July 04, 2019

Israeli Couscous and Corn Salad


Serves : 8

1 1/2 cups Israeli couscous (about 1/2 pound)
3 cups boiling water
Salt
1 tablespoon olive oil
2 cups fresh or thawed frozen corn kernels
1 medium onion, finely chopped
1 teaspoon ground coriander seeds
1/4 teaspoon caraway seeds
1 red bell pepper, finely chopped (I used green pepper)
2 jalapenos, seeded and minced
2 scallions, thinly sliced
3 tablespoons finely chopped mint (I used dill + parsley)
1/3 cup fresh lime juice
1/4 cup canola oil
2 tablespoons rice wine vinegar
1 tablespoon honey
1/2 teaspoon finely grated lime zest
Freshly ground pepper


Put the couscous in a bowl and add the boiling water. Stir in 2 teaspoons of salt, cover tightly with plastic wrap and let stand, stirring once, until the grains are plump and tender, about 1 hour.

Meanwhile, heat the olive oil in a medium skillet. Add the corn, onion, coriander and caraway and cook over moderately low heat, stirring, until the onion is softened, about 8 minutes. Transfer to a large bowl and let cool.

Add the couscous to the bowl, along with the bell pepper, jalapeños, scallions and mint. In a bowl, whisk together the lime juice, canola oil, vinegar, honey and lime zest. Add to the couscous and toss. Season with salt and pepper and serve.


Recipe comes from Food and wine magazine

July 02, 2019

Egg Radishes Salad


Servings: 4

1 long English cucumber or 3 small cucumbers, diced
1 bunch (5-7 medium size) radishes, diced
1/2 cup green onions, sliced
4 hard boiled eggs, diced
8 tablespoons sour cream
1 tsp lemon juice
1 tbsp fresh dill chopped
salt and pepper to taste

Prepare the dressing by combining sour cream, lemon juice, fresh dill in a mason jar and shake vigorously until the mixture is smooth.

Add dressing to the salad bowl with diced ingredients and toss gently. Add salt and pepper to taste.


Летний яичный салат с редиской

На 4 порции

1 длинный английский огурец или 3 маленьких огурца, нарезанные кубиками
1 пучок / 150 г редиски, нарезанные кубиками
1/2 стакана зеленого лука, нарезанный
4 яйца вкрутую, нарезанные кубиками
8 столовых ложек сметаны
1 чайная ложка лимонного сока
1 столовая ложка свежего нарезанного укропа
соль и перец по вкусу

Смешать сметану, лимонный сок, свежий укроп в небольшой посуде до полной однородности.

Добавить приготовленный соус в салатник с нарезанными кубиками ингредиентами и аккуратно перемешать. Добавить соль и перец по вкусу.


July 01, 2019

Bulgur, Grapes and Walnut Salad


Serves / 4 as a side

125g coarse bulgur wheat 300ml/1¼ cups water
140g seedless white grapes, halved
Handful of cherry tomatoes, halved
1 tbsp walnut oil
1 tbsp olive oil or cold-pressed virgin sunflower oil
1 tsp pul biber (Turkish pepper flakes)
30g walnut pieces
5 tbsp chopped flat-leaf parsley
A few sprigs of dill, finely chopped
Salt

Place the bulgur and water in a medium pan, bring to the boil, then remove from the heat, clamp a lid on and leave to steam-cook for 15–20 minutes. Having Bob Mill's bulgur, I just cover bulgur with hot boiled water and left to cool to room temperature.


Put the grapes, tomatoes, oils and pul biber in a large bowl. When the bulgur is almost ready, toast the walnuts in a hot, dry frying pan and set to one side.

Then toss the steamed bulgur through the salad, add the walnuts and herbs with salt to taste, stir them through and serve with a bottle of Bulgarian UgniBlanc (or plain old sauvignon blanc).


Recipe from Black Sea by Caroline Eden

June 28, 2019

Soft Olive Oil Tea Spice Cake



I added spices, coconut and raisins to enhance recipe. The result is super good.

Makes 1 9-by-5-inch loaf

2 cups white whole-wheat flour, plus more for dusting (I used 1 cup all-purpose flour + 1 cup whole-wheat flour)
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon sumac (optional)
¼ teaspoon salt
3 large eggs
¾ cup buttermilk
¾ cup extra-virgin olive oil
¾ cup sugar (I used 1/2 cup white sugar + 1/4 cup brown sugar)
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon lemon zest
1 cup dark raisins
1/2 cup shredded coconut

Preheat oven to 350°F. Coat a 9-by-5-inch loaf pan with cooking spray and dust with flour. 

Whisk flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, nutmeg and sumac in a large bowl. 

Whisk eggs, buttermilk, oil, sugar, vanilla and lemon zest in a medium bowl. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir until just combined. Add raisins and coconut and slowly mix together. Scrape the batter into the prepared pan.

Bake the cake until a toothpick inserted in the center comes out clean, about 1 hour. Let cool in the pan for 10 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely, about 1 hour.

To make ahead: Store airtight at room temperature for up to 2 days. (I wrap into aluminum foil)


Кекс к чаю с оливковым маслом и специями.

На один кекс среднего размера

2 чашки белой цельнозерновой муки, плюс еще для присыпки (я использовалa 1 чашку белой муки + 1 чашка цельнозерновой муки)
1 чайная ложка разрыхлителя
½ чайной ложки пищевой соды
1 чайная ложка корицы
1/4 чайной ложки мускатного ореха
1/4 чайной ложки сумаха (по желанию)
1/4 чайной ложка соли
3 больших яйца
¾ чашки кефира или buttermilk
¾ чашки оливкового масла
¾ чашки сахара (я использовалa 1/2 чашки белого сахара + 1/4 чашки коричневого сахара)
1 чайная ложка ванильного экстракта
1 чайная ложка лимонной цедры
1 чашка темного изюма
1/2 чашки кокосовой стружки

Разогреть духовку до 350 ° F (180 C). Смазать форму для выпечки кекса размером 9 на 5 дюймов оливковым маслом и и присыпать мукой.

В большой миске смешать муку, разрыхлитель, пищевую соду, соль, корицу, мускатный орех и сумах.

В средней миске смешать венчиком яйца, кефир, масло, сахар, ваниль и цедру лимона.
Добавить яичную смесь к сухим ингредиентам и перемешать до однородного состояния. Добавить изюм, кокосовую стружку и медленно перемешать.

Вылить тесто в подготовленную форму.

Выпекать пирог, пока зубочистка, вставленная в центр, не выйдет чистой, около 1 часа. Дайте остыть в форме в течение 10 минут, затем выложить на решетку, чтобы полностью остыть, около 1 часа.

Хранить в герметично закрытой посуде при комнатной температуре до 2 дней. (Я завернула в алюминиевую фольгу).


Recipes comes from Eating Well May 2019


June 24, 2019

Israeli-Chinese Coleslaw (Americanized version)


Israeli because it was discovered by Soviet immigrant, who lives in Israel, and Chinese because of combination of soy sauce, brown sugar and olive oil.

Makes 4 servings

1 pound green cabbage, thinly sliced
1/2 cup pecans or walnuts, chopped
1/4 cup sunflower seeds
1/2 cup dried cranberries
7 oz. fresh white mushrooms, sliced
1 teaspoon olive oil
Salt and pepper, a bit

Dressing
2 tablespoons soy sauce
4 tablespoons olive oil
1 teaspoon honey or maple syrup
lemon juice, brown sugar, salt and pepper to taste


Lightly sprinkle cabbage with salt and black ground pepper and using you hands, toss and set aside.

Heat a medium frying pan, add nuts and seeds and toast for 3-5 minutes until light brown color. Take out nuts and seeds to a small plate and leave to cool. Lower the heat until medium, add mushrooms and olive oil and saute for 3-5 minutes until mushrooms are slightly wilted. Turn the heat off and leave mushrooms to cool slightly.

Make a dressing, mix all ingredients together.

Add cranberries, nut-seed mixture and mushrooms to cabbage. Pour the dressing and mix everything together. Check for spices and add if needed. Leave on a kitchen counter for 10-15 minutes and serve at room temperature. I served with meatballs and roasted peppers. 


Idea comes from Delicious Mediterranean

June 17, 2019

3-Ingredient Almond Flour Banana Cookies


Makes 20 small cookies

2 cups blanched almond flour (not almond meal)
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt (optional)
2/3 cup very mashed, very ripe banana
!/8 teaspoon cayenne pepper

Chocolate ganache
2 oz bittersweet chocolate, chopped
1 tablespoon butter

Preheat oven to 350 F. Line a cookie sheet with parchment paper.

In a small bowl, stir together the almond flour, baking powder, salt and cayenne pepper. Add the banana, stirring until completely blended.

Using a small cookie scoop or a tablespoon, drop dough in mounds, spacing 2 inches apart, on prepared cookie sheet.
Bake in the preheated oven for 13 to 16 minutes until golden brown at edges and centers of cookies feel firm to the touch. Transfer cookies to a cooling rack and cool completely.


Make chocolate ganache, mix together chopped chocolate and butter and microwave for 30 seconds. Stir together until smooth paste and place small dollop of chocolate on a top of each cookie.

Store the cooled cookies in an airtight container at (cool) room temperature for 2 days, the refrigerator for 5 days, or the freezer for up to 3 months.


Бананово-миндальное печенье

На 20 маленьких печений

2 чашки миндальной муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/4 чайной ложки соли (по желанию)
2/3 чашки пюре очень спелого банана
! / 8 чайной ложки кайнского перца

Шоколадный ганаш

50-60 грамм горького шоколада, нарезанного
1 столовая ложка сливочного масла

Разогрейть духовку до 350 F (180 Ц). Положить пергаментную бумагу на большое деко.

В небольшой миске смешать миндальную муку, разрыхлитель, соль и кайенский перец. Добавить банан, и все хорошо перемешать.

Используя небольшую ложку сформировать круглые печения и положить на деко, оставляя расстояние 3-4 см между печеньями.

Выпекать в предварительно разогретой духовке в течение 13-16 минут до золотисто-коричневого цвета по краям. Переложить печенье на стойку для полного остывания.

Приготовить шоколадный ганаш. Смешать нарезанный шоколад с маслом и поставить в микроволновку. Прогреть в течение 30 секунд. Еще раз все хорошо перемешать и маленькой ложкой выложить шоколад на печенье.

Хранить печенье в герметичном контейнере при (прохладной) комнатной температуре в течение 2 дней, в холодильнике в течение 5 дней или в морозильной камере до 3 месяцев.


Recipe comes from Power Hungry

June 11, 2019

Fresh cherry cake with almond crumble


Makes 16 2-inch each squares

1 cup + 2 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
½ tsp ground cinnamon
3 tablespoons sugar
1 egg
6 tbsp milk
6 tablespoons butter, melted
350 g juicy, ripe cherries

For the topping

2 tablespoons all-purpose flour
¼ tsp ground cinnamon
2 tablespoons sugar
2 tablespoons butter, diced, room temperature
1/2 cup almonds, ground (I used honey-roasted)
2 tablespoons dark brown sugar
1/4 teaspoon ground cardamon
1/4 teaspoon ground cloves
1/8 teaspoon salt

Preheat the oven to 350 F (180 C). Grease and base line a 8-inch square form, about 5cm deep. Sift the flour, baking powder, salt, cinnamon and sugar into a bowl. Make a well in the center and add the egg, milk and melted butter, then combine with a wooden spoon or electric whisk. Beat well to make a thick, smooth mixture. Spoon into the form and spread evenly. Very lightly sprinkle dough with dry bread crumbs.

Remove the stalks and stones from the cherries, using a pitter if you have one to keep the fruit whole. Scatter the cherries over the mixture and gently press them in.

To make the topping, tip flour, cinnamon, sugar into a bowl. Rub in the butter with your fingers to make a crumb-like mixture. Mix together ground almond, cardamon, cloves, brown sugar and salt in a small bowl and pour into butter mix. Then work the mixture until it comes together in pea-sized pieces.

Place cake into oven and topping into freezer for 10-15 minutes. In 10-15 minutes, take cake out of the oven and scatter the cold topping over the cherries. Continue to bake for more 20-25 minutes until a skewer pushed into the center comes out clean. Leave in the tin until cool enough to handle, then run a knife round the edge, remove the cake from the tin and leave on a wire rack until completely cold. Cut into 15 equal squares.

Sprinkle with powdered sugar (optional)


Быстрые пирожные со свежей вишней и миндальной крошкой

На 16 пирожных.

1 чашка + 2 столовые ложки муки
1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/8 чайной ложки соли
½ чайной ложки молотой корицы
3 столовые ложки сахара
1 яйцо
6 столовых ложек молока
6 столовых ложек сливочного масла, растопленного
350г сочной, спелой вишни

Для крошки

2 столовые ложки муки
1/4 чайной ложки корицы
2 столовые ложки сахара
2 столовые ложки масла, нарезанного на кубики, комнатной температуры
1/2 чашки миндаля, молотого
2 столовые ложки темно-коричневого сахара
1/4 чайной ложки молотого кардамона
1/4 чайной ложки молотой гвоздики
1/8 чайной ложки соли

Нагреть духовку до 350 F (180 C). Смазать маслом квадратную форму для выпечки. Желательно, чтобы форма была глубиной около 5 см. Просеить муку, разрыхлитель, соль, корицу и сахар в миску. Сделать в центре углубление и добавить яйцо, молоко и растопленное масло, затем замешать тесто деревянной ложкой или электрическим миксером. Выложить ложкой тесто в приготовленную квадратную форму и равномерно распределить. Слегка посыпать тесто панировочными сухарями.

Удалить косточки из вишни, и просушить на бумажном полотенце. Выложить вишни на тесто и немного вдавить.

Для приготовления крошки перемешать в миске муку, корицу, сахар. Пальцами втереть масло, чтобы получились крошки. В отдельнойпосуде перемешать молотый миндаль, кардамон, гвоздику, коричневый сахар и соль и добавить в сливочную смесь. Все хорошо перемешать.

Поставить квадратную форму в духовку и поставить крошку в морозильник на 10-15 минут. Через 10-15 минут вынуть торт из духовки и посыпать холодной крошкой. Выпекать еще в течение более 20-25 минут, проверить деревянной шпажкой на готовность . Вынуть из духовки и оставить остывать в форме. Разрезать готовый пирог на 16 равных квадратиков.

По желанию посыпать сахарной пудрой.


Ideas for the cake come from BBC Good Food and "SUQAR: Desserts & Sweets from the Modern Middle East" by Greg Malouf (Author), Lucy Malouf (Author), Alan Benson (Photographer). "SUQAR" (sugar in arabic) is a winner in the Baking and Desserts category of James Beard award in 2018.

June 09, 2019

Indian Fried Cabbage


Makes 2 large servings

1 medium Head Cabbage, shredded or finely chopped
2 tablespoons Oil
1 teaspoon Cumin Seeds
1 inch Ginger, grated
1 teaspoon Paprika Powder
1 tablespoon Coriander Powder
3/4 cup frozen or fresh Green Peas
Salt to taste


Heat oil in a pan and add cumin seeds and ginger. Saute for a minute and add cabbage, paprika, coriander powder and salt.

Mix well, and add 1/4 cup water.

Cover the pan and cook for 8-10 minutes till the cabbage is fork tender.
Add in the green peas and cook for another minute or too. Serve hot.

P.S. Before serving, check for salt. If needed, add. If you like sweeter version, please add a little bit of sugar.


Recipe comes from Center Cut Cook