October 04, 2006

Ricotta Pancakes with prunes.


1 cup all-purpose flour, 1 teaspoon baking powder, 1/2 teaspoon baking soda, 1/4 teaspoon salt, 1 cup ricotta cheese, 3/4 cup buttermilk, 1 large egg, 2 teaspoons sugar, 1 teaspoon grated orange zest, 1/2 cup chopped prunes
Sift flour, baking powder, baking soda and salt together. In food processor or blender combine ricotta cheese, buttermilk, egg, sugar, and zest; process until smooth. Pour into large bowl. Whisk in flour mixture, add prunes
Coat nonstick griddle or frying pan with cooking spray; For each pancakem ladle scant 1/4 cup batter onto griddle. Cook, flipping once, until golden-brown, 2 minutes per side. Serve with warm sauce

Cranberry-Orange Sauce
1/2 cup sugar, 1 tablespoon cornstarch, 1.5 cups orange juice, 2 cups cranberries
In non-reactive saucepan, stir together sugar, cornstarch and orange juice, Add cranberries. Bring to boil. Reduce heat to medium-low and simmer for 15 minues occasionally stirring. Sauce will thicken as it stands.

Оладьи из итальянского творога (ricotta cheese) с черносливом.

1 чашка муки, 1 чайная ложка разрыхлителя, 1/2 чайной ложки соды, 1/2 чайной ложки соли, 1 чашка итальянского творога, 3/4 чашки кефира, 1 яйцо, 2 чайных ложки, 2 чайных ложки сахара, 1 чайная ложка натертой кожуры из свежего апельсина, 1/2 чашки мелко нарезанного чернослива.
Смешать вместе муку, разрыхлитель, соду и соль. Положить в кухонный комбайн творог, кефир, яйцо, сахар, и натертую шкурку апельсина. Провернуть до получения однородной массы и вылить в большую миску. Добавить мучную смесь.
Побрызгать сковороду "non-stick spray" и начать жарить оладьи. Подавать с клюквенно-апельсиновым соусом.

Клюквенно-апельсиновый соус.
1/2 чашки сахара, 1.5 чашки апельсинового сока, 1 столовая ложка крахмала, 2 чашки клюквы.
В эмалированной кастрюле смешать сахар, крахмал и апельсиновый сок. Добавить клюкву. Довести до кипения, уменьшить огонь и тушить на медленном огне еще 15 минут. Снять с огня и остудить соус. Во время остывания соус станет более плотным.

Recipe adopted and transformed from McCall's October 1997

Blintzes and Latkes Блины и оладьи

No comments: