February 17, 2017

Dairy Flatbreads with Potato Cheese Filling


Many of my readers like Rustic Flatbreads with Spice potato filling, so I decided to try another recipe, which is quite delicious.

Makes 6 7-inch flatbreads

Dough:
1 cup (250 ml) kefir (available in organic aisles in any supermarket)
4 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking soda
2 & 1/2 cups all-purpose flour + a little bit more for kneading

Filling
3 large potatoes, peeled, cooked in slightly salted water, drained and mashed
1 tablespoon olive oil
1 medium sweet onion, chopped
4 medium garlic gloves, minced
1/4 teaspoon garlic-chili sauce
1 cup thinly grated cheese (I used Mexican blend of pepper jack and cheddar)
2-3 tablespoons flat parsley, chopped
Salt and black pepper to taste
Vegetable oil for frying

To make a dough, in a large bowl, mix flour and salt and baking soda. In another medium bowl mix kefir and olive oil. Add kefir mixture to flour one. Stir with a wooden spoon to mix and form a dough. Transfer to a clean, well-floured surface and knead until smooth and elastic - about 2 minutes - adding more flour as needed to prevent sticking. Wipe out mixing bowl, divide dough into 6 equal balls and leave balls in a bowl for 30 minutes to rest. Cover with dumped paper towel.

In a meantime, place the potatoes in a large saucepan or pot. Add enough cold water to cover the tops of the potatoes. Bring water with potatoes to boiling. Reduce heat to medium low or low, add some salt and boil potatoes until ready around 10-20 minutes. Drain the potatoes in a colander. Mash potatoes with potato masher until no lumps remain. Heat 1 tablespoon olive oil in a medium frying pan, add chopped onion and saute until onion is light-brown. Add garlic and garlic-chili sauce and saute more 30 seconds. Add onion mixture to potato, cheese and parsley. Mix everything very well. . 

Divide filling into 6 equal parts.

Flatten a piece of dough with the lightly floured palm of your hand. Then, either stretching the dough or using a small rolling pin, flatten it out to a round 6 to 8 inches in diameter. Place 1 part of the potato filling in the center.

Pinch the edges of the dough over the filling. Turn the flatbread over, and gently press down again on the bottom. This will push the filling out into the edges of the bread; using rolling pin roll out bread to a round 7 to 8 inches in diameter. Repeat with other 5 balls.
Carefully transfer one dough circle to the hot and slightly oiled skillet and cook 2-3 minutes, or until browned lightly on the bottom. Flip and cook the second side until it also begins to brown in spots, about 2 minutes. Remove to a plate and repeat with the second dough circle. Serve warm or at room temperature, maybe served with fruit, salads, just with tea or coffee and sour cream. 


Лепёшки с картошкой и сыром

На 6 средних лепешек

Для теста:
1 чашка кефира (комнатной температуры)
3 столoвые ложки оливкового масла
2 & 1/2 чашки муки
1/2  чайной ложки соды
1/2 чайной ложки соли

Для начинки:
3 шт картофелины большого размера
1 столовая ложка оливкового масла
1 средней величины головка лука
4 средних зубца чеснока
1/4 чайной ложки garlic-chili sauce
1 чашка натертого твердого сыра
2-3 столовые ложки нарезанной петрушки
соль и специи - по вкусу
растительное масло- для жарки

В большой миске смешать муку, соль и соду. В небольшой миске смешать кефир и оливковое масло, вылить в мучную смесь и замесить тесто. Рзделить на 6 равных частей и оставить на 30 минут отдыхать. Миску с тестом накрыть мокрым бумажным полотенцем.

Пока тесто отдыхает, сварить картофель. Отцедить воду и сделать пюре из картофеля. Оставить остывать. Подогреть оливковое масло на сковороде, добавить нарезанный лук и жарить до бледно золотистого цвета. Добавить чеснок и garlic-chili sauce. Перемешать и жарить еще 30 секунд. Добавить в остывший картофель луковую смесь, сыр и петрушку. Все перемешать и проверить на соль и перец. Если нужно, добавить соль, черный и острый красный перец.

Разделить на 6 равных частей.

Раскатать одну часть теста в круг диаметром 12-15 см. Положить одну часть начинки и соединить концы над начинкой. Перевернуть и немного прижать. Раскатать шар в лепешку диаметром 15 см. Повторить с остальным тестом и начинкой.

Нагреть сковороду, полить растительным маслом (немного). Выложить лепешку на горячую сковороду и жарить 2-3 минуты. Перевернуть на другую сторону и жарить еще 2-3 минутыдо золотистого цвета. Пожаренную лепешку выложить на тарелку и повторить с другими лепешками. Подать теплыми к столу. Прекрасно сочетается с фруктами, салатами, кофе, чай или просто со сметаной.