January 07, 2025

Double Almond Orange Bars


Yields about 1 & 1/2 dozens medium size bars (18)

2 cups all-purpose and 1/2 cup whole wheat flour
¾ teaspoon baking powder
¼ teaspoon salt
1/2 cup dark brown sugar
2 tablespoons orange zest (about 3 oranges)
1 cup vegetable oil
¾ cup fresh orange juice (about 3 oranges/180ml)
3 large eggs
1/2 teaspoon vanilla extract and 1/2 teaspoon almond extract
1/4 cup fruit jam
A couple handfuls of sliced almonds
Powdered sugar for sprinkling


Preheat the oven to 350F. Butter a 9x13-inch baking pan or spray with baking spray with flour.

In a large bowl, whisk together flour, baking powder, and salt.

In another large bowl, combine sugar and orange zest. Rub the zest into the sugar with your fingers until the sugar is a light orange color. Add the oil, eggs, orange juice, vanilla, and almond extracts. Whisk until combined. Pour the mixture into the flour mixture and whisk together just until all of the flour is incorporated. Pour the batter into the prepared cake pan.

Bake for 30 minutes or until a wooden toothpick inserted into the center comes out with a few moist crumbs. Remove from the oven and cool for about 2-3 minutes.

Place a plastic container with a fruit jam to a microwave for 20 seconds on HIGH to warm up. Brush a warm top of the bars with a pastry brush and sprinkle with almonds. Cut into medium bars. Completely cool on a wire rack. Sprinkle with powdered sugar before serving.


Миндально-апельсиновые полоски

На 18 штук среднего р азмера полосок.

2 чашки белой муки и 1/2 чашки цельнозерновой муки
¾ чайной ложки разрыхлителя
¼ чайной ложки соли
1/2 чашки темно-коричневого сахара
2 столовые ложки апельсиновой цедры (около 3 апельсинов)
1 чашка растительного масла (240 мл)
¾ чашки свежевыжатого апельсинового сока (около 3 апельсинов/180 мл)
3 яйца
1/2 чайной ложки ванильного экстракта и 1/2 чайной ложки миндального экстракта
1/4 чашки фруктового джема
Пара горстей нарезанного миндаля
Сахарная пудра для посыпки

Разогреть духовку до 350F (180 Ц). Смазать маслом форму для выпечки размером 9x13 дюймов или сбрызнуть ее антипригарным спреем. Немного посыпать мукой.

В большой миске перемешать муку, разрыхлитель и соль.

В другой большой миске смешатье сахар и цедру апельсина. Перетереть цедру в сахар пальцами, пока сахар не станет светло-оранжевого цвета. Добавить масло, яйца, апельсиновый сок, экстракты ванили и миндаля. Перемешать до однородности. Вылить смесь в мучную смесь и все хорошо перемешать. Выложить тесто в подготовленную форму для кекса.

Выпекать 30 минут или пока деревянная зубочистка, вставленная в центр, не будет выходить с несколькими влажными крошками. Вынуть из духовки и остудить примерно 2-3 минут.

Поместить пластиковый контейнер с фруктовым джемом в микроволновую печь на 20 секунд, чтобы он нагрелся. Смазать теплую поверхность торта кондитерской кистью и посыпать миндалем. Нарезаем на средние полоски. Полностью остудить на решетке. Перед подачей посыпать сахарной пудрой.


Idea comes from Preppy Kitchen

No comments: