August 03, 2020

Drunken Honey Spice Cake with Dry Fruits (Tweaked recipe from Emeril Lagasse)



One 9-inch tube cake, about 16 servings

For dry fruits
1 cup snipped dry fruits (apricots, raisins, dates or mix)
3 tablespoons Captain Morgan Spiced Rum
Dough
2 cups sifted all-purpose flour
1/3 cup whole-wheat flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon salt
1 1/2 sticks unsalted butter
1/2 cup clover honey
3 tablespoons Captain Morgan Spiced Rum
1/4 cup brown sugar
1/4 cup white sugar
3 large egg yolks
3/4 cup whole Greek plain yogurt
4 large egg whites

In a small bowl, soak dry fruits with 3 tablespoons of rum for 20 minutes.

Preheat the oven to 350°F. Grease and flour one 9-inch tube pan or one 8- to 10-cup fluted tube or Bundt pan. 

Sift flours, baking powder, baking soda, ginger, cinnamon, cloves, and salt together, then sift again into a large bowl. 

In another large bowl, beat the butter with an electric mixer on high speed until creamy. Gradually add the honey and 1/4 cup of the brown sugar to the butter and beat on high speed until well mixed, 2 to 4 minutes. Add 3 tablespoons rum and beat in the egg yolks, one at a time.

Beat on low and add the flour mixture in three parts, alternating with the yogurt in two parts. Beat until smooth, scraping down the sides of the bowl as necessary.
In another large bowl, beat the egg whites until soft peaks form. Gradually add the remaining 1/4 cup white sugar, beating on high speed, until stiff. Fold the egg whites into the batter.

Remove the plumped fruits from the liquid and dry between paper towels. Carefully add fruits into cake batter and mix in.

Pour the batter into the prepared pan and bake until a tester comes out clean, 45 to 55 minutes. Let the cake cool in the pan on a wire rack for 10 minutes and then invert the cake onto the rack and allow to cool completely.

Keep in airtight contained for a couple days and dust with powdered sugar just before serving


Медовик с ромом и сухофруктами

На 16 порций

Для сухофруктов
1 чашка сухофруктов (абрикосы, изюм, финики или смесь)
3 столовые ложки рома "Captain Morgan Spiced Rum"

Тесто
2 чашки белой муки
1/3 чашки цельнозерновой муки
1 1/2 чайной ложки разрыхлителя 
1/2 чайной ложки пищевой соды
1 чайная ложка молотого имбиря
1 чайная ложка молотой корицы
1/2 чайной ложки молотых гвоздик
1/2 чайной ложки соли
150 грамм палочки несоленого масла
1/2 (125 мл) чашки клеверного меда
3 столовые ложки рома "Captain Morgan Spiced Rum"
1/4 чашки коричневого сахара
1/4 чашки белого сахара
3 больших яичных желтка
3/4 чашки жирного греческого йогурта
4 больших яичных белка

В небольшой миске замочить на 20 минут сухие фрукты с 3 столовыми ложками рома.

Разогреть духовку до 350 ° F. Смазать маслом и посыпать мукой круглую 9-дюймовую форму для выпечки бисквита.

Просеять в большой миске два вида муки, разрыхлитель, пищевую соду, имбирь, корицу, гвоздику.

В большой миске миксером взбить сливочное масло до образования белой мягкой массы. Постепенно добавить мед и 1/4 чашки коричневого сахара. Продолжать взбивать на высокой скорости до полного смешания, от 2 до 4 минут. Добавить 3 столовые ложки рома и вбить яичные желтки, по одному за раз.

Добавить порциями муку, чередуя с йогуртом. На низкой скорости все хорошо перемешать. 
В другой миске миксером взбить яичные белки до образования мягких пиков. Постепенно добавить 1/4 чашки белого сахара, взбивая на высокой скорости, пока не образуются жесткие пики. Аккуратно лопаткой добавить взбитые белки в тесто.

Вынуть фрукты из жидкости и просушите между бумажными полотенцами. Осторожно добавить фрукты в тесто и перемешать.

Вылить жидкое тесто в подготовленную форму и печ в течении 45 до 55 минут. Проверить деревянной лучинкой на готовность. Дать пирогу остыть в форме в течение 10 минут, а затем вынуть из форму и дать полностью остыть.

Хранить в герметичном контейнере в течение нескольких дней и посыпать сахарной пудрой непосредственно перед подачей на стол.


Idea comes from https://www.emerils.com/126560/honey-spice-cake

No comments: