November 03, 2016

Buttermilk pastries with white beans poppy-seed filling


Makes 20 medium size pastries

Dough
2 & 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
200 ml buttermilk or kefir
3 tablespoons vegetable or sunflower oil
1/4 teaspoon salt

Filling
2 cans (15 oz each) great Northern beans, rinsed, drained, processed into paste in a food processor
1 egg
1 teaspoon pureed fresh ginger
1 teaspoon sugar
1 teaspoon dry poppy-seed
1 large glove garlic, minced (optional, it's ok for garlic-lovers)
Salt, fresh grounded black pepper and cayenne pepper to taste

Egg wash
1 egg, slightly beaten

Poppy-seed for sprinkling

To make filling, mix together all ingredients. Taste for salt and peppers. Add, if you need.

To make a dough, in a large bowl mix flour and baking powder and in a medium bowl, mix buttermilk, vegetable oil and salt. Pour buttermilk mixture into flour and make a soft, very pliable dough.

Preheat oven to 350F (180C). Prepare a large cookie sheet.

Divide dough into 4 equal balls. Take one ball and roll out into long 15 x 5 inch rectangle. From left to right divide long rectangle into 5 equal smaller rectangles 3x5 inch. Put 2 teaspoons of filling by one of the short sides of the smaller rectangle, about an inch from the edge. Fold this short side of the rectangle up over the filling. Fold the long sides of the rectangle inward, as though you’re folding an envelope. Roll the pastry up and over the filling like a burrito, tucking the edges in as you roll. Place seem down on a cookie sheet. Repeat with other smaller rectangles.

Take another ball and repeat the process. Brush all pastries with egg wash and sprinkle with poppy-seed. Place a filled cookie sheet on lower shelf in the oven and bake 10-13 minutes, move up to the top shelf and bake 10-12 minutes. Remove pastries from oven and cool completely on a cooling rack. They are ready to be served with soup, salads and just with coffee.


The dough recipe is a quite universal and egg-less.  White bean poppy-seed filling is a traditional for Ukrainian Jews. You can choose your favorite filling and dough will hold pretty good. One thing, please be creative in the kitchen!

Пирожки на кефире с маком и белой фасолью.

На 20 средней величины пирожков

Тесто
2 и 1/4 чашки муки
1 чайная ложка разрыхлителя
200 мл пахты или кефира (maybe buttermilk)
3 столовые ложки растительного или подсолнечного масла
1/4 чайной ложки соли

Начинка
2 банки (15 унций каждая) консервированной белой фасоли, промыть проточной холодной водой, отцедить и провернуть в кухонном комбайне до пастообразного состояния
1 яйцо
1 чайная ложка свежего имбиря-пюре
1 чайная ложка сахара
1 чайная ложка сухого мака
1 большой зубец чеснока, измельчить (по желанию)
Соль, свежий черный и кайенский перец по вкусу
-----------------------------------------------
1 яйцо для смазывания, немного взбитое
сухой мак для посыпки

Для начинки смешать все ингридиенты. Добавить по вкусу соль, черный и жгучий (кайен)перцы.

Для теста, в большой миске смешать муку и разрыхлитель, в средней миске смешать кефир, растительное масло и соль. Вылить кефирную смесь в мучную. Замесить мягкое и oчень послушное тесто.

Разогреть духовку до 350F (180С). Подготовить большое деко.

Разделить тесто на 4 равные части. Одну часть раскатать в длинный прямоугольник размерами 40см х 12см. Слева направо разделить длинный прямоугольник на 5 равных прямоугольников размером 8 см х 12 см  Отступив 2 см от одной из меньших сторон каждого прямоугольникa , выложить 2 чайные ложки начинки, и завернуть как налистники. Выложить швом вниз на деко. Повторить с остальным тестом и начинкой.

Помазaть яйцом и посыпать сухим маком.

Поставить деко с пирожками на нижнюю полку и печь 10-13 минут. Поднять деко на верхнюю полку и печь еще 10-12 минут. Вынуть из духовки и охладить. Мoжно подавать с супом, салатами или просто с кофе.
Это тесто практически универсально для многих начинок. так что пробуйте.


No comments: