December 15, 2019

Baked Cauliflower with Semolina


3-4 servings as snacks

1/2 tablespoon butter for greasing form
1 medium head cauliflower
1/4 cup milk
3/4 teaspoon salt, divided
4 eggs, room temperature
1 & 1/2 tablespoons semolina
Black ground pepper to taste
1/4 teaspoon paprika
1/4 teaspoon ground anise
1 cup mozzarella cheese, grated
A couple dashes cayenne pepper

With electric mixer beat eggs for 2-3 minutes. Add 1/2 teaspoon salt, semolina, paprika, and anise. Continue to beat for one more minute.  Leave on a kitchen counter and prepare cauliflower.

Remove large leaves from the base of the cauliflower so that the stem is exposed; discard the leaves. With a paring knife, cut around the stem of the cauliflower. Break the cauliflower into medium florets with your fingers. Place florets into a large pan, cover with water, add milk and 1/4 teaspoon salt. Bring to boil and simmer for 2-3 minutes. Check the cauliflower often so it doesn't overcook and become mushy.

Pour hot water and the cauliflower florets in a colander and then gently dry them.

Grease the 8 x 8 baking form with butter. Preheat the oven to 350 F (180 C).

Place cauliflower florets on the bottom of the greased form and pour over with the semolina-eggs mixture. Bake on the lower third shelf of the oven for 15 minutes. Take out from the oven, sprinkle the top of the dish with grated cheese and cayenne pepper (if you have a bi-colors cheese, please use).
Bake for more 5 minutes on an upper third shelf and broil for 2 minutes.

Cut into medium pieces and serve warm with yogurt, sour cream, or salsa.


Запеканка из цветной капусты с манной крупой

На 3-4 порции

1/2 столовой ложки сливочного масла для смазки формы
1 средняя по величине головка цветной капусты
1/4 чашки молока
3/4 чайной ложки соли
4 яйца, комнатной температуры
1 и 1/2 столовой ложки манной крупы
Черный молотый перец по вкусу
1/4 чайной ложки паприки
1/4 чайной ложки молотого аниса
1 чашки сыра моцарелла, натертого на крупной терке
Немного кайенского перца

Взбить электрическим миксером яйца в течение 2-3 минут. Добавить 1/2 чайной ложки соли, манную крупу, паприку и анис. Продолжать взбивать еще одну минуту. Оставить смесь на кухонной стойке и приготовить цветную капусту.

Разделить головку цветной капусты на средние соцветия и поместить соцветия в большую кастрюлю, покрыть водой, добавить молоко и 1/4 чайной ложки соли. Довести до кипения и кипятить 2-3 минуты. Постарайтесь не переварить. Процедить цветную капусту через дуршлаг горячую воду и дать ей немного остыть.

Смазать форму (20 x 20 см) для выпечки маслом. Разогреть духовку до 350 F (180 C).

Поместить соцветия цветной капусты на дно смазанной формы и залеть смесью из манной крупы и яиц. Выпекать на нижней третьей полке духовки 15 минут. Вынуть из духовки, посыпать сверху блюдо тертым сыром и кайенским перцем (если у вас есть двухцветный сыр, пожалуйста, используйте). Запекать еще 5 минут на верхней третьей полке и затем включить режим Broil на 2 минуты.

Нарезать на средние кусочки и подавать теплым с йогуртом, сметаной, или сальсой.


No comments: