May 03, 2020

Apricot Raisin Bran Loaf


Yield 6-8 servings (1 piece per serving)

1 & 1/8 cups dried apricots, chopped
1 & 1/2 cups raisins
1 & 1/2 cups processed bran cereal (I used Multigrain Bran Cereal)
3/4 cups soft light brown sugar
2 & 1/4 cups warm milk
1 & 1/2 cups self raising flour, sifted ( I used 1 & 1/2 cups all-purpose flour)
3/4 cup whole-wheat flour , sifted
1/2 teaspoon baking powder (I used 3/4 teaspoon)
1 & 1/2 teaspoon pumpkin pie spice

Measure the dried fruits, bran cereal and brown sugar into a bowl. Add the warm milk and stir. Leave to set for half an hour. Most of the liquid will have been absorbed.

Preheat the oven to 180*C/350*F/ gas mark 4. Grease 9 x 5 inch deep loaf tin and line with wax paper. Set aside.

Whisk together the flours baking powder and mixed spice to aerate somewhat. Stir into the wet mixture to combine. You will have a wet, stiff mixture. If mixture is too stiff, add a small splash of water. Spread into the prepared pan, leveling off the top.

Bake in the preheated oven for 50 minutes, or until a skewer inserted in the center comes out clean. If you think it is browning too quickly, cover lightly with some foil.
Leave in the tin for 10 minutes to cool, then tip out onto a wire rack to finish cooling.

Serve with butter, this loaf is quite delicious toasted. Store in an airtight container.


Кекс с  курагой, изюмом и отрубями

На 6-8 порций (1 штука на порцию)

1 & 1/8 чашки кураги, мелко нарезанной
1 & 1/2 чашки изюма
1 & 1/2 чашки обработанных зерновых отрубей (я использовалa Multigrain Bran Cereal)
3/4 чашки мягкого светло-коричневого сахара
2 и 1/4 чашки теплого молока
1 & 1/2 чашки блинной муки, просеянной
3/4 стакана цельнозерновой муки, просеянной
1/2 чайной ложки разрыхлителя (я использовала 3/4 чайной ложки)
1 & 1/2 чайной ложки специй для тыквенного пирога

Отмерить сухофрукты, отруби и коричневый сахар в миску. Добавить теплое молоко и перемешать. Оставить на полчаса, что большинство молока впиталось. 

Разогреть духовку до отметки 180 * C / 350 * F / gas 4. Смазать маслом форму для выпечки 9 х 5 дюймов и выложить вощеной бумагой. Отложить в сторону.

Смешать два вида муки, разрыхлитель и специи. Добавить к молочной смеси и перемешать. У вас будет влажная, жесткая смесь. Если смесь слишком жесткая, добавить немного воды. 
Выложить тесто  в подготовленную форму и разровнять.

Печь в предварительно разогретой духовке в течение 50 минут или пока деревянная лучинка, вставленная в центр, не выйдет чистой. Если вы думаете, что кекс слишком быстро румянится, накройте немного фольгой.

Вынуть из духовки и оставить в форме на 10 минут, затем выложите на решетку, чтобы полностью охладить.

Подавать со сливочным маслом, этот хлеб довольно вкусный подрумянным в тостере. Хранить в герметичном контейнере.




Recipe from "Sweet food" by Kay Scarlett

No comments: