June 11, 2019

Fresh cherry cake with almond crumble


Makes 16 2-inch each squares

1 cup + 2 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
½ tsp ground cinnamon
3 tablespoons sugar
1 egg
6 tbsp milk
6 tablespoons butter, melted
350 g juicy, ripe cherries

For the topping

2 tablespoons all-purpose flour
¼ tsp ground cinnamon
2 tablespoons sugar
2 tablespoons butter, diced, room temperature
1/2 cup almonds, ground (I used honey-roasted)
2 tablespoons dark brown sugar
1/4 teaspoon ground cardamon
1/4 teaspoon ground cloves
1/8 teaspoon salt

Preheat the oven to 350 F (180 C). Grease and base line a 8-inch square form, about 5cm deep. Sift the flour, baking powder, salt, cinnamon and sugar into a bowl. Make a well in the center and add the egg, milk and melted butter, then combine with a wooden spoon or electric whisk. Beat well to make a thick, smooth mixture. Spoon into the form and spread evenly. Very lightly sprinkle dough with dry bread crumbs.

Remove the stalks and stones from the cherries, using a pitter if you have one to keep the fruit whole. Scatter the cherries over the mixture and gently press them in.

To make the topping, tip flour, cinnamon, sugar into a bowl. Rub in the butter with your fingers to make a crumb-like mixture. Mix together ground almond, cardamon, cloves, brown sugar and salt in a small bowl and pour into butter mix. Then work the mixture until it comes together in pea-sized pieces.

Place cake into oven and topping into freezer for 10-15 minutes. In 10-15 minutes, take cake out of the oven and scatter the cold topping over the cherries. Continue to bake for more 20-25 minutes until a skewer pushed into the center comes out clean. Leave in the tin until cool enough to handle, then run a knife round the edge, remove the cake from the tin and leave on a wire rack until completely cold. Cut into 15 equal squares.

Sprinkle with powdered sugar (optional)


Быстрые пирожные со свежей вишней и миндальной крошкой

На 16 пирожных.

1 чашка + 2 столовые ложки муки
1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/8 чайной ложки соли
½ чайной ложки молотой корицы
3 столовые ложки сахара
1 яйцо
6 столовых ложек молока
6 столовых ложек сливочного масла, растопленного
350г сочной, спелой вишни

Для крошки

2 столовые ложки муки
1/4 чайной ложки корицы
2 столовые ложки сахара
2 столовые ложки масла, нарезанного на кубики, комнатной температуры
1/2 чашки миндаля, молотого
2 столовые ложки темно-коричневого сахара
1/4 чайной ложки молотого кардамона
1/4 чайной ложки молотой гвоздики
1/8 чайной ложки соли

Нагреть духовку до 350 F (180 C). Смазать маслом квадратную форму для выпечки. Желательно, чтобы форма была глубиной около 5 см. Просеить муку, разрыхлитель, соль, корицу и сахар в миску. Сделать в центре углубление и добавить яйцо, молоко и растопленное масло, затем замешать тесто деревянной ложкой или электрическим миксером. Выложить ложкой тесто в приготовленную квадратную форму и равномерно распределить. Слегка посыпать тесто панировочными сухарями.

Удалить косточки из вишни, и просушить на бумажном полотенце. Выложить вишни на тесто и немного вдавить.

Для приготовления крошки перемешать в миске муку, корицу, сахар. Пальцами втереть масло, чтобы получились крошки. В отдельнойпосуде перемешать молотый миндаль, кардамон, гвоздику, коричневый сахар и соль и добавить в сливочную смесь. Все хорошо перемешать.

Поставить квадратную форму в духовку и поставить крошку в морозильник на 10-15 минут. Через 10-15 минут вынуть торт из духовки и посыпать холодной крошкой. Выпекать еще в течение более 20-25 минут, проверить деревянной шпажкой на готовность . Вынуть из духовки и оставить остывать в форме. Разрезать готовый пирог на 16 равных квадратиков.

По желанию посыпать сахарной пудрой.


Ideas for the cake come from BBC Good Food and "SUQAR: Desserts & Sweets from the Modern Middle East" by Greg Malouf (Author), Lucy Malouf (Author), Alan Benson (Photographer). "SUQAR" (sugar in arabic) is a winner in the Baking and Desserts category of James Beard award in 2018.

No comments: