December 14, 2022

Roasted Butternut Squash Pate with Cheese


 Yields about 1 & 1/4 cups pate

About 1 pound fresh butternut squash, halved

1 tablespoon olive oil

Some ground black pepper & salt for sprinkling

1 & 1/2 cups Colby or gruyere cheese, grated

1/2 cup whipping cream

1/2 teaspoon ground cinnamon

Lemon Juice (optional)

Cayenne pepper to taste (optional)

Preheat oven to 350°F. Line a baking sheet with parchment paper.

Pour olive oil over butternut squash and arrange with skin down on the lined baking sheet. Sprinkle with black pepper and salt. Roast for 40-50 minutes. Remove from oven and let cool completely.

Peel the skin and place cooled squash, cheese, whipping cream, and cinnamon into the bowl of a food processor fitted with the steel chopping blade. Puree until smooth. Taste and add salt, if needed, and pepper, lemon juice or cayenne pepper.

Serve with flat bread or tortillas. Keep refrigerated for a couple days in a covered container.


Паштет из запеченой тыквы с сыром

На 1 и 1/4 чашки паштета

Около 1 фунта (500 грамм) свежей тыквы, разрезанной пополам

1 столовая ложка оливкового масла

Немного молотого черного перца и соли для посыпки

1 и 1/2 чашки сыра колби или грюйер, натертого

1/2 чашки сливок

1/2 чайной ложки молотой корицы

Лимонный сок (по желанию)

Кайенский перец по вкусу (по желанию)

Разогреть духовку до 350°F. Выложить пергаментной бумагой небольшое деко для выпечки.

Полить оливковым маслом тыкву и выложить на застеленном бумагой противне кожей вниз. Посыпать черным перцем и солью. Запекать 40-50 минут. Вынуть из духовки и дать полностью остыть.

Снять кожицу с тыквы и поместить тыкву, сыр, взбитые сливки и корицу в чашу кухонного комбайна со стальным лезвием. Пюрировать до однородности. При необходимости добавить соль и перец, лимонный сок или кайенский перец.

Подавать с лепешками. Хранить в холодильнике пару дней в закрытой посуде.



December 08, 2022

Ancient Jewish Sausage


Yield about 5 servings (4-5 thin pieces per serving)

3/4 cup walnut pieces

1 pound ground beef

2 large eggs, divided

1 cup plain dry bread crumbs

1 teaspoon cinnamon

1 tablespoon sugar

1 teaspoon salt

1/4 teaspoon ground black pepper

1/2 teaspoon chili powder (optional)

1 medium or large bag for oven


Heat a medium frying pan over medium-high heat. Add the walnuts in a single layer to the hot, dry pan. Cook, watch and stir frequently until the walnuts start to brown and they smell toasted about 5 minutes. Transfer the walnuts to a plate and cool evenly until room temperature.

Preheat oven to 350 F (180 C). Prepare a medium baking sheet. Spray with non-stick baking spray.

Add walnuts, bread crumbs, and spices into a bowl of a food processor. Process until everything is being mixed. Add ground beef and 1 egg. Process until a smooth paste. Remove from the food processor to a large bowl and add one more egg. Mix everything together. Check for spice. Add if needed.

Grease an oven bag with vegetable oil. Arrange opened bag on baking pan. Place the meat mixture in bag and shape into medium size sausage. Close bag loosely with nylon tie. Cut 4 small holes in top of bag to allow steam to escape.

Bake in lower half of oven 1 hour. Remove from oven. Let stand 5 minutes and open bag. Serve warm or cold. Keep refrigerated for a couple days.



December 02, 2022

Baked Eggplant Pate


Servings 8

1 lb. eggplant

4 whole eggs

3/4 cup breadcrumbs

1/2 cup grated Parmesan cheese

1/2 cup olive oil

3 cloves garlic

2 Tbs. tomato paste

1 Tbs. vegetarian Worcestershire sauce

2 Tbs. chopped fresh basil leaves

2 Tbs. chopped parsley

1/2 tsp. salt, or more to taste

1/8 tsp. pepper

1/2 cup slivered almonds, toasted and chopped

Preheat oven to 450F. Spray 8-inch loaf pan with nonstick cooking spray. Press 8×17-inch piece of parchment paper into loaf pan to mold to bottom and sides with excess folded over sides. Spray again.

Cut eggplant into four slices lengthwise. Set on a large dish, sprinkle liberally with salt and cover with plastic wrap. Let sweat 30 minutes. Rinse well, and pat dry. Cut into 1-inch chunks for country-style pâté or into 1/4-inch dice for smooth.

Place eggs, breadcrumbs, cheese, olive oil, garlic, tomato paste, Worcestershire sauce, basil, parsley, salt and pepper in food processor; purée until smooth. Add eggplant, and process until as smooth/chunky as you like. Fold in almonds. Spoon mixture into loaf pan. Reduce oven temperature to 400F.

Bake 20 minutes. Reduce to 350F, and bake 3 minutes more, or until knife inserted in center comes out clean. Cover with foil; cool 10 minutes. Loosen ends of pâté with sharp knife. Lift out of pan using parchment paper on sides. Cool completely. Slice, and serve.


Паштет из запеченных баклажанов

На 8 порций

1 баклажан среднего размера, около 500 грамм

4 яйца

3/4 чашкипанировочных сухарей

1/2 чашки натертого сыра пармезан

1/2 чашки оливкового масла

3 зубчика чеснока

2 ст.л. томатная паста

1 ст.л. вегетарианский вустерширский соус

2 ст.л. нарезанные свежие листья базилика

2 ст.л. нарезанной петрушки

1/2 ч. л. соль или больше по вкусу

1/8 ч. л. перец

1/2 чашки измельченного миндаля, поджаренного и нарезанного

Разогреть духовку до 450 Ф. Сбрызнуть 8-дюймовую форму для выпечки хлеба антипригарным кулинарным спреем. Вылосить форму пергаментной бумаги размером 8 × 17 дюймов. Загнуть бумагу по бокам. Снова распылить.

Баклажан разрезать вдоль на четыре части. Положите на большое блюдо, обильно посыпьте солью и накрыть полиэтиленовой пленкой. Оставить на 30 минут. Хорошо промыть под холодной водой и высушить. Нарезать на небольшие кусочки для паштета в деревенском стиле.

Вылосить яйца, панировочные сухари, сыр, оливковое масло, чеснок, томатную пасту, вустерширский соус, базилик, петрушку, соль и перец в кухонный комбайн; пюрировать до однородности. Добавить баклажаны и взбиват; до однородной массы. Вынуть из чаши комбайна и всыпать миндаль. Выложить смесь ложкой в подготовленную форму. Уменьшить температуру духовки до 400 Ф.

Печь 20 минут. Уменьшить температуру до 350 Ф и печь еще 3 минуты или пока нож, вставленный в центр, не будет выходить чистым. Вынуть из духовки и накрыть фольгой; охладить в течении 10 минут. Поднять паштет с бумагой из формы. Снять бумагу и охладить полностью. Нарезать и подать.


Recipe comes from Vegetarian Times

November 21, 2022

Brownie Butter Cake


For the brownie

1 cup dark chocolate chips

1/4 cup butter

1/4 cup sugar

1 whole egg

1/4 cup flour

1/2 teaspoon cocoa powder


For butter cake

1 cup flour

1/4 teaspoon baking powder

1 cup sugar

3/4 cup butter

2 large eggs

3 tablespoon milk

1 teaspoon vanilla extract


To begin with Brownie Butter cake, preheat the oven at 350 F (180° C). Grease or line an 8″ inch loaf pan with parchment paper.

Melt chocolate chips and butter in a microwave or in sauce pan containing water placed on heat. Once it is melted, add sugar in the melted chocolate mixture and stir well. Keep it aside to cool.

Once cool a bit, add egg and vanilla extract and whisk again. Sift flour, Cocoa powder and add to melted chocolate mixture using folding method to make a nice batter.

Pour in the batter in the prepared pan and bake for 15 mins only.

The next step is to make the butter cake. Take butter and sugar in a bowl and beat until light and creamy. Add the eggs and vanilla extract and beat it very nicely till it becomes creamy and frothy.

Sift flour and baking powder together and add into the egg mix. Fold in gently and slowly add milk to make a smooth and silky batter.

After 15 mins the brownie must be half done, remove the pan from the oven and pour in the cake batter over the brownie. Please do it gently to settle the air bubbles and put the pan inside the oven.

Reduce the oven temperature to 320 F (160°C) and bake for another 25-30 (I did 40 min) mins or till the toothpick inserted comes out clean.

Take out the pan and let it rest on a wire rack for 10-15 mins. Carefully hold the parchment paper and lift the cake from the pan and keep it on a tray and allow it to cool completely.

Serve Brownie Butter cake and enjoy!


November 15, 2022

Baked Mashed Cauliflower with Veggie-Mushroom Pate


Yield 4 medium servings

Pate
1 tablespoon olive oil
1 large yellow onion, chopped
2 garlic cloves, minced
1/2 teaspoon paprika
1/2 teaspoon dry oregano leaves
2 large multi-colors sweet peppers, cored, chopped
8 oz (225 gram) button mushrooms, chopped
5-7 sun-dried tomatoes in oil, drained and chopped
Salt and ground black pepper to taste

Base
1 medium cauliflower, cleaned and cut into florets
about 6-8 cups water
3 large eggs
1/2 teaspoon josher salt
1/2 cup all-purpose flour
2 tablespoons olive oil
1/2 cup Cheddar cheese, shredded (you can use any mix of cheeses)


For pate, heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add onions and cook, stirring, until starting to lightly brown, about 2-3 minutes. Add garlic and spices and cook through for about 1 minutes. Sequentially, add peppers, sun-dried tomatoes and cook about 5 minutes. Stir frequently. Sprinkle with some salt and pepper, mix well, and add mushrooms. Cook uncovered for about 7-10 minutes until liquid is evaporated.

Remove from the heat and leave for about 3 minutes to cool off. Transfer the mixture to a food processor and process until fine paste, about 2 minutes. Check for seasoning. Add if needed.

Make Ahead Tip: Paste could be made ahead of time and refrigerated for up to 3 days. Warm up in microwave just before serving on a top of cauliflower base.

For the base, place a large pot on a stove, add cauliflower florets and fill with water just over the veggies. Bring water to a boil and cook for about 15-20 minutes until florets are tender. Drain the water and transfer the cauliflower to a bowl to cool completely.

Preheat oven to 350 F (180 C). Grease an 8-inch square baking dish.

Mash cauliflower with an immersion mixer until smooth; stir in eggs, flour, olive oil, and some salt. Spoon mixture into prepared dish; top with Cheddar cheese.

Bake in the preheated oven until bubbling and the Cheddar cheese is melted, 30-40 minutes. Remove from the oven and cool slightly.

Cut the dish into 4 squares and serve with pate on top. Sprinkle with parsley and pomegranate seeds.


Запеканка из цветной капусты с грибным паштетом

На 4 средние порции

Паштет
1 столовая ложка оливкового масла
1 большая желтая луковица, нарезанная
2 зубчика чеснока, измельчить
1/2 чайной ложки паприки
1/2 чайной ложки сухих листьев орегано
2 больших разноцветных сладких перца, без сердцевины, нарезанных
8 унций (225 граммов) шампиньонов, нарезанных
5-7 вяленых помидоров в масле, слить воду и нарезать
Соль и молотый черный перец по вкусу

Запеканка
1 средняя цветная капуста, очищенная и разрезанная на соцветия
около 6-8 чашек воды
3 больших яйца
1/2 чайной ложки джошеровой соли
1/2 чашек муки
2 столовые ложки оливкового масла
1/2 чашки тертого сыра Чеддер (можно использовать любую смесь сыров)

Для паштета разогреть масло в большой сковороде на среднем огне. Добавить лук и тушить, помешивая, пока он не начнет слегка подрумяниваться, около 2-3 минут. Добавить чеснок и специи и готовить еще около 1 минуты. Последовательно добавить перец, вяленые помидоры и тушить около 5 минут. Помешивать часто. Посыпать солью и перцем, хорошо перемешать и добавить грибы. Готовить без крышки около 7-10 минут, пока не выпарится жидкость.

Снять с огня и оставить примерно на 3 минуты, чтобы смесь остыла. Переложить смесь в кухонный комбайн и прокрутить до консистенции пасты, около 2 минут. Проверить на соль и перец. Добавить, если нужно.

Совет по приготовлению заранее: пасту можно приготовить заранее и хранить в холодильнике до 3 дней. Разогреть в микроволновой печи непосредственно перед подачей на основу из цветной капусты.

