуты. Присыпать молотым кориандром и хорошо перемешать.

В чашу кухонного комбайна выложить луково-чесночную смесь, белую фасоль, лимонный сок и тахини. Прокрутить до образования пюре и проверить на наличие специй. При необходимости добавить еще.

Хранить в холодильнике до подачи на стол. Подавать с крекерами, тостами или чипсами из тортильи.



No comments: