Yields about 12-15 extra long cookies
Dough
2 cups all-purpose flour
10 tablespoons cold butter, shredded on a medium holes of the grater
1 tablespoon sugar
1 large egg
1 tablespoon whiskey or cognac
Top
4 tablespoons butter, room temperature
1 tablespoon ground cinnamon
1 tablespoon sugar
2 tablespoons brown sugar
1/2 teaspoon dry ground orange peel (optional)
Preheat the oven to 350 F. Place parchment paper on a 9 x 13-inch baking sheet and grease with some vegetable oil.
For the dough, mix flour and butter, and using a pastry blender, cut the butter into the flour until the mixture resembles coarse crumbs. The butter pieces will be about the size of peas. Add sugar, egg, and whiskey. Make a soft dough.;
For the top, mix cinnamon, sugar, brown sugar, and orange peel. Mash butter in a separate bowl.
Roll the dough into 9 x 13-inch rectangle and carefully transfer it on prepared parchment paper. Pat the dough. Using a pastry brush, smear butter all over the dough and sprinkle with sugar mix.
Bake for about 30 minutes, checking the bottom of the doneness. Remove from the oven and give about 2 minutes to cool. Cut into large stripes in a pan and leave to cool completely. Serve with coffee.
ТІСТЕЧКО ДО КАВИ (original copy from the book published in Ukraine "Закарпатське печиво" Погодiнa i Бачо, 1994)
Продукти для приготування: 250 г борошна, 125 г верш кового масла, 25 г цукру (1 столова ложка), 1 ст. ложка рому або коньяку, 1 яйце.
Оздоблення: вершкове масло — 50 г, кориця — 10 г, цукор-пісок — 50 г.
Спосіб приготування: з борошна, масла, цукру, кориці, рому і яйця замішують тісто. Одержану масу розкачують на посиланій борошном дошці і викладають на змащений маслом лист, поверхню змащують сметаноподібним маслом і посипають цукром-піском, змішаним з корицею.
Випікають до готовності і нарізають на довгі смужки, не вибираючи з дека.
No comments:
Post a Comment