Yield: 8 slices
2.5 cups all-purpose flour (300 grams)
1 teaspoon baking powder (5 grams)
1 stick + 2 tablespoons salted butter, cubed, at room temperature (140 grams)
8 tablespoons granulated sugar, divided (100 grams)
1/2 teaspoon vanilla extract (2.1 grams)
1 large egg
2 pounds apples (908 grams)
Juice of 1 lemon
16 fluid ounces Riesling*, divided (500 grams)
3 rounded tablespoons cornstarch (25 grams)
Place the flour and baking powder into a bowl, stir to combine, and set aside.
In another bowl, or in the bowl of a stand mixer using the paddle attachment, cream together the butter and 2 tablespoons sugar until light and fluffy. Add the egg, and stir to mix until combined.
Add the flour mixture in three batches, and stir to combine completely between each addition. Bring the dough together into a ball with your hands, and flatten it to form a disc. Wrap in plastic and refrigerate for 30 minutes.
Peel, core, and cut the apples into small cubes. Sprinkle with the lemon juice and toss to coat, to prevent browning.
In a small bowl, combine about a third of the wine with the cornstarch and vanilla extract, and whisk until smooth.
Place the remaining wine and sugar in a saucepan over medium-high heat. Bring to a boil, stirring constantly. Add the starch mixture and continue to stir. When it reaches a boil for the second time and has begun to thicken, remove from the heat.
Preheat the oven to 350°F (convection 300°F) and grease a 10-inch springform pan.
Press the chilled dough evenly into the bottom of the prepared pan. Prick the dough several times with a fork.
Spread the apples in the pan in an even layer, and pour the wine glaze on top so the apples are fully covered.
Bake for 1 hour, or until the cake has cooked through. Remove from the oven and cool completely on a wire rack before removing from the pan and serving.
Notes
You may substitute any type of sweet white wine or 100% apple juice for the Riesling, if you wish.
Немецкий яблочный пирог с рислингом
Выход: 8 ломтиков
2 & 1/2 чашки муки (300 грамм)
1 чайная ложка разрыхлителя (5 грамм)
1 палочка + 2 столовые ложки соленого сливочного масла, нарезанного кубиками, комнатной температуры (140 г)
8 столовых ложек сахарного песка, разделенных (100 грамм)
1/2 чайной ложки ванильного экстракта (2,1 г)
1 большое яйцо
2 фунта яблок (908 граммов)
Сок 1 лимона
16 жидких унций рислинга*, разделенных (500 граммов)
3 столовые ложки кукурузного крахмала с горкой (25 грамм)
Выложить муку и разрыхлитель в миску, перемешать и отставить в сторону.
В другой миске с помощью электромиксера взбить масло и 2 столовые ложки сахара до получения легкой и воздушной массы. Добавить яйцо и перемешать до полного смешания.
Добавить мучную смесь в три приема и тщательно перемешивать каждый раз. Собрать тесто руками в шар и сплюснуть его, чтобы получился диск. Завернуть в полиэтилен и убрать в холодильник на 30 минут.
Очистить яблоки от кожуры, сердцевины и нарезать на небольшие кубики. Сбрызнуть лимонным соком и перемешать.
В небольшой миске смешать около трети вина с кукурузным крахмалом и ванильным экстрактом и смеать до получения однородной массы.
Вылить оставшееся вино и сахар в кастрюлю и поставить на средний огонь. Довести до кипения, непрерывно помешивая. Добавить растворенный крахмал и продолжать мешать. Довести до кипения опять и снять с огня, когда смесь начнет густеть.
Разогреть духовку до 350°F (конвекция 300°F) и смазать маслом 10-дюймовую разъемную форму.
Равномерно прижать охлажденное тесто ко дну подготовленной формы. Несколько раз наколоть тесто вилкой.
Выложить нарезанные яблоки на тесто ровным слоем и полить сверху винной глазурью, чтобы яблоки были полностью покрыты.
Печь в течение 1 часа или пока пирог не пропечется. Вынуть из духовки и полностью остудить на решетке, прежде чем вынимать из формы и подать.
Замечание
Можно заменить рислинг любым типом сладкого белого вина или 100% яблочным соком.
No comments:
Post a Comment