July 01, 2021

Red Cabbage Quinoa Salad with Roasted Tomatoes and Cherries (grain leftover recipe)



Yield: 8 to 10

1/2 head red cabbage, quartered, cored, and thinly sliced on a mandolin (about 6 cups)

2 teaspoons lemon juice

1/2 teaspoon salt

1 1/2 cups frozen/fresh pitted dark sweet cherries (about 11 ounces), if frozen, cherries must be thawed

1 1/2 cups cherry tomatoes, halved

2 tablespoons sherry vinegar

2 tablespoons olive oil

2 tablespoons honey

1/4 teaspoon kosher salt

1/4 teaspoon black pepper

1/2 cup quinoa, cooked and cooled (leftovers welcome)

1 cup almonds, pieces

Salt, pepper and sugar to taste

In a large bowl, place cabbage and add lemon juice, salt. Using clean hands, rub lightly salt and lemon juice into the cabbage. Set aside.

in a medium bowl, mix olive oil, sherry vinegar, honey, salt, and black pepper. Add cherries and tomatoes and stir together.

Preheat oven to 350°F (180 C). Place cherry-tomatoes mixture in a small baking dish; spread in a single layer. Bake in preheated oven until cherries and tomatoes are tender and infused with vinegar mixture, 12 to 16 minutes. Remove from the oven and set aside.

Spray a large cast-iron with non-stick spray and heat over medium-high heat. Add the almonds and quinoa. Spread along the bottom. Using a spatula, stir the almonds and quinoa around the pan. Continue to cook the almonds, stirring every 30 seconds or so, until they are nicely brown and have a deeply toasted flavor, about 5 minutes time in total. remove from the heat.

Just before serving, toss together cabbage and cherry-tomato mixture. Check for spices. If need it, add more salt, pepper, or sugar. Transfer salad to a large serving platter, and sprinkle with almond and quinoa. Serve immediately.

Салат из красной капусты и киноа с запеченными помидорами и вишней

На 8 до 10 порций.

1/2 кочана красной капусты, разрезанной на четвертинки, без сердцевины и тонко нарезанных на мандолине (около 6 чашек)

2 чайные ложки лимонного сока

1/2 чайной ложки соли

1 1/2 чашки замороженной / свежей темной черешни без косточек (около 11 унций), в случае заморозки вишню необходимо разморозить

1 1/2 чашки помидоров черри, разрезанных пополам

2 столовые ложки хересного уксуса

2 столовые ложки оливкового масла, разделенных

2 столовые ложки меда, разделенных

1/4 чайной ложки кошерной соли

1/4 чайной ложки черного перца

1/2 чашки киноа, приготовленной и охлажденной (остатки приветствуются)

1 чашка миндаля, нарезанного на мелкие кусочки

Соль, перец и сахар по вкусу

В большую миску выложить капусту и добавить сок лимона, соль. Чистыми руками втереть соль и лимонный сок в капусту. Отложите в сторону.

В средней миске смешать оливковое масло, хересный уксус, мед, соль и черный перец. Добавить вишню и помидоры и перемешать.

Разогреть духовку до 350 ° F (180 ° C). Выложить смесь помидоры и черешню в небольшую форму для запекания. Разровнять. Печь в предварительно разогретой духовке, пока вишня и помидоры не станут мягкими, в течении 12–16 минут. Вынуть из духовки и отложить в сторону.

Сбрызгнуть антипригарным спреем чугунную сковороду и нагреть на среднем или сильном огне. Добавить миндаль и киноа. Распределить по дну сковороду. Помешивая каждые 30 секунд, жарить орехи и киноа, около 5 минут. Снять с огня.

Перед подачей ма стол смешать капусту, помидоры и черешню. Проверить на наличие специй. При необходимости добавьте еще немного соли, перца или сахара. Переложить салат на большое сервировочное блюдо и посыпать жареными миндалем и киноа. Подавать немедленно.


No comments: