September 24, 2025

Lox on Apple


Yield 6 servings (1 piece per serving)

2 cups chopped lox and flake-style imitation crabmeat
1/4 cup mayonnaise
1/4 cup yogurt
2 green onions, thinly sliced
1 teaspoon Dijon mustard
¼ teaspoon seasoned salt, more to taste
⅛ teaspoon black pepper or to taste
1 teaspoon chopped fresh dill or ¼ teaspoon dried dill, optional
2 large apples, cut into large wheels, and the center removed
6 medium rounds of soft mozzarella
Spring mix sprayed with some olive oil and lemon juice

Mix in a large plastic bowl: lox, crabmeat, mayonnaise, yogurt, onion, and mustard. Season with salt and dill. It might be done in advance to marry flavors.

Before serving, assemble the appetizer. Place the cheese and some herbs on the apple, and cover with the lox mixture. Serve immediately.


Соленый лосось на яблоке

Выход: 6 порций (1 шт. на порцию)

2 чашки нарезанного лосося и имитации крабового мяса, приготовленной хлопьями
1/4 чашки майонеза
1/4 чашки йогурта
2 стебля зеленого лука, тонко нарезанных
1 чайная ложка дижонской горчицы
¼ чайной ложки соли с приправами (больше по вкусу)
⅛ чайной ложки черного перца или по вкусу
1 чайная ложка измельченного свежего укропа или ¼ чайной ложки сушеного укропа (по желанию)
2 крупных яблока, нарезанных крупными кружочками, без сердцевины
6 средних кружочков мягкой моцареллы
Смесь из зеленых трав, сбрызнутых оливковым маслом и лимонным соком

Смешать в большой пластиковой миске: лосось, крабовое мясо, майонез, йогурт, лук и горчицу. Приправить солью и укропом. Это можно сделать заранее, чтобы улучшить вкус.

Перед подачей собрать закуску. Положить сыр и немного зелени на яблоко и покрыть смесью из лосося. Подать немедленно.


September 20, 2025

Peanut-Apple Tea Sticks (No Butter)

They're flavored with cinnamon and rolled in sugar.

Yield 24 cookies

1 egg
3/4 cup packed light-brown sugar
1/4 cup milk
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup peanut butter
3/4 cup all-purpose four
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon salt
1 cup chopped peeled raw apples
Sifted confectioners' sugar

Beat egg until light. Gradually beat in brown sugar. Add milk, vanilla and peanut butter and mix well. Fold in sifted flour, baking powder, cinnamon, and salt. Add apple.

Spread in greased 8x 8x 2 pan and bake in moderate oven 350F. 30 to 35 minutes. Cool 5 minutes. Then cut in 24 finger-shaped pieces. Roll in confectioners' sugar.


Арахисово-яблочные полоски к чаю.

На 24 полоски средней величины

1 яйцо
3/4 чашки светло-коричневого сахара
1/4 чашки молока
1 чайная ложка ванильного экстракта
1/2 чашки арахисовой пасты
3/4 чашки муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/2 чайной ложки корицы
1/4 чайной ложки соли
1 чашки нарезанных очищенных сырых яблок
сахарная пудра для обваливