December 02, 2022

Baked Eggplant Pate


Servings 8

1 lb. eggplant

4 whole eggs

3/4 cup breadcrumbs

1/2 cup grated Parmesan cheese

1/2 cup olive oil

3 cloves garlic

2 Tbs. tomato paste

1 Tbs. vegetarian Worcestershire sauce

2 Tbs. chopped fresh basil leaves

2 Tbs. chopped parsley

1/2 tsp. salt, or more to taste

1/8 tsp. pepper

1/2 cup slivered almonds, toasted and chopped

Preheat oven to 450F. Spray 8-inch loaf pan with nonstick cooking spray. Press 8×17-inch piece of parchment paper into loaf pan to mold to bottom and sides with excess folded over sides. Spray again.

Cut eggplant into four slices lengthwise. Set on a large dish, sprinkle liberally with salt and cover with plastic wrap. Let sweat 30 minutes. Rinse well, and pat dry. Cut into 1-inch chunks for country-style pâté or into 1/4-inch dice for smooth.

Place eggs, breadcrumbs, cheese, olive oil, garlic, tomato paste, Worcestershire sauce, basil, parsley, salt and pepper in food processor; purée until smooth. Add eggplant, and process until as smooth/chunky as you like. Fold in almonds. Spoon mixture into loaf pan. Reduce oven temperature to 400F.

Bake 20 minutes. Reduce to 350F, and bake 3 minutes more, or until knife inserted in center comes out clean. Cover with foil; cool 10 minutes. Loosen ends of pâté with sharp knife. Lift out of pan using parchment paper on sides. Cool completely. Slice, and serve.


Паштет из запеченных баклажанов

На 8 порций

1 баклажан среднего размера, около 500 грамм

4 яйца

3/4 чашкипанировочных сухарей

1/2 чашки натертого сыра пармезан

1/2 чашки оливкового масла

3 зубчика чеснока

2 ст.л. томатная паста

1 ст.л. вегетарианский вустерширский соус

2 ст.л. нарезанные свежие листья базилика

2 ст.л. нарезанной петрушки

1/2 ч. л. соль или больше по вкусу

1/8 ч. л. перец

1/2 чашки измельченного миндаля, поджаренного и нарезанного

Разогреть духовку до 450 Ф. Сбрызнуть 8-дюймовую форму для выпечки хлеба антипригарным кулинарным спреем. Вылосить форму пергаментной бумаги размером 8 × 17 дюймов. Загнуть бумагу по бокам. Снова распылить.

Баклажан разрезать вдоль на четыре части. Положите на большое блюдо, обильно посыпьте солью и накрыть полиэтиленовой пленкой. Оставить на 30 минут. Хорошо промыть под холодной водой и высушить. Нарезать на небольшие кусочки для паштета в деревенском стиле.

Вылосить яйца, панировочные сухари, сыр, оливковое масло, чеснок, томатную пасту, вустерширский соус, базилик, петрушку, соль и перец в кухонный комбайн; пюрировать до однородности. Добавить баклажаны и взбиват; до однородной массы. Вынуть из чаши комбайна и всыпать миндаль. Выложить смесь ложкой в подготовленную форму. Уменьшить температуру духовки до 400 Ф.

Печь 20 минут. Уменьшить температуру до 350 Ф и печь еще 3 минуты или пока нож, вставленный в центр, не будет выходить чистым. Вынуть из духовки и накрыть фольгой; охладить в течении 10 минут. Поднять паштет с бумагой из формы. Снять бумагу и охладить полностью. Нарезать и подать.


Recipe comes from Vegetarian Times

No comments:

Post a Comment