September 15, 2007

Eggplant hummus


Eggplant hummus

This luscious (but healthy) dip is great with pita chips or raw vegetables.Makes about 2 cups.

1 large eggplant (about 1 1/4 pounds), 3 tablespoons olive oil, divided, 1/2 cup drained canned garbanzo beans (chickpeas), 1 1/2 tablespoons fresh lemon juice, 2 teaspoons (generous) tahini (sesame seed paste)*, 1 garlic clove, minced, 2 teaspoons chopped fresh parsley

*Available at some supermarkets and at natural foods stores and Middle Eastern markets.

Preheat oven to 350°F. Cut eggplant in half lengthwise, then score flesh in crisscross pattern at 1-inch intervals, 1/2 inch deep. Rub cut sides with 1 1/2 tablespoons oil; sprinkle with salt. Place eggplant on rimmed baking sheet, cut side down; bake until tender, about 1 1/2 hours. Cool slightly, then scoop flesh into processor (discard skins). Add garbanzo beans, remaining 1 1/2 tablespoons oil, lemon juice, tahini, and garlic; puree until mixture is almost smooth. Transfer to bowl; stir in parsley. Season hummus to taste with salt and pepper.

Хумус (средиземноморский паштет) с баклажанами

На 4 порции:

1 большой баклажан (600 г баклажанов, очищенных от кожуры и порезанных), 3 ст л оливкового масла, 1 1/2 столовых ложек свежего лимонного сока, 2 чайных ложек 4 ст л тахини (пасты из кунжутных семечек), 1 зубчик чеснока, мелко порезанный, 2 чайные ложки мелко нарезанной петрушки, 1/2 чашки консервированного турецкого гороха (chickpeas)

Нагреть духовку до 350Ф. Разрезать баклажан по длине, сделать надрезы по всей длине на расстоянии 2 см и в глубину до 1 см. Затем полить маслом и посыпать солью.
Положить баклажан на дечку, нарезанной частью вниз и запекать в течении 1 1/2 часа. Вынуть из духовки и остудить. Очистить кожуру, а филе нарезать и положить в кухонный комбайн. Добавить все остальные составляющие и провернуть до образования пасты. Выложить в миску и добавить мелко нарезанную петрушку. Добавить соль и перец по бкусу.Подавать с теплым хлебом.

Информация о тахини.

Recipe from Bon Appétit August 2007

No comments: