January 24, 2016
Apple and almond breakfast muffins
I had never tried combination of almond meal and apple. Now I know it create a delicate structure and absolutely delicious taste.
Apple and almond breakfast muffins (tweaked version)
Male 12 medium size muffins
1 & 1/4 cup all-purpose flour
1/2 cup almond flour
1/2 cup sugar
2 teaspoons baking powder
1 & 1/2 teaspoon ground cinnamon
finely grated zest and lemon juice of 1/2 lemon
Large pinch fine salt
2 teaspoons vanilla extract
1 stick unsalted butter (115 gramm), melted and cooled
2 large eggs, lightly beaten
1 apple, peeled, cored and cut into small pieces
Handful sliced almonds
1-2 tablespoons light brown sugar
Preheat oven to 350F
Place the flour, almond meal, sugar, baking powder, cinnamon, lemon zest and salt in a bowl and mix well. In a separate bowl, mix vanilla extract, lemon juice, melted butter, eggs and 3/4 cup warm water ( I did not add 3/4 cup of water). Add the wet ingredients to the dry ones and mix with wooden spoon, then add the apple and gently stir to combine. Spoon the batter into the prepared pan, filling each cup to about 3/4 full.
Bake 25-30 minutes or until a skewer inserted in the center of muffin comes out clean.
Яблочно-миндальные кексы
На 12 среднего размера кексов
1 + 1/4 чашки муки
1/2 чашки муки из миндаля
1/2 чашки сахара
2 чайные ложки разрыхлителя
1 + 1/2 чайные ложки корицы
ведра и сок из половины свежего лимона
щепотка соли
2 чайные ложки ванильного экстракта
8 столовых ложек сливочного масла, растопленого и охлажденного
2 яйца
1 яблоко, очищенное и порезанное на мелкие кусочки
кусочки миндаля
1-2 столовые ложки коричневого сахара
Нагреть духовку до 350Ф
В больсой посудине смешать муку, миндальную муку, сахар, разрыхлитель, корицу, лимонную цедру и соль. Хорошо перемешать. В другой посуде перемешать ванильный экстракт, лимонный сок, сливочное масло, яйца и 3/4 чашки (180 мл) воды (я не брала воду). Добавить смесь к сухим ингридиентам, перемешать. Положить кусочки яблок в тесто и перемешать.
Печь 25-30 минут. Проверить лучинкой готовность кексов.
Original recipe appears in book "When Katie ate" by Katie Quinn Davies
January 17, 2016
Black Pepper, Dark chocolate, and Sour cherry Bread
It's the best in the morning with spreadable butter and coffee. It stays fresh for several days even crust will dry up slightly.
Black Pepper, Dark chocolate, and Sour cherry Bread
Serves 8
1/2 cup (125 gram) unsalted butter, at room temperature
2 cups all-purpose flour, plus more for dusting pan
1 & 1/2 teaspoons freshly ground black pepper
1 & 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon soda
3/4 teaspoon kosher salt
3/4 cup sugar
2 large eggs, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup sour cream, at room temperature
1/4 cup whole milk at room temperature (I took 1/2 cup)
3/4 cup dried whole tart cherries, chopped
70-80 gram semisweet chocolate, chopped, about 1/2 cup
Sanding sugar for sprinkling (optional)
Preheat oven to 350F. Butter and flour a 4 1/2 by 8 1/2-inch loaf pan.
In a medium bowl, whisk together the flour, pepper, baking powder, baking soda, and salt. In a large bowl, with an electric mixer, beat the butter and sugar on medium speed until pale and fluffy, 3 to 4 minutes. Beat in the eggs, one in a time, and add vanilla. Add half of the flour mixture and beat on low speed until just barely combined. Add the sour cream and the milk, then add the remaining flour mixture and beat just until combined. Fold in cherries and chocolate.
Spoon the batter into the prepared pan and smooth the top. Sprinkle with sending sugar. Bake until golden brown and a think skewer inserted into the center comes out with moist crumbs attached, about 50 to 60 mintes. let cook on a rack for 15 minutes, then flip the loaf out of the pan, turn it right side up, and let it cool completely. The best the day that it's made. Store leftovers, well wrapped, at room temperature for up to 2 days, or frozen up to 1 month.
Кекс с черным перцем, шоколадом и сухой вишней
На 8 порций
1/2 чашки(125 грамм) несоленого масла комнатной температуры
2 чашки муки,
1 & 1/2 чайной ложки черного молотого перца
1 & 1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки соды
3/4 чайной ложки соли
3/4 чашки сахара
2 яйца комнатной температуры
1 чайная ложка ванильного экстракта
1/2 чашки сметаны комнатной температуры
1/4 чашки молока (я взяла 1/2 чашки - 125 грамм)
3/4 чашки сухой вишни, мелко порезанной
70-80 грамм темного шоколада, мелко нарезанного (1/2 чашки)
Сахар для посупки (на Ваше усмотрение)
Нагреть духовку до 350Ф. Промазать маслом и посыпать мукой формочку для выпечки кексов.
В небольшой посудине перемешать муку, перец, разрыхлитель, соду и соль. В другой посудине взбить электрическом миксером масло и сахар в течении 3-4 минут. Добавить по одному яйца и половину мучной смеси. Не прекращая взбивать добавить сметану, молоко и остальную мучную смесь. Остановить миксер и добавить шоколад и вишню.
Выложить тесто в форму и печь 50-60 минуте до золотистого цвета. Вынуть из духовки, подоздать 15 минут и вынуть из формочки. Дать кексу остыть. Можно кушать теплым или на следующий день. кекс остается свежим в течении нескольких дней, хотя корочка будет сухой.
Recipe comes from "The New Sugar & Spice: A Recipe for Bolder Baking" by Samantha Seneviratne
Black Pepper, Dark chocolate, and Sour cherry Bread
Serves 8
1/2 cup (125 gram) unsalted butter, at room temperature
2 cups all-purpose flour, plus more for dusting pan
1 & 1/2 teaspoons freshly ground black pepper
1 & 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon soda
3/4 teaspoon kosher salt
3/4 cup sugar
2 large eggs, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup sour cream, at room temperature
1/4 cup whole milk at room temperature (I took 1/2 cup)
3/4 cup dried whole tart cherries, chopped
70-80 gram semisweet chocolate, chopped, about 1/2 cup
Sanding sugar for sprinkling (optional)
Preheat oven to 350F. Butter and flour a 4 1/2 by 8 1/2-inch loaf pan.
In a medium bowl, whisk together the flour, pepper, baking powder, baking soda, and salt. In a large bowl, with an electric mixer, beat the butter and sugar on medium speed until pale and fluffy, 3 to 4 minutes. Beat in the eggs, one in a time, and add vanilla. Add half of the flour mixture and beat on low speed until just barely combined. Add the sour cream and the milk, then add the remaining flour mixture and beat just until combined. Fold in cherries and chocolate.
Spoon the batter into the prepared pan and smooth the top. Sprinkle with sending sugar. Bake until golden brown and a think skewer inserted into the center comes out with moist crumbs attached, about 50 to 60 mintes. let cook on a rack for 15 minutes, then flip the loaf out of the pan, turn it right side up, and let it cool completely. The best the day that it's made. Store leftovers, well wrapped, at room temperature for up to 2 days, or frozen up to 1 month.
Кекс с черным перцем, шоколадом и сухой вишней
На 8 порций
1/2 чашки(125 грамм) несоленого масла комнатной температуры
2 чашки муки,
1 & 1/2 чайной ложки черного молотого перца
1 & 1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки соды
3/4 чайной ложки соли
3/4 чашки сахара
2 яйца комнатной температуры
1 чайная ложка ванильного экстракта
1/2 чашки сметаны комнатной температуры
1/4 чашки молока (я взяла 1/2 чашки - 125 грамм)
3/4 чашки сухой вишни, мелко порезанной
70-80 грамм темного шоколада, мелко нарезанного (1/2 чашки)
Сахар для посупки (на Ваше усмотрение)
Нагреть духовку до 350Ф. Промазать маслом и посыпать мукой формочку для выпечки кексов.
В небольшой посудине перемешать муку, перец, разрыхлитель, соду и соль. В другой посудине взбить электрическом миксером масло и сахар в течении 3-4 минут. Добавить по одному яйца и половину мучной смеси. Не прекращая взбивать добавить сметану, молоко и остальную мучную смесь. Остановить миксер и добавить шоколад и вишню.
Выложить тесто в форму и печь 50-60 минуте до золотистого цвета. Вынуть из духовки, подоздать 15 минут и вынуть из формочки. Дать кексу остыть. Можно кушать теплым или на следующий день. кекс остается свежим в течении нескольких дней, хотя корочка будет сухой.
Recipe comes from "The New Sugar & Spice: A Recipe for Bolder Baking" by Samantha Seneviratne
December 25, 2015
Hawaiian Coleslaw
Hawaiian Coleslaw
500 gramm sliced green cabbage
500 gramm sliced red cabbage
1 red bell pepper, diced (I took orange one)
1/2 red onion, diced
2 scallions, thinly sliced
2 Tablespoons chopped fresh basil
2 cups pineapple chunks (fresh or canned)
3/4 cup candided whole or silvered almonds (optional)
Dressing
1/3 cup olive oil
1/3 cup vinegar
2 tablespoons honey
2 teaspoons kosher salt or to taste
1/4 teaspoon grounded black pepper
In a large bowl, combine cabbages, red pepper, onion, scallions, and basil.
Dressing: in a medium saucepan, combine dressing ingredients; bring to boil. Pour hot dressing over cabbage mixture, toss well. Cover and refrigerate until serving time. Toss colespaw with pineapples and almonds shortly before serving.
Капустный салат по гавайски
500 грамм нашинкованной зеленой капусты
500 грамм нашинкованной красной капусты
1 красный сладкий перец, мелко нарезанный
1/2 красного лука, мелко нарезанного
2 стебля зеленого лука
2 столовые ложки мелко нарезанного базилика
2 чашки кусочков ананаса (свежего или консервированного)
3/4 чашки миндальных орех
Соуз-заправка
1/3 чашки оливкового масла
1/3 чашки уксуса
2 столовые ложки меда
2 чайные ложки соли или по вкусу
1/4 чайной ложки молотого черного перца
В большой миске смешать 2 вида капусты, сладкий перец, лук, зеленый лук и базилик. В небольшой кастрюле смешать все составляющие соуса и довести на огне до закипания. Снять с огня и залить салатную смесь. Поставить в холодильник. Перед подачей на стол заправить ананасом и орехами. Все хорошо перемешать.
Recipe comes from "The Silver platter" by Daniella Silver and Norene Gilletz
December 15, 2015
Greek Honey Nut Cake
My blog has a collection of honey cakes. I tried many of them and this one is pareve and the best.
Greek Honey Nut Cake
Serves 8-10 people
The cake
2 cups walnuts
1 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
3 large eggs
1/2 cup light brown sugar, lightly packed
1 tablespoon dark molasses
1 teaspoon vanilla exptract
1 teaspoon freshly grated navel orange rind
1/2 cup vegetable oil
1/4 cup orange juice
Hot honey syrup
2/3 cup water
1/4 cup sugar
One 1/4-inch-thick slice lemon
1/4 cup honey
Position rach in the lower third of the oven and preheat to 350F. Butter a 9x9x2 inches pan.
To make the cake: Place the nuts, flour, baking powder, baking soda, salt, and cinnamon in the bowl of food processor fitted with a steel blade. Process until the nuts are groupnd very fine. Set aside.
Put eggs in a large bowl of electric mixer fitter with beaters. Beat on medium-high speed until light in color and thickened, about 3 minutes. Add the brown sugar, beat about 2 minutes, then beat to the molasses, vanilla, and orange rind.
Slowly pour oil. Beat 30 seconds longer.
Reduce mixer speed to medium-low. Add 1/2 of nut/flour mixture. Pour orange juice, and quickly add remaining nut/flour mixture. Pour batter into the prepared pan. Center the pan on the rack and bake in preheated oven for 25-30 minutes.
Remove the cake from the oven and set the pan on a cake rack to cool slightly.
To make syrup. Place the water, sugar and lemon slice in a small saucepan, bring to a slow boil and simmer for 5 minutes. Stir in the honey and cook on a low flame for 2 minutes longer. Remove lemon slice. After cake stood for 15 minutes, cut into squares, leaving cake in the pan, spoon the hot syrup over the cake. Let stand 2 hours or until syrup is absorbed.
Медовик по-гречески
Этот рецепт я нашла в замечательной книге Carole Walter "Great Cakes", которая была издана почти 20 лет тому назад.
На 8 человек
Тесто
2 чашки грецких орех
1 чашка муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/2 чайной ложки соды
1/2 чайной ложки соли
1 чайная ложка молотой корицы
3 яйца
1/2 чашки коричневого сахара
1 столовая ложка молассес (molasses)
1 чайная ложка ванильного экстракта
1 чайная ложка свежей цедры апельсина
1/2 чашки подсолнечного масла или vegetable oil
1/4 чашки апельсинового сока
Горячий медовый сироп
2/3 чашки воды
1/4 чашка сахара
кусочек лимона толщиной 3-4 мм
1/4 чашки меда
Нагреть духовку до 350Ф (180Ц). Промаслить формочку размерами 25см х 25 см х 5 см. Выложить орехи, муку, разрыхлитель, соду, соль и корицу в чашку кухонного комбайна и прoвернуть до получения мелкой крошки. Выложить крошку в отдельную посуду.
В другой посуде взбить электро миксером яйца до побеления, 3 минуты. Добавить коричневый сахар и продолжать взбивать еще 2 минуты. Добавить молассес, ваниль и апельсиновую цедру.
Медленно добавить подсолнечное масло и продолжать взбивать еще 30 секунд. Уменьшить скорость миксера и добавить половину мучной смеси. Добавить апельсиновый сок и вторую половину мучной смеси.
Выложить смесь в подготовленную форму и поставить в духовку на нижнюю полку. Печь 25-30 минут. Вынуть готовый торт из духовки и дать немного остыть (15 минут).
Сделать сироп. В небольшой кастрюле довести до кипения воду, сахар и лимон. Кипятить на небольшом огне 5 минут. Добавить мед и еще кипятить 2 минуты. Снять с огня, вынуть лимон.
Нарезать торт на порционные куски прямо в форме и полить горячим сиропом. Дать постоять 2 часа, чтобы торт хорошо пропитался.
Recipe comes from Great Cakes by Carole Walter
December 11, 2015
Red salad
Red Salad
The original recipe is being published in one of the newest cooking books "Genius Recipes" I tweaked and tried. Believe me, it's really good and especially healthy in a winter.
2 medium roasted beets, peeled and grated using large grating side of a box grater
1/4 red cabbage, very finely sliced
1 small red onion. peeled and finely chopped
3 tablespoons source cream
2 tablespoons mayonnaise
Salt and pepper to taste
Massage cabbage with bit of salt and mix with other ingredients. Taste and find out if you need mroe salt and pepper.
Красный салат
2 средних по размеру головки красной свеклы ( вареной или печеной), очистить от кожиры и натереть на крупной терке.
1/4 средней головки красной капусты, очень мелко нашинкованной
1 маленькая головка красного лука, мелко нарезанного
3 столовых ложек сметаны
2 столовых ложек майонеза
соль и перец по вкусу
Перетерь соль с капустой, добавить остальные ингридиенты. Попробывать на соль и перец. Если нужно, добавить.
December 09, 2015
Crispy Potato Corn Latkes with Jalapeño Dill Sauce
Crispy Potato Corn Latkes with Jalapeno Dill Sauce
For the Potato Latkes:
1 pound shredded potatoes, fresh or thawed freezer hash browns (about 4 cups)
1 cup chopped scallions, greens and whites
2 large eggs
1/3 cup cornmeal
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper
Oil for frying (Vegetable, Peanut, Grape Seed)
For the Jalapeño Dill Sauce:
1 cup sour cream
1 tablespoon grated jalapeño
1 1/2 tablespoons fresh chopped dill (I used parsley)
Salt and Pepper
Directions:
Place a large skillet over medium heat and preheat the oven (or warming drawer) to 200 degrees F. After measuring the potatoes, place them in a sieve over a bowl and press down with paper towels to extract as much of the moisture as possible. Then mix all the latke ingredients thoroughly, in a large bowl. Set aside.
In a small bowl mix the ingredients for the dill sauce. Salt and pepper to taste and put in the fridge until ready to serve.
Add enough oil to coat the bottom of the skillet and place it over medium-high heat. Once the oil is hot, use a 2 tablespoon scoop to scoop the mixture into the skillet. Add 4-6 at a time, depending on the size of your skillet. Use the back of a spatula to flatten each mound into a 2 inch circle. Fry for approximately 2 minutes, then flip and fry another 2 minutes, until both sides are golden and crispy.
Place the crispy potato latkes on a plate lined with a paper towel and place in the oven to keep warm. Repeat with remaining mixture and oil. Once all the potato latkes are cooked, serve warm with the jalapeño dill sauce.
Хрустящие дыруны с кукурузной мукой и острым соусом
1/2 кг картофеля, натертого на крупной терке
1 чашка мелко нарезанного зеленого лука
2 яйца
1/3 чашки кукурузной муки
1 чайная ложка соли
1/2 чайной ложки перца
Подсолнечное масло для жарки
Для соуса:
1 чашка сметаны
1 столовая ложка мелко нарезанного острого перца jalapeño
1 1/2 столовой ложки мелко нарезанного укропа или петрушки
соль и перец по вкусу
Поставить скобороду разогреваться. Пока сковорода разогревается, положить натертый картофель в бумажные кухонные полотенца и отжать всю влагу из картошки. Положить в посуду и добавить лук, яйца и кукуружную муку. Добавить соль и перец.
В маленькой посуде смешать все ингридиенты для соуса.
Выложить дыруны на нагретую сковородку и жарить на каждой стороне по 2 минуты. Подать теплыми с соусом.
Recipe comes from http://www.aspicyperspective.com/potato-latkes-dill-sauce/
November 27, 2015
Pickleback Slaw
The best slaw I had in America. Really Delicious!
Pickleback Slaw
1 small head green cabbage
1 small head red cabbage
2 carrots, peeled and grated
2 tart apples, like Granny Smith, peeled and cut into matchsticks
½ cup mayonnaise, preferably homemade or Hellmann’s
3 tablespoons juice from a pickle jar, or of pickle relish
1 tablespoon Dijon mustard
1 tablespoon cider vinegar
2 teaspoons pepper sauce, like Frank’s, or to taste (I did not use)
Kosher salt
Ground black pepper
Cut the cabbages in half and remove the core from each side. Cut each half in half and slice each resulting quarter into thin ribbons. I massaged salt into cabbage before adding apples and carrots) Mix with carrots and apples in a large nonreactive bowl.
In a separate bowl, whisk together the remaining ingredients.
Pour the dressing over the cabbage and toss. Season to taste. The coleslaw may be covered with plastic wrap and refrigerated. Toss again before serving .
Recipe comes from New York Times
November 16, 2015
Imitation crabmeat balls
Great healthy dish, which goes well with salad or sauce. Great to serve for potluck.
Imitation crabmeat balls
Makes 12-13 large balls
2 packages (each 8 oz) imitation crabmeat, chopped or flaked
3 hard-boiled eggs, ruffly chopped
4 oz soft Havarti cheese, cut in small pieces
2 large garlic gloves
2 tablespoons mayonnaise
salt, pepper to taste
Place crabmeat into food processor and process until very small bits. Take out 1/3 of mixture in a separate bowl. Add eggs, cheese and garlic to mixture and process for 30 seconds. Take out mixture and add mayonnaise, salt and pepper. Form 12-13 balls and roll in crabmeat bits reserves earlier.
Russian version
Subscribe to:
Comments (Atom)
















