Yield 8 medium size servings
4 cups thinly sliced peeled firm apples (4 medium), such as Granny Smith, Honeycrisp and/or Cortland
½ cup golden raisins or currants
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon ground cinnamon
½ teaspoon ground nutmeg
1 cup whole milk
1/2 cup canola oil
1 cup whole-wheat pastry flour plus 2 tablespoons, divided
1 tablespoon baking powder
¾ teaspoon salt
3 large eggs, divided
1/2 cup granulated sugar
1 tablespoon bourbon, whiskey or Calvados
Brown sugar for sprinkling
Preheat oven to 350°F. Coat a 9-inch spring form pan with cooking spray.
Toss apples, raisins (or currants), lemon juice, cinnamon and nutmeg in a large bowl. Combine milk and oil in a small bowl or glass measuring cup. Whisk 1 cup flour, baking powder and salt in a medium bowl.
Combine 2 eggs and 1/2 cup sugar in the bowl of a stand mixer fitted with the whisk attachment. Beat until thickened and pale, 3 to 5 minutes. Add bourbon (or whiskey or Calvados) and mix for 15 seconds. Using a flexible spatula, fold in the flour mixture in 3 additions, alternating with 2 additions of the milk mixture.
Lightly beat the remaining egg in a small bowl. Stir in 1 cup of the batter and the remaining 2 tablespoons flour. Set aside for topping.
Add the apple mixture to the remaining batter in the mixing bowl and mix well to combine. Scrape into the prepared pan. Spread the reserved topping evenly over the top. Sprinkle some brown sugar over the cake.
Place the pan on a rimmed baking sheet. Bake until the top is golden brown and the edges pull away from the sides, about 1 hour. Transfer to a wire rack to cool for 30 minutes. Run a thin knife around the edge and release the cake from the pan.
Store airtight at room temperature for up to 1 day.
Сочный яблочный торт (измененный рецепт после комментариев читателей)
На 8 порций среднего размера
4 чашки тонко нарезанных очищенных твердых яблок (4 средних)
½ чашки золотистого изюма или смородины
1 столовая ложка лимонного сока
1 чайная ложка молотой корицы
½ чайной ложки молотого мускатного ореха
1 чашки цельного молока
1/2 чашки рапсового масла
1 чашки муки из цельнозернового теста плюс 2 столовые ложки, разделенные
1 столовая ложка разрыхлителя
¾ чайная ложка соли
3 больших яйца
1/2 чашки сахарного песка
1 столовая ложка бурбона, виски или кальвадоса
Коричневый сахар для посыпки
Разогреть духовку до 350 ° F (180 Ц). Смазать маслом и сбрызгнуть антипригарным спреем 9-дюймовую пружинную форму.
Смешать яблоки, изюм, лимонный сок, корицу и мускатный орех в большой миске. Смешать молоко и масло в небольшой миске или стеклянной мерной чашке. Перемешать 1 чашку муки, разрыхлитель и соль в средней миске.
Смешать 2 яйца и 1/2 чашки сахара в чаше миксера с насадкой для взбивания. Взбить до загустения и бледности в течении 3-5 минут. Добавить бурбон (или виски, или кальвадос) и перемешать в течении 15 секунд. С помощью гибкой лопатки добавить мучную смесь в 3 раза поочередно с 2-мя добавками молочной смеси.
Слегка взбить оставшееся яйцо в небольшой миске. Добавить 1 чашку жидкого теста и оставшиеся 2 столовые ложки муки. Отложите в сторону.
Добавить яблочную смесь к оставшемуся тесту и хорошо перемешать. Выложить в подготовленную форму. Равномерно распределить по верху отложенное тесто. Посыпать торт коричневым сахаром.
Поставить форму на противень с бортиком. Печь пока верх не станет золотисто-коричневым, а края не отойдут от боков, примерно 1 час. Переложить на решетку, чтобы торт остыл в течение 30 минут. Вынуть торт исрасъемной формы и полностью остудить. Разрезать на порционные куски.
Хранить герметично при комнатной температуре до 1 дня.
Recipe comes from Eating Well
No comments:
Post a Comment