January 07, 2021
Scottish Parliament Cookies with help of Yana Litvinova (Parlies)
January 01, 2021
Rice and spinach salad with Asian vinaigrette
1 ½ cups cooked rice, preferably long-grain brown
4 cups coarsely shredded fresh stemmed salad spinach leaves
2 scallions, coarsely chopped
One 11-ounce can mandarin orange segments, drained (I used a fresh orange)
One 8-ounce can sliced water chestnuts, drained
½ cup toasted pine nuts or slivered almonds
For the vinaigrette
3 tablespoons canola oil
2 tablespoons white rice vinegar
2 tablespoons soy sauce
½ teaspoon pepper, or to taste
1 clove garlic, minced
½ teaspoon minced fresh ginger
Garnish (optional): blanched snow peas, currants or raisins
Toss together the salad ingredients in a large bowl.
Whisk together the vinaigrette ingredients in a small bowl. Taste and adjust the seasoning. Add to the salad and toss.
Салат из риса и листьев шпината с заправкой по-азиатски
1 ½ чашки вареного риса, желательно длиннозернистого коричневого цвета
4 чашки крупно нарезанных свежих салатных листьев шпината
2 стебля крупно нарезанного зеленого лука
Одна банка объемом 11 унций консервированных мандарин, отцедить от воды (Я использовала свежий апельсин)
Одна банка на 8 унций нарезанных водяных каштанов, отцедить от воды
½ чашки поджаренных кедровых орехов или нарезанного миндаля
Для заправки
3 столовые ложки масла канолы
2 столовые ложки белого рисового уксуса
2 столовые ложки соевого соуса
½ чайной ложки перца или по вкусу
1 зубчик чеснока, мелко измельченного
½ чайной ложки измельченного свежего имбиря
Гарнир (по желанию): бланшированный снежный горошек, смородина или изюм.
Смешать все ингредиенты для салата в большой миске.
В небольшой миске перемешать все ингредиенты для заправки. Попробовать на вкус и если нужно добавить еще немного перца, сахара или соли. Полить в салат и перемешать.
Recipe comes from Click on Detroit
December 27, 2020
Salted Chocolate Buckwheat Thins
Yields 24 large cookies
¾ cup buckwheat groats
1 cup packed light brown sugar ( used 3/4 cup)
½ cup (1 stick) salted butter
2 tablespoons cocoa powder
½ teaspoon pure vanilla extract
1 large egg
¾ teaspoon flaky sea salt
Preheat oven to 350°F with racks in upper and lower thirds. Spread buckwheat in a single layer on a rimmed baking sheet. Bake until slightly darkened and fragrant, 10 to 12 minutes. Let cool.
Line 2 baking sheets with parchment. Combine sugar and butter in a medium pot over medium. Cook, stirring occasionally, until butter is melted. Remove from heat and let cool slightly. Stir in cocoa and vanilla until evenly combined. Add egg and stir until evenly incorporated. Fold in toasted buckwheat.
Drop tablespoonfuls of batter onto the prepared baking sheets, spacing them 2 inches apart and flattening slightly with the back of a spoon. Top with flaky salt.
Bake until shiny and dry, 8 to 9 minutes, rotating sheets front to back and top to bottom. Let cool until firm; transfer to a wire rack to cool completely. Store in an airtight container at room temperature for up to 3 days.
Печенье с гречневой крупой в соленом шоколаде
На 24 больших печенья
¾ чашки сухой гречневой крупы
1 чашки светло-коричневого сахара (Я взяла 3/4 чашки)
½ чашки (100 грамм) сливочного масла
2 столовые ложки какао-порошка
½ чайной ложки чистого экстракта ванили
1 большое яйцо
¾ чайная ложка крупной морской соли
Разогреть духовку до 350 ° F (180 Ц) с решетками в верхней и нижней трети части духовки. Выложить гречку в один слой на противень с бортиком. Запекать в течении 10-12 минут, пока крупа не станет немного темнее и ароматной. Дайте остыть.
Выстелить 2 больших противня пергаментом. Смешать сахар и масло в средней кастрюле Разогреть на среднем огне, периодически помешивая, пока масло не растает. Снять с огня и дать немного остыть. Добавить какао, ваниль и перемешать до однородного состояния. Добавить яйцо и еще раз перемешать до однородного состояния. Добавить поджаренную и немного остывшую гречку.
Используя столовуую ложку, выложить жидкое тесто на подготовленные противни, расположив их на расстоянии 5 см друг от друга. Ложкой можно приплюснуть печенья. Сверху посыпать морской солью.
Выпекать до блеска и высыхания 8–9 минут, переворачивая листы спереди назад и сверху вниз. Дайте остыть до твердого состояния; переложить на решетку, чтобы полностью остыть. Хранить в герметичном контейнере при комнатной температуре до 3 дней.
Recipe comes from Real Simple Magazine
December 18, 2020
Apple Cake with Cold Rise Yeast Dough (Eggless)
Yield: Large cake for 8-10 people
Dough
1 package (2 teaspoons) active dry yeast
150 ml lukewarm milk (about 100 F)
2 tablespoons + 1 teaspoon sugar, divided
3 cups all-purpose flour
15 tablespoons (200 gram) butter, cold
1/8 teaspoon salt
Filling
4 tablespoons butter (50 gram)
1/3 - 1/2 cup sugar
5 medium - large apples, cored, peeled and chopped into medium chunks
1/2 teaspoon lemon juice
120 ml 2%-milk
1/2 teaspoon ground anice (optional)
1/2 teaspoon vanilla extract (optional)
Almond flour for sprinkling.
To make a dough, in a medium bowl mix yeast and sugar in warm milk until dissolved. Sprinkle with flour and cover with a dry towel. Leave to proof for 15 minutes in a draft-free place (room temperature.
Sift flour into a large bowl. Add salt. Grate butter on large holes of the grater and add to flour. Using your hands rub the butter into the flour. Pour yeast mixture into flour-butter and make a soft dough. Don't knead it! Please dough into a bowl, cover with plastic wrap, and place into the refrigerator for 1 hour.
In a large bowl, mix chopped apples with lemon juice.
To make the filling, place the pieces of butter in a light-colored pan. Turn the heat onto medium. Begin stirring to move the butter around as it melts. Once melted, add sugar. Keep stirring. In about 5-8 minutes, the butter will turn golden brown. The foam will slightly subside, and the milk solids on the bottom of the pan will toast. It will smell intensely buttery, nutty, and rich.
Add apples and milk, stir everything together and sauté for about 20 minutes or until almost all liquid will be evaporated. Add ground anise and vanilla extract (optional) and mix everything. Remove pan with filling and give a couple of minutes to cool off.
Preheat the oven to 350 F (180 C)
To shape a cake, prepare a pan 9 x 12 inches. a cookie pan, and parchment paper.
Cut parchment paper into a 9 x 20-inch rectangle and place it on a kitchen counter. Lightly grease the surface with vegetable oil and spray with non-stick baking spray. Sprinkle with almond flour.
Remove the dough from the refrigerator and cut 1/3 of the dough. Roll out the rest of the dough into a 9 x 18 rectangle and lightly sprinkle the lower half with almond flour. Spread equally filling all over the bottom half of the dough. Sprinkle with almond flour.
Take a remaining 1/3 of the dough and roll out into a 9 x 10 rectangle. Cover the filling and tackle the edges to hold filling inside. Cut the upper part of the dough into vertical strips and place them on a nice patter over the dough. Move parchment paper with cake to prepared cookie sheet.
Bake for 25 minutes in an oven. Remove from the oven and cool completely. Sprinkle with powdered sugar (optional). Cut into strips, and each stripe cut diagonally.
Serve with tea or coffee. Keep in an airtight container for a couple of days. Since some of us have no airtight container, I usually wrap goodies with paper towels and cover them with a plastic bag.
December 14, 2020
Cornbread Cookies with Feta Cheese and Dry Cranberries (No extra sugar)
Yields 11-12 medium size cookies
1 cup all-purpose flour
2/3 cup cornmeal
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon black pepper
1 teaspoon ground cumin
2 teaspoons baking powder
1/2 cup crumbled feta cheese
2 eggs, lightly beaten
4 tablespoons 2%-milk
4 tablespoons olive oil
1/3 - 1/2 cup dry cranberries
Preheat oven to 350F (180 C). Place parchment paper on a large cookie sheet. Grease with vegetable oil and spray with non-stick baking spray.
In a medium bowl, stir together flour, cornmeal, baking powder, cumin, salt, and black pepper.
Combine feta cheese, eggs, milk, and olive oil. Using an immersion mixer, process everything until almost puree. Add half of the flour mixture and dry cranberries. Mix everything with a large tablespoon. Add the rest of the flour mixture. Make a stiff dough.
Moisture hands with a couple of drops of vegetable oil and form medium cookies. Place on a greased cookie sheet.
Bake 8-9 minutes on a lower shelf of the oven and 8-10 minutes on an upper one. Remove from the oven and cool completely.
Keep in an air-tight container for a couple of days. Serve with coffee, tea, and salads.
Кукурузное печенье с сыром фета и сушеной клюквой (Без лишнего сахара)
На 11-12 печений среднего размера.
1 чашка белой пшеничной муки
2/3 чашки кукурузной муки
1/2 чайной ложки соли
1/4 чайной ложки черного перца
1 чайная ложка молотого тмина
2 чайные ложки разрыхлителя
1/2 чашки сыра фета, в кусочках
2 слегка взбитых яйца
4 столовые ложки 2% -го молока
4 столовые ложки оливкового масла
1/3 - 1/2 чашки сухой клюквы
Разогреть духовку до 180 ° C. Выложить пергаментной бумагой большой противень. Смазать растительным маслом и сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки.
В средней миске смешать муку, кукурузную муку, разрыхлитель, тмин, соль и черный перец.
В отдельной посуде погружным миксером взбить сыр фета, яйца, молоко и оливковое масло до образования пюре. Добавить половину мучной смеси и сушеную клюкву. Все перемешать большой столовой ложкой. Добавить оставшуюся часть мучной смеси. Замесить крутое тесто.
Смочить руки несколькими каплями растительного масла и сформировать печенья среднего размера. Выложить печенья на смазанный маслом противень.
Выпекать 8-9 минут на нижней полке духовки и 8-10 минут на верхней. Вынуть из духовки и полностью остудить.
Хранить в герметичной таре пару дней. Подавать с кофе, чаем или салатами.
Idea comes from Better Homes & Garderns Magazine
December 13, 2020
Afro Sour Apple Slaw from Judaic studies teacher (special for Hanukkah)
Michael Twitty, a food writer and culinary historian, celebrates Hanukkah’s miracle of oil by making fried chicken and latkes. He serves up this sweet and tangy slaw alongside. Michael is a food blogger and a Judaic studies teacher from the Washington D.C. Metropolitan area.
Serving Size: about 2/3 cup
8 cups shredded green cabbage (1/2 medium head)
1 ½ teaspoons salt
¼ cup cider vinegar
2 tablespoons maple syrup
1 teaspoon Dijon mustard
½ teaspoon ground pepper
3 medium Granny Smith apples, julienned or shredded
3 cups spinach leaves, thinly sliced
2 scallions, sliced
1 teaspoon minced fresh flat-leaf parsley
1 teaspoon minced fresh tarragon
P.S. Olive oil for drizzle (my addition)
Toss cabbage and salt in a colander set over a large bowl. Let the cabbage wilt for 30 minutes.
Plunge the cabbage into a bowl of cold water. Drain and pat dry.
Whisk vinegar, maple syrup, mustard and pepper in a large bowl. Add the cabbage, apples, spinach, scallions, parsley and tarragon; toss to coat well. I also drizzle with olive oil.
