March 16, 2024

Homemade Butter Cheese



Yields about 1 & 1/3 cups

8 cups milk (about 2 liters), room temperature
2 teaspoons salt
3 tablespoons wine vinegar
6 tablespoons butter, melted
1/2 cup sour cream

In a large pot, bring the milk and salt almost to a boil over medium heat. Stir it frequently so it doesn't stick or burn to the bottom. It will take about 8 minutes. As soon as the milk is ready to boil, add white wine vinegar and mix well. Simmer on medium heat for 15-20 minutes until stable curdles. 

Line a colander with a cheesecloth and pour the milk through to strain out the curdles. Bundle the cloth around the cheese like a coin purse and bring out as much of the whey as you can.

Place cheese in a medium bowl and add melted butter and sour cream. Using a standup mixer, blend all ingredients until smooth paste. Transfer mixture into a glass bowl with a lid and place to the refrigerator for about 2 hours.

Spread on crackers, bread slices or flatbreads.


Домашний сливочный сыр

На 1 & 1/3 чашки.

8 чашек молока (около 2 литров) комнатной температуры
2 чайные ложки соли
3 столовые ложки винного уксуса
6 столовых ложек сливочного масла (около 80 грамм), растопленного
1/2 чашки (около 100 грамм) сметаны

В большой кастрюле довести молоко и соль почти до кипения на среднем огне. Помешивайте часто, чтобы молоко не пригорело на дне. Это займет около 8 минут. Как только молоко закипит, добавить белый винный уксус и перемешать. Варить на среднем огне 15-20 минут до стабильного свертывания.

Застелить дуршлаг марлей и вылить свернувшееся молоко, процедить. Отжать сыворотку из сыра.

Поместить сыр в среднюю миску, добавить растопленное масло и сметану. Используя вертикальный миксер, перемешать все ингредиенты до получения однородной пасты. Переложить смесь в стеклянную миску с крышкой и поставить в холодильник примерно на 2 часа.

Намазать на крекеры, ломтики хлеба или лепешки.


Recipe from the Internet.

No comments: