December 16, 2021

Chocolate Roll Cake with Sweet Ricotta Filling


Yields 10-12 medium size pieces

Ricotta filling

1 pound (545 gram) whole milk ricotta cheese

1 teaspoon vanilla extract

3 tablespoons sour cream

1 large egg

1/3 cup corn starch (about 40 grams)

1/2 cup sugar

Dough

5 large eggs, separated

1/3 cup sugar

1/2 teaspoon vanilla extract

3/4 cup all-purpose flour

3 tablespoons cacao powder

1/2 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

2 tablespoons warm water


For the filling, mix all ingredients and with stand-up mixer process until smooth.

Preheat the oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a 9 x 13 baking sheet and spray with non-stick baking spray. Do not use a cookie sheet because it's shallow. It has to be a regular baking sheet.

For the dough, mix flour, cacao powder, baking powder, and salt in a medium bowl. Set aside.

In a large bowl, beat egg whites with an electric mixer on high speed until stiff peaks, about 3-4 minutes. Add sugar and beat more for 30-40 seconds. Sift flour mixture into egg whites and fold with plastic spatula.

In a medium bowl, mix egg yolks, vanilla extract, and water. Carefully add the egg mixture into the flour mixture and fold everything until smooth liquid dough.

Spread ricotta filling on the bottom of the baking sheet and smooth with a plastic spatula. Spoon dough over the filling and spread all over.

Bake for 30 minutes and remove from the oven. Let cool for 3-4 minutes and invert onto a large sheet of parchment paper. Roll in as jelly roll starting with a short side. Leave covered with the same parchment paper until completely cool.

Keep at room temperature in parchment paper. Slice before serving.

Шоколадный рулет с творожной начинкой

На 10-12 штук среднего размера.

Начинка из рикотты

1 фунт (545 г) сыра рикотта из цельного молока, мозно заменить на мягкий товорг

1 чайная ложка ванильного экстракта

3 столовые ложки сметаны

1 большое яйцо

1/3 чашки кукурузного крахмала (около 40 граммов)

1/2 чашки сахара

Тесто

5 крупных яиц, разделенных на желтки и белки

1/3 чашки сахара

1/2 чайной ложки ванильного экстракта

3/4 чашки белой муки

3 столовые ложки какао-порошка

1/2 чайной ложки разрыхлителя

1/4 чайной ложки соли

2 столовые ложки теплой воды

Для начинки смешать все ингредиенты и погружным миксером смешать до получения однородной массы.

Разогреть духовку до 350 F (180 C). Выложить пергаментной бумагой противень размером 9 x 13 дюйма, сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки. 

Для теста смешать в миске среднего размера муку, какао-порошок, разрыхлитель и соль. Отложить в сторону.

В большой миске взбить яичные белки электрическим миксером на высокой скорости до плотных пиков, примерно 3-4 минуты. Добавить сахар и взбивать еще 30-40 секунд. Просеять мучную смесь в яичные белки и перемешать пластиковой лопаткой.

В миске среднего размера смешать яичные желтки, ванильный экстракт и воду. Осторожно добавить яичную смесь в мучную смесь и взбить все до однородного жидкого теста.

Выложить начинку из рикотты на дно противня и разровнять по всему дну пластиковой лопаткой. Выложить тесто на начинку и распределить по всей поверхности.

Выпекать 30 минут и вынуть из духовки. Дать остыть 3-4 минуты и перевернуть на большой лист пергаментной бумаги. Завернуть рулет, начиная с короткой стороны. Оставить рулет накрытым той же пергаментной бумагой до полного остывания.

Хранить при комнатной температуре в пергаментной бумаге. Перед подачей нарезать.


Рецепт Ольги Шобутинской


No comments: