February 07, 2024

Layered Lemon Cake (Updated Recipe from "Gourmet")


Yields: 6 servings
½ cup (1 stick) unsalted butter, softened, plus more for pan
1½ cups (187 g) all-purpose flour, plus more for pan
1½ tsp. baking powder
Rounded ¼ tsp. kosher salt
½ cup plus 1 Tbsp. whole milk
½ tsp. vanilla extract
¾ cup (150 g) granulated sugar
1 Tbsp. (packed) finely grated lemon zest (from about 2 lemons)
3 large eggs, room temperature
¼ cup fresh lemon juice
Add-ons
1/2 cup walnuts, chopped
3 tablespoons brown sugar, divided
2 tablespoons flaxseed meal
Powdered sugar for dusting (optional)


Preheat the oven to 350F. Line a baking sheet with parchment paper. Arrange the walnuts in a single layer on the baking sheet. Bake for 10 to 15 minutes or until fragrant and starting to brown, stirring every few minutes. Remove and let cool completely. Add 2 tablespoons brown sugar and process in a food processor until small pieces. Remove from the bowl and set aside.

Grease a 9"x 5" nonstick loaf pan with vegetable oil, layer with a parchment paper. Grease parchment paper with vegetable oil and sprinkle with flour. Set aside.

Whisk 1½ cups (187 g) all-purpose flour, 1½ tsp. baking powder, and a rounded ¼ tsp. kosher salt in a medium mixing bowl. Stir ½ cup plus 1 Tbsp. whole milk and ½ tsp. vanilla extract in a small bowl.

Beat ½ cup (1 stick) unsalted butter, softened, ¾ cup (150 g) granulated sugar, and 1 Tbsp. (packed) finely grated lemon zest (from about 2 lemons) in a large bowl with an electric mixer (either a stand mixer with paddle attachment or handheld mixer with beaters) on medium speed until pale and fluffy, about 2 minutes. Add 3 large eggs, room temperature, 1 at a time, beating well after each addition.

At low speed, mix in flour mixture in 3 batches, alternating with milk mixture, beginning and ending with dry ingredients, and mixing until each addition is just incorporated. In the end, add lemon juice.

Divide dough into 3 equal bowls. Add to the first one 2 tablespoons flaxseed meal, 1 tablespoon brown sugar and whisk again.

Pour a dough from the second bowl on the bottom of the form, spread it all over, and sprinkle with half of the walnut-sugar mixture. Spread the dough from the first bowl with flaxseed over the walnuts, sprinkle with the rest of the walnuts, and pour the dough from the third bowl. Smooth the top.

Bake until golden and a wooden tester inserted into the center comes out clean, 35–40 minutes. Let cool in pan 10 minutes.

Just before serving, dust top of the cake with more powdered sugar if desired. Serve with fruits, wine, yogurt or just a snack.


Слоеный лимонный торт (обновленный рецепт из журнала "Gourmet")

На 6 порций.
½ чашки (около 100 грамм) несоленого сливочного масла, размягченного
1½ чашки (187 г) муки плюс еще для формы
1½ ч. л. порошок для выпечки
¼ ч. л. кошерная соль
½ чашки (около 125 мл) плюс 1 ст. цельное молоко
½ ч. л. экстракт ванили
¾ чашки (150 г) сахарного песка
1 ст. ложка мелко натертой цедры лимона (примерно от 2 лимонов)
3 яйца, комнатной температуры
¼ чашки свежевыжатого лимонного сока
Дополнения
1/2 чашки грецких орехов, измельченных
3 столовые ложки коричневого сахара
2 столовые ложки перетертого льняного семя (flaxseed)
Сахарная пудра для посыпки (по желанию)

Разогреть духовку до 350 Ф (180 Ц). Покрыть форму для выпечки пергаментной бумагой. Разложить грецкие орехи в один слой на противне. Печь 10–15 минут пока орехи не станут ароматным и подрумяненными, помешивая каждые несколько минут. Достать из духовки и дать полностью остыть. Добавить 2 столовые ложки коричневого сахара и измельчить в кухонном комбайне до получения мелких кусочков. Вынуть из чаши комбайна и отложить в сторону.

Смазать форму для выпечки размером 9 x 5 дюймов растительным маслом, застелить пергаментной бумагой. Пергаментную бумагу смазать растительным маслом и присыпать мукой. Отложить в сторону.

Перемешать 1½ чашки муки, 1½ ч. л. разрыхлителя и ¼ ч. л. соли в средней миске. Перемешать ½ чашки плюс 1 ст. ложка молока и ½ ч. л. экстракт ванили в небольшой миске.

Взбить миксером на средней скорости в течении 2 минут несоленое размягченное сливочное масло, ¾ чашки (150 г) сахарного песка цедру лимона (примерно от 2 лимонов) в большой миске. Добавить 3 яйца комнатной температуры по одному, хорошо взбивая после каждого добавления.

На низкой скорости добавить мучную смесь в 3 приема, чередуя с молочной смесью, начиная и заканчивая сухими ингредиентами, и перемешивая до тех пор, пока каждая добавка не будет добавлена. В конце добавить лимонный сок.

Разделить тесто на 3 равные части, вылив каждую часть в отдельную небольшую миску. Добавить к первой 2 столовые ложки перетертых льняных семян, 1 столовую ложку коричневого сахара и еще раз перемешать.

На дно формы вылить тесто из второй миски, разровнять его по всей поверхности и посыпать половиной орехово-сахарной смеси. Выложить тесто из первой миски с льняным семенем поверх грецких орехов, посыпать остальными грецкими орехами и вылить тесто из третьей миски. Тесто разровнять.

Выпекать до золотистого цвета и до тех пор, пока деревянная шпажка, вставленная в центр, не выйдет чистой, 35–40 минут. Дать остыть в форме 10 минут.

Непосредственно перед подачей при желании посыпать сахарной пудрой. Подавать с фруктами, вином, йогуртом или просто как перекус.


Idea comes from Epicurious

No comments:

Post a Comment