Для основы поставить большую кастрюлю на плиту, добавить соцветия цветной капусты и залить водой, чтобы вода покрыла соцветия. Довести воду до кипения и варить около 15-20 минут, пока соцветия не станут мягкими. Слить воду и переложить цветную капусту в миску, чтобы она полностью остыла.

Разогреть духовку до 350 F (180 C). Смазать 8-дюймовую квадратную форму для выпечки.

Цветную капусту размять погружным блендером до однородности; добавить яйца, муку, оливковое масло и немного соли. Все хорошо размешать. Выложить смесь ложкой в ​​подготовленное блюдо; сверху посыпать сыром Чеддер.

Выпекать в предварительно разогретой духовке до появления пузырьков и расплавления сыра Чеддер, 30-40 минут. Вынуть из духовки и немного остудить.

Разрезать блюдо на 4 квадрата и подать с паштетом сверху. Посыпать петрушкой и зернами граната.

November 06, 2022

Ukrainian Cookies for Coffee


Yields about 12-15 extra long cookies

Dough

2 cups all-purpose flour

10 tablespoons cold butter, shredded on a medium holes of the grater

1 tablespoon sugar

1 large egg

1 tablespoon whiskey or cognac

Top

4 tablespoons butter, room temperature

1 tablespoon ground cinnamon

1 tablespoon sugar

2 tablespoons brown sugar

1/2 teaspoon dry ground orange peel (optional)


Preheat the oven to 350 F. Place parchment paper on a 9 x 13-inch baking sheet and grease with some vegetable oil.

For the dough, mix flour and butter, and using a pastry blender, cut the butter into the flour until the mixture resembles coarse crumbs. The butter pieces will be about the size of peas. Add sugar, egg, and whiskey. Make a soft dough.;

For the top, mix cinnamon, sugar, brown sugar, and orange peel. Mash butter in a separate bowl. 

Roll the dough into 9 x 13-inch rectangle and carefully transfer it on prepared parchment paper. Pat the dough. Using a pastry brush, smear butter all over the dough and sprinkle with sugar mix. 

Bake for about 30 minutes, checking the bottom of the doneness. Remove from the oven and give about 2 minutes to cool. Cut into large stripes in a pan and leave to cool completely. Serve with coffee.

ТІСТЕЧКО ДО КАВИ (original copy from the book published in Ukraine "Закарпатське печиво" Погодiнa i Бачо, 1994)



Продукти для приготування: 250 г борошна, 125 г верш кового масла, 25 г цукру (1 столова ложка), 1 ст. ложка рому або коньяку, 1 яйце.

Оздоблення: вершкове масло — 50 г, кориця — 10 г, цукор-пісок — 50 г.

Спосіб приготування: з борошна, масла, цукру, кориці, рому і яйця замішують тісто. Одержану масу розкачують на посиланій борошном дошці і викладають на змащений маслом лист, поверхню змащують сметаноподібним маслом і посипають цукром-піском, змішаним з корицею.

Випікають до готовності і нарізають на довгі смужки, не вибираючи з дека.

November 01, 2022

Quick Cheesy Scrambled Eggs


Yields 2 medium servings

2 eggs, room temperature

1/4 cup 1%-milk

A couple dashes of salt and ground black pepper

1/2 tablespoon butter for frying

1/3 cup hard cheese (Cheddar, Monterey Jack or mozzarella.), shredded

2 tablespoons fresh herbs, finely chopped

Whisk eggs, salt and pepper in small bowl. Add milk and whisk again. Melt butter in a large non-stick skillet over medium heat. 

Pour in egg mixture and reduce heat to medium-low. As eggs begin to set, gently move spatula across bottom and side of skillet to form large, soft curds. Cook until eggs are thickened and no visible liquid egg remains, but the eggs are not dry.

Sprinkle with cheese and chopped herbs between curds. Mix again and cook for about 2 minutes. Remove from the heat and serve immediately.


Быстрая яичница-болтунья с сыром

На 2 средние порции

2 яйца, комнатной температуры

1/4 чашки 1% молока

Пара щепоток соли и молотого черного перца

1/2 столовой ложки сливочного масла для жарки

1/3 чашки твердого сыра (чеддер, монтерей джек или моцарелла), тертого

2 столовые ложки свежей зелени, мелко нарезанной

Взбить яйца, соль и перец в небольшой миске. Добавить молоко и снова взбить. Растопить сливочное масло в большой сковороде с антипригарным покрытием на среднем огне.

Влить яичную смесь и уменьшить огонь до средне-слабого. Когда яйца начнут схватываться, осторожно мешать лопаткой по дну и стенкам сковороды, чтобы сформировать небольшие мягкие куски. Готовить пока яйца не загустеют и не останется видимой жидкости, но яйца не станут сухими.

Посыпать сыром и рубленой зеленью между образовавшимися кусочкми. Снова перемешать и готовить около 2 минут. Снять с огня и сразу подать.


Рецепт из Facebook.

October 29, 2022

Pear Cake with Honey and Spelt


7 oz. unsalted softened butter (14 Tbsp.), plus more for greasing

1⁄2 cup plus 1 Tbsp. sugar

1⁄3 packed cup light brown sugar

1 tonka bean, peeled and finely grated (optional)

1⁄2 tsp. kosher salt

2 large eggs, at room temperature

1 cup all-purpose flour

1⁄2 cup plus 3 Tbsp. spelt flour

1 1⁄2 tsp. baking powder

1⁄3 cup buttermilk (I used 1 cup)

2 tbsp. sliced almonds

1 firm-ripe pear, cored and sliced lengthwise

2 Tbsp. honey

1 Tbsp. fresh lemon juice


Preheat the oven to 375°F. Butter a 9-inch cake pan and line the bottom with a circle of parchment paper.

In a stand mixer using the paddle attachment, beat the butter, sugars, tonka bean if using, and the salt until fluffy. Add the eggs one at a time, scraping the bowl as needed and making sure the first egg is completely incorporated before adding the next.

In a medium bowl, whisk the flours and baking powder. Add half the dry ingredients to the butter mixture and mix on low speed. When mostly incorporated, stream in the buttermilk while continuing to mix. Scrape the bowl and paddle, then add the rest of the dry ingredients and mix on low speed just until smooth. Pour into the prepared pan and smooth the surface. Sprinkle with the almonds, then fan out the pears on top. Bake until the cake is golden brown and a tester inserted into the center comes out clean, 35–40 minutes. Remove the pan to a rack to cool completely. Unmold the cake and remove the parchment paper.

In a small pot over low heat, stir the honey and lemon juice until smooth. Brush the cooled cake lightly with the glaze. Slice and serve with chamomile gelato if desired.


Пирог с грушей, медом и спелтовой мукой

14 ст. л. (около 200 грамм) сливочного масла, плюс еще немного для смазывания

1⁄2 чашки сахара

1/3 чашки светло-коричневого сахара

1 чайной ложки ванильного экстракта

1⁄2 ч. л. кошерная соль

2 больших яйца, комнатной температуры

1 чашка белой муки

1⁄2 чашки плюс 3 ст. спелтовой муки

1 1/2 ч. л. порошок для выпечки

1⁄3 чашки кефира (Я добавила 1 чашку)

2 ст.л. лепестков миндальных орехов

1 твердая спелая груша, без сердцевины и нарезанная вдоль

2 ст.л. меда

1 ст.л. лимонного сока

Разогреть духовку до 375°F (почти 200 Ц). Смазать маслом 9-дюймовую форму для кекса и выложить дно кругом пергаментной бумаги.

В стационарном миксере с насадкой-лопаткой взбить масло, сахар, ванильный  экстракт и соль до пышной массы. Добавить яйца по одному, очищая миску по мере необходимости и убедившись, что первое яйцо полностью растворилось, прежде чем добавлять следующее.

В средней миске смешать два вида муки и разрыхлитель. Добавить половину сухих ингредиентов в масляную смесь и перемешать на низкой скорости. Когда они в основном смешаны, влейте пахту, продолжая перемешивать. Очистить чашу и лопатку, затем добавить остальные сухие ингредиенты и перемешайть на низкой скорости до получения однородной массы. Вылить в подготовленную форму и разровнять поверхность. Посыпать миндалем, затем разложить груши сверху. Выпекать, пока кекс не станет золотисто-коричневым, а тестер, вставленный в центр, не будет выходить чистым, 35–40 минут. Выложить на решетку для полного остужения. 

В небольшой кастрюле на медленном огне перемешать мед и лимонный сок до получения однородной массы. Слегка смазать остывший кекс глазурью. Нарезать и подавать с мороженым.


Recipe comes from Saveur