Adjusted recipe after I went through reader's comments
Makes 4-5 servings
3 large skinless boneless chicken thighs, cut into 2-inch chunks
Salt and pepper
2 tablespoons olive oil
2 medium onions, diced (about 1 1/2 cups)
1 large sprig thyme, plus 1 teaspoon freshly chopped leaves
1 bay leaf
1/2 cup white wine
1 & 1/4 cups basmati rice, rinsed and drained
8 ounces king trumpet mushrooms, or a mixture of mushrooms, sliced 1/4-inch thick
2 cups hot chicken broth, divided
2 tablespoons margarine (pareve)
1/2 cup frozen peas, thawed in microwave for 2 minutes
2 large garlic cloves, smashed to a paste with a little salt
3 tablespoons roughly chopped parsley
Put chicken pieces on a carving board and season generously with salt and pepper. Set aside. Heat oven to 350 degrees.
Pour olive oil into metallic heavy pot and set over medium-high heat. Add onions and cook, stirring, until nicely browned, 8 to 10 minutes, then season with salt. Add chicken, thyme sprig and bay leaf, and continue to cook, stirring, for 2 minutes more.
Add wine and simmer briskly until reduced by half, about 10 minutes.
Add rice and a large handful of mushrooms and stir to combine. (Reserve most of the mushrooms for garnish.) Discard thyme sprig and bay leaf. Add 1 & 1/4 cups broth and bring to a simmer. Check broth for seasoning and adjust.
Cover pot and cook for 10 minutes over medium heat stirring occasionally. Add 1/4 cup broth and transfer pot to oven and bake for 20 minutes. Fluff every 5 minutes.
While rice is baking, sauté remaining mushrooms:
Melt margarine in a large skillet over high heat. Add mushrooms, season with salt and pepper and cook, rapidly stirring, until they have softened and browned, 5 to 7 minutes. Add peas, garlic, and heat through.
Add mushroom-peas mixture, 1/2 cup broth to rice and chicken 8-10 minutes before the end. Toss to coat well. Finally, remove from oven and let rest for 10 minutes off heat. Sprinkle with parsley before serving and fluff the rice.
Тушеная курятина с рисом и грибами
На 4-5 порций
3 больших куриных бедра, без костей и шкыры, нарезанные на 3-4см кусочки
Соль и перец
2 столовые ложки оливкового масла
2 средних по размеру луковицы, нарезанные кубиками (около 1 1/2 чашки)
1 большая веточка тимьяна, плюс 1 чайная ложка свежиж нарезанных листьев
1 лавровый лист
1/2 стакана белого вина
1 и 1/4 чашки риса басмати, промытого и посушенного
230 грамм свежих грибов, нарезаннэ на средние кусочки
2 чашки горячего куриного бульон
2 столовые ложки маргарина
1/2 стакана замороженного горошка, размороженного в микроволновой печи в течение 2 минут
2 больших зубчика чеснока, очень мелко нарезанного с солью
3 столовые ложки нарезанной петрушки
Положить кусочки курицы на разделочную доску, посыпать солью и перцем. Отложить. Разогреть духовку до 350 градусов.
Налить оливковое масло в круглую металлическую кастрюлю и поставить на средний огонь. Добавить лук и готовить, помешивая, пока лук хорошо не подрумянится, от 8 до 10 минут, затем посолить. Выложить курицу на лук, перемешать, добавить веточку и листья тимьяна, лавровый лист и продолжать жарить, помешивая, в течение 2 минут.
Добавить вино и тушить на медленном огне пока количество жидкости не уменьшится наполовину, около 10 минут.
Добавить рис и большую горсть грибов и перемешать. Забрать веточку тимьяна и лавровый лист из кастрюли. Добавить 1 и 1/4 чашки бульона и довести до кипения. Попробовать на соль и перец. если нужно добавить
Накрыть кастрюлю крышкой и варить в течение 10 минут на среднем огне, периодически помешивая. Добавить 1/4 стакана бульона и поставить кастрюлю в духовку, запекать в течение 20 минут. Каждые 5 минут мешать, чтобы не пригорело.
В то время как рис и курятина запекаются, стушить оставшиеся грибы: растопить маргарин в большой сковороде на сильном огне. Добавить грибы, приправить солью и перцем и жарить, помешивая, пока они не размягчатся и подрумянятся, от 5 до 7 минут. Добавить горох, чеснок, и протушить 2-3 минут.
Добавить грибную смесь к рисовой и 1/2 стакана бульона за 8-10 минут до конца запекания. Перемешать все. И, наконец, вынуть из духовки и дать постоять 10 минут. Посыпать петрушкой перед подачей на стол и еще раз перемешать рис.
Recipe comes from NYTimes Cooking
No comments:
Post a Comment