Italian Apple Crumble Cake (SBRICIOLATA alle Mele)
Yields 8 servings (1 medium piece per serving)
Filling
5 apples, peeled and medium chopped
2 teaspoons lemon juice
3/4 cup sugar
Dry dough
2 & 3/4 cups all-purpose-flour
1 & 1/2 teaspoons baking powder
12 tablespoons butter (cold), shredded
a pinch of salt
1 egg
In a large bowl, mix apples with lemon juice. Place medium non-stick pan to start to heat over medium-high heat. Add sugar and melt until lightly browned caramel. Stir frequently. Add apples and mix well. Lower a heat a bit and sauté apples for about 15 minutes, stirring frequently. Remove from the heat to cool a bit.
Preheat oven to 350 F (180 C). Line a 8-inch spring form pan with parchment paper, and spray all around with non-stick baking spray.
Place the flour, salt and baking powder in the bowl of a food processor and pulse a few times to combine. Add butter and egg. Pulse until you get a sandy texture (about 6-8 pulses). Transfer the flour mixture to a large plastic bowl.
Place 2/3 of your crumbly dough on the bottom of the pan and press it with a spoon.
Place the apples on top of the crust.
Sprinkle on the rest of the crumbly dough on top of the apples making sure to get the corners and covering the apples. Press gently making sure the crumbs stick together, taking care that they are still crumbly.
Bake for about 40-45 minutes or until light golden brown. Let cool completely in the pan. Remove when ready to serve and dust lightly with confectioner's sugar.
Насыпной торт с яблоками по-итальянски
На 8 порций (1 средний кусок на порцию)
Начинка
5 яблок, очищенных и нарезанных на средние кусочки
2 чайные ложки лимонного сока
3/4 чашки сахара
Сухое тесто
2 и 3/4 чашки муки
1 и 1/2 чайной ложки разрыхлителя
12 столовых ложек (около 150 грамм) сливочного масла (холодного), тертого
щепотка соли
1 яйцо
В большой миске смешать яблоки с лимонным соком. Поставить среднюю сковороду с антипригарным покрытием и подогреть на среднем огне. Добавить сахар и растопить до образования светлой карамели. Помешивать часто. Добавить яблоки в карамель и хорошо перемешать. Немного уменьшить огонь и тушить яблоки около 15 минут, часто помешивая. Снять с огня, чтобы яблоки немного остыли.
Разогреть духовку до 350 F (180 C). Застелить 8-дюймовую разъемную форму пергаментной бумагой и сбрызнуть вокруг антипригарным спреем для выпечки.
Выложить муку, соль и разрыхлитель в чашу кухонного комбайна и несколько раз пропульсировать. Добавить сливочное масло и яйцо. Опять пропульсировать до получения крошки (примерно 6-8 импульсов). Переложить мучную смесь в большую пластиковую миску.
Выложить 2/3 рассыпчатого теста на дно формы и прижать ложкой.
Выложить яблоки теста.
Посыпать яблоки остатками рассыпчатого теста, убедившись, что они покрывают края. Немного нажать, убедившись, что крошки слиплись.
Выпекать около 40-45 минут или до светло-золотистого цвета. Дать полностью остыть в форме. Вынуть из формы, нарезать на порционные куски и слегка посыпать сахарной пудрой. Подать с фруктами или напитками.
No comments:
Post a Comment