November 02, 2025

Pumpkin Cornbread


Yield 9 inch round cake pan or spring form pan (about 8 sevings)

1 cup flour
1 cup cornmeal
1 Tbsp baking powder
1 tsp salt
½ tsp ground cardamom, use cinnamon or ginger if you prefer
¼ tsp freshly ground nutmeg
½ cup packed brown sugar
2 large eggs
1 cup pumpkin purée
1/3 cup vegetable oil
2 Tbsp molasses
1/3 cup buttermilk, or milk

Set the oven to 375F (I did 350 F because I did smaller size of the bread with half of the ingredients listed in the recipe)

Whisk together the flour, cornmeal, baking powder, salt, and spices in a medium bowl.

In a large bowl whisk together the sugar, eggs, pumpkin, oil, molasses, and buttermilk. Make sure it all gets thoroughly combined.

Fold the dry ingredients into the wet, mixing just until there's no dry flour left.

Turn into a buttered 9 inch spring form pan, spreading out evenly. Bake for 30-35 minutes until a toothpick inserted in the center comes out clean.

Cool for a few minutes in the pan, then remove and Serve warm or continue to cool to room temperature.


Кукурузный кекс с тыквой

На одну форму для выпечки диаметром 23 см или разъемная форма (примерно 8 порций)

1 чашка муки
1 чашка кукурузной муки
1 ст. л. разрыхлителя
1 ч. л. соли
½ ч. л. молотого кардамона (можно использовать корицу или имбирь)
¼ ч. л. свежемолотого мускатного ореха
½ чашки коричневого сахара
2 крупных яйца
1 чашка тыквенного пюре
1/3 чашки растительного масла
2 ст. л. патоки
1/3 чашки кефира или молока

Разогреть духовку до 190°C (375°F) (я установила 175°C, потому что испекла хлеб меньшего размера, используя половину ингредиентов, указанных в рецепте).

Смешать муку, кукурузную муку, разрыхлитель, соль и специи в средней миске.

В большой миске смешать сахар, яйца, тыквенное пюре, масло, патоку и кефир.

Добавить сухие ингредиенты к жидким, перемешивая до тех пор, пока не останется сухой муки.

Выложить тесто в смазанную маслом форму диаметром 23 см, равномерно распределив. Выпекать 30–35 минут, пока зубочистка, вставленная в центр, не будет выходить чистой.

Остудить несколько минут в форме, затем вынуть и остудить до комнатной температуры.


Recipe comes from The view from great island

October 22, 2025

Cookies out of Brine (Eggless)


Yield about 20 2 & 1/2-inch cookies

6 tablespoon vegetable oil
6 tablespoons pickle brine
4 tablespoons sugar
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon cardamon
A couple dashes of cayenne pepper
1/2 teaspoon baking powder
1 & 1/2 cup all-purpose flour
1 tablespoon white sesame seeds
1 teaspoon black sesame seeds

Preheat the oven to 350°F (180 °C). Line the large cookie sheet with a parchment paper and grease it with a bit of vegetable oil and non-stick baking spray. Sprinkle with flour.

In a large bowl, mix vegetable oil and pickle brine. In a medium bowl, mix sugar, cinnamon, cardamom, and cayenne pepper. Add the sugar mixture to the wet ingredients. Add baking powder and flour. Make a dough.

Mix white and black sesame seeds.

Roll the dough into an even thickness, about ¼ - inch. Dip the sharp edge of your cookie cutter into flour and cut out cookies. Sprinkle with sesame seeds and roll in lightly. Place them on a cookie sheet, leaving an inch or more of space between the cookies. Repeat this process with the remaining dough.

Bake for about 10-12 minutes. Remove from the oven and cool completely. Keep cookies in an airtight container. Excellent for cheese platter, wine, and fruits.

Печенье из огуречного рассола (без яиц)

На 20 печений диаметром 5 см

6 столовых ложек растительного масла
6 столовых ложек огуречного рассола
4 столовые ложки сахара
1 чайная ложка корицы
1/2 чайной ложки кардамона
Пара щепоток кайенского перца
1/2 чайной ложки разрыхлителя
1 и 1/2 чашки муки
1 столовая ложка белых кунжутных семян
1 чайная ложка черных кунжутных семян

Разогреть духовку до 180 °C (350 °F). Застелить большой противень пергаментной бумагой, смазать его небольшим количеством растительного масла и антипригарного спрея для выпечки. Посыпать мукой.

В большой миске смешать растительное масло и огуречный рассол. В средней миске смешайте сахар, корицу, кардамон и кайенский перец. Добавить сахарную смесь к жидким ингредиентам. Добавить разрыхлитель и муку. Замесить тесто.

Смешать белый и чёрный кунжутные семена.

Раскатать тесто в пласт толщиной около 5 мм. Обмакнуть острый край формы для печенья в муку и вырезать печенье. Посыпать кунжутом и слегка вкатать. Выложить их на противень, оставляя между печеньями расстояние не менее 2,5 см. Повторите то же самое с оставшимся тестом.

Выпекать около 10–12 минут. Вынуть из духовки и полностью остудить. Хранить печенье в герметичном контейнере. Отлично подходит к сырной тарелке, вину и фруктам.

October 11, 2025

One Pot Meal with Vermicelli


Yield 1 large serving or 2 medium ones

8-10 cherry tomatoes, halved
1/2 medium red onion, chopped
1 cup spinach, chopped
2 medium cloves garlic, minced
1/4 cup salsa (medium)
1/3 cup heavy whipping cream
1/4 cup vegetable broth
1 blob vermicelli (dry munhbean thick noodle) or tagliatelle (spaghetti)
1/2 teaspoon paprika
1 teaspoon vegetable oil
salt and black pepper to taste
a little parmesan when cooked (optional)
Fresh herbs to decorate


Grease an 8-inch saucepan with vegetable oil. Place the dry vermicelli in the center of the pan and pour the salsa over it. Arrange the cherry tomatoes, red onion, and spinach around the pasta. Sprinkle with garlic, paprika, salt, and pepper. Pour in the cream and broth.

Cover with a lid and bring to a simmer over medium heat. Simmer for about 10 minutes, or until the cream is mostly evaporated, stirring frequently. Taste and adjust salt and pepper if needed.

Remove from heat, plate, and sprinkle with fresh herbs and cheese. Serve immediately.

Вермишель с овощами

На 1 большую порцию или 2 средние

8-10 помидоров черри, разрезанных пополам
1/2 средней красной луковицы, нарезанной мелко
1 чашка шпината, нарезанного
2 средних зубчика чеснока, измельченных
1/4 чашки сальсы (средней остроты)
1/3 чашки жирных сливок
1/4 чашки овощного бульона
1 комок вермишели (сухой толстой лапши из бобов мунхэан) или тальятелле (спагетти)
1/2 чайной ложки паприки
1 чайная ложка растительного масла
соль и черный перец по вкусу
немного натертого пармезана для посыпки (по желанию)
свежая зелень для украшения

Смазать глубокую сковороду диаметром 20 см растительным маслом. Выложить в центр сухую вермишель и полить её сальсой. Вокруг пасты разложить помидоры черри, красный лук и шпинат. Посыпать чесноком, паприкой, солью и перцем. Залить сливками и бульоном.

Накрыть крышкой и довести до кипения на среднем огне. Тушить около 10 минут или до полного испарения сливок, часто помешивая. Попробовать и при необходимости добавить соль и перец.

Снять с огня, выложить на тарелку и посыпать свежей зеленью и сыром. Подать немедленно.

October 01, 2025

Polish Red Cabbage and Pickles Salad


Yield about 4 servings

Dressing
1/2 cup plain yogurt
1/2 cup mayonnaise
1 teaspoon ground dried onion
1 teaspoon dry dill
2 cloves garlic (used 1.2 teaspoon granulated garlic powder)
1 teaspoon wine vinegar or lemon juice

Salad
1 medium head of red cabbage, thinly shredded on a mandoline
2 yellow onions, thinly shredded on a mandoline
1/2 teaspoon salt
6 large pickles, cut into small pieces
salt and pepper, to taste.

To make a dressing, add all ingredients for the dressing and whisk together.

In a large plastic bowl, add shredded cabbage and onion. Sprinkle with salt and massage for a couple of minutes to release juices. Add the pickles, and then pour the dressing over. Mix well. Check for salt and pepper. Add if needed.

Serve immediately.


Салат из краснокочанной капусты и соленых огурцов по-польски

На 4 порции

Соус
1/2 чашки натурального йогурта
1/2 чашки майонеза
1 чайная ложка молотого сушеного лука
1 чайная ложка сухого укропа
2 зубчика чеснока (использовалось 1/2 чайной ложки гранулированного чесночного порошка)
1 чайная ложка винного уксуса или лимонного сока

Салат
1 средний кочан краснокочанной капусты, тонко нашинкованный на терке-мандолине
2 желтые луковицы, тонко нашинкованные на терке-мандолине
1/2 чайной ложки соли
6 крупных соленых огурцов, нарезанных небольшими кусочками
соль и перец по вкусу

Для соуса смешать все ингредиенты и взбить венчиком.

В большую пластиковую миску выложить нашинкованную капусту и лук. Посыпать солью и перетереть руками в течении пару минут, чтобы выделился сок. Добавить соленые огурцы и залить соусум. Хорошо перемешать. Проверить на соль и перец. Добавить при необходимости.

Подавать немедленно.


Recipe from kochamgotowac

September 24, 2025

Lox on Apple


Yield 6 servings (1 piece per serving)

2 cups chopped lox and flake-style imitation crabmeat
1/4 cup mayonnaise
1/4 cup yogurt
2 green onions, thinly sliced
1 teaspoon Dijon mustard
¼ teaspoon seasoned salt, more to taste
⅛ teaspoon black pepper or to taste
1 teaspoon chopped fresh dill or ¼ teaspoon dried dill, optional
2 large apples, cut into large wheels, and the center removed
6 medium rounds of soft mozzarella
Spring mix sprayed with some olive oil and lemon juice

Mix in a large plastic bowl: lox, crabmeat, mayonnaise, yogurt, onion, and mustard. Season with salt and dill. It might be done in advance to marry flavors.

Before serving, assemble the appetizer. Place the cheese and some herbs on the apple, and cover with the lox mixture. Serve immediately.


Соленый лосось на яблоке

Выход: 6 порций (1 шт. на порцию)

2 чашки нарезанного лосося и имитации крабового мяса, приготовленной хлопьями
1/4 чашки майонеза
1/4 чашки йогурта
2 стебля зеленого лука, тонко нарезанных
1 чайная ложка дижонской горчицы
¼ чайной ложки соли с приправами (больше по вкусу)
⅛ чайной ложки черного перца или по вкусу
1 чайная ложка измельченного свежего укропа или ¼ чайной ложки сушеного укропа (по желанию)
2 крупных яблока, нарезанных крупными кружочками, без сердцевины
6 средних кружочков мягкой моцареллы
Смесь из зеленых трав, сбрызнутых оливковым маслом и лимонным соком

Смешать в большой пластиковой миске: лосось, крабовое мясо, майонез, йогурт, лук и горчицу. Приправить солью и укропом. Это можно сделать заранее, чтобы улучшить вкус.

Перед подачей собрать закуску. Положить сыр и немного зелени на яблоко и покрыть смесью из лосося. Подать немедленно.


September 20, 2025

Peanut-Apple Tea Sticks (No Butter)

They're flavored with cinnamon and rolled in sugar.

Yield 24 cookies

1 egg
3/4 cup packed light-brown sugar
1/4 cup milk
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup peanut butter
3/4 cup all-purpose four
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon salt
1 cup chopped peeled raw apples
Sifted confectioners' sugar

Beat egg until light. Gradually beat in brown sugar. Add milk, vanilla and peanut butter and mix well. Fold in sifted flour, baking powder, cinnamon, and salt. Add apple.

Spread in greased 8x 8x 2 pan and bake in moderate oven 350F. 30 to 35 minutes. Cool 5 minutes. Then cut in 24 finger-shaped pieces. Roll in confectioners' sugar.


Арахисово-яблочные полоски к чаю.

На 24 полоски средней величины

1 яйцо
3/4 чашки светло-коричневого сахара
1/4 чашки молока
1 чайная ложка ванильного экстракта
1/2 чашки арахисовой пасты
3/4 чашки муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/2 чайной ложки корицы
1/4 чайной ложки соли
1 чашки нарезанных очищенных сырых яблок
сахарная пудра для обваливания

Взбить яйцо. Постепенно добавить коричневый сахар. Добавить молоко, ваниль и арахисовое масло и хорошо перемешать. Добавить просеянную муку, разрыхлитель, корицу и соль. Добавить нарзанные яблоки.

Выложить тесто в смазанную маслом форму размером 8x8x2 дюймов  и печь в духовке при средней температуре 175°C (350°F) 30–35 минут. Остудить 5 минут. Затем разрезать на 24 кусочка в форме пальчиков. Обвалять в сахарной пудре.


Recipe from "Woman's Day"- magazine (January 1979)


September 16, 2025

Ground Beef and Mushroom San Choy Bau with Pickled Pineapple


Servings: 4

2 tablespoons neutral oil, such as safflower or canola, divided
2 garlic cloves, crushed
One (1/2-inch) piece fresh ginger, minced or finely grated
1 to 2 small red “finger” chiles or bird’s eye chiles, stemmed and minced
3 1/2 ounces fresh shiitake mushrooms, coarsely chopped or thinly sliced
3 1/2 ounces fresh oyster mushrooms, coarsely chopped or thinly sliced
1 pound ground beef, preferably 75 to 80 percent lean
2 tablespoons Shaoxing wine (Chinese rice wine)
Low-sodium soy sauce or dark soy sauce
2 heads lettuce or 1 small head iceberg lettuce
4 scallions, white and light green parts only, thinly sliced on a diagonal


In a large (12-inch) skillet or wok over medium-high heat, heat 1 tablespoon of the oil until shimmering. Add the garlic, ginger and chiles, and stir-fry until aromatic, 20 to 30 seconds. Add the remaining 1 tablespoon of oil and the mushrooms, and stir-fry until they release their moisture and it evaporates, about 3 minutes, then discard the garlic. Add the beef, and stir-fry, breaking up any large clumps, until it loses its raw look, 3 to 5 minutes.

Add the rice wine and lightly season with soy sauce. Reduce the heat to low and cook, stirring occasionally, until the meat is cooked through, about 5 minutes.

Meanwhile, arrange the lettuce leaves on a serving platter.

Transfer the beef mixture to a serving bowl. Sprinkle the scallions on top and serve right away, with the lettuce leaves.

Adapted from “Harvest: 180 Recipes Through the Seasons” by Emilie Guelpa (Hardie Grant, 2017). Tested by Bonnie S. Benwick.

Pickled Pineapple (Recipe from Ben Weiner, a New York City-based recipe developer)

1/2 peeled and cored pineapple, diced (12 ounces/2 cups)
1 jalapeño, thinly sliced
1/2 cup granulated sugar
1 cup distilled white vinegar
3/4 teaspoon fine salt
Ice

Make the pickled pineapple: In a medium nonreactive bowl, combine the pineapple and jalapeño, and set aside.

In a small (2-quart) saucepan over medium-low heat, combine the sugar, vinegar and salt, whisking until the sugar dissolves and the marinade just comes to a gentle simmer. Pour over the pineapple in the bowl and add 2 ice cubes on top. Let cool while you prepare the other ingredients, or cover and refrigerate until needed.


September 05, 2025

Garlic-Sautéed Cabbage with Chicken and Barley (Leftover recipe)


Yields 2 servings
12 oz. cooked chicken, preferably from the broth, cut into medium chunks
1 medium yellow onion, chopped
4 cloves garlic, minced
2 medium carrots, shredded
1 small head of cabbage, shredded
1/2 cup dry quick-cooking barley
2/3 cup water, room temperature + more if needed
1 teaspoon chicken fat
Salt, ground black pepper, red pepper flakes to taste
3 tablespoons vegetable oil
1 tablespoon soy sauce


Heat vegetable oil in a large skillet over medium heat. Add the chicken pieces and cook for 5-6 minutes, until they are browned and fully cooked. Remove chicken from the pan and set aside.

In the same skillet, add the onion and sauté until it is light brown, about 3-4 minutes. Add garlic, carrots, and sauté for 1 minute.

Add the shredded cabbage. Mix well. If needed, add more vegetable oil and sauté for 5-7 minutes until cabbage is tender. Add barley and water, sauté for about 10 minutes covered. Check for liquid frequently. Add if needed.

Return the chicken to the skillet, then add chicken fat, soy sauce, salt, pepper, and red pepper flakes. Stir well and saute for about 2-3 minutes.

Cook for another 2-3 minutes, then serve hot. Sprinkle with some fresh herbs.