Recipe comes from Eating Well December 2020
December 11, 2020
Zucchini Cheese Spread
Yields about 2 cups
1 tablespoon vegetable oil
1 medium yellow onion, chopped
2 medium garlic cloves, minced
1/2 teaspoon mustard powder (optional)
1/2 teaspoon paprika
1 medium zucchini (about 1 pound), cut into medium cubes
7-10 parsley sprigs, chopped
5 oz. spreadable cheese wedges ("The Laughing Cow Original Creamy Swiss Spreadable Wedges")
Salt, ground black pepper, lemon juice, sugar to taste
In a large skillet or pan, heat oil over medium-high heat until hot. Add chopped onions, sprinkle with salt and cook for 5 to 7 minutes or until tender stirring frequently with a wooden spoon or heatproof spatula. Add garlic, mustard powder, and paprika. Stir together and sauté for about 1 minute.
Add cubes of zucchini and sauté covered for 10 minutes, stirring frequently. Uncover and continue to sauté for about 5 minutes. Remove from the heat and give a couple of minutes to cool.
Place cheese, zucchini mixture, and parsley into a bowl of a food processor and process until smooth puree. Check for spices and add to your taste.
Serve with crackers and decorate with seeds or fresh herbs
Паштет из плавленных сырков и зеленого кабачка
На 2 чашки
1 столовая ложка растительного масла
1 средняя головка лука, мелко нарезанная
2 средних измельченных зубчика чеснока
1/2 чайной ложки горчичного порошка (по желанию)
1/2 чайной ложки паприки
1 средний цуккини (около 400-500 грамм), нарезанный на среднии кубики
7-10 нарезанных веточек петрушки
около 150 грамм плавленного сыра ("Laughing Cow")
Соль, черный молотый перец, лимонный сок, сахар по вкусу.
В большой сковороде или сковороде разогреть масло. Добавить нарезанный лук, посолить и тушить 5-7 минут, помешивая деревянной ложкой или термостойкой лопаткой. Добавить чеснок, горчичный порошок и перец. Перемешать и обжарить в течении 1 минуты.
Добавить кубики цуккини и обжарить под крышкой в течении 10 минут, часто помешивая. Снять крышку и продолжать обжаривать около 5 минут. Снять с огня и дать пару минут остыть.
Поместить сыр, смесь цукини и петрушку в чашу кухонного комбайна и провернуть до образования однородного пюре. Проверить на специи и добавить по вкусу.
Подавать с крекерами и украсить семенами или зеленью.
December 05, 2020
Wilted Cabbage and Roasted Walnuts Salad
Serves 4
4 tbsp unsalted butter or ghee
1/2 head of cabbage, cored and thinly shredded
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
3 tbsp cider vinegar
1 tbsp soy sauce
1/2 cup roasted walnuts
Melt butter or ghee in a large sauté pan., over medium heat. Add cabbage, salt and pepper, toss , coating with butter. Cover and cook for 7 minutes, stirring occasionally. Pour the vinegar and soy sauce, cook for 2 minutes uncovered. Serve warm , right from pan. Garnish with roasted walnuts.
Салат из вяленой белокачанной капусты и жареных грецких орехов
На 4 порции
4 столовые ложки несоленого масла или топленого масла
1/2 кочана капусты, очищенной от сердцевины и тонко нашинкованной
1/2 чайной ложки соли
1/4 чайной ложки свежемолотого черного перца
3 столовые ложки яблочного уксуса
1 столовая ложка соевого соуса
1/2 стакана жареных грецких орехов
Растопить масло в большом сотейнике на среднем огне. Добавить капусту, соль и перец, перемешать. Накрыть крышкой и тушить 7 минут, периодически помешивая. Влить уксус и соевый соус, тушить еще 2 минуты без крышки. Подавать горячим, прямо со сковороды. Украсить жареными грецкими орехами.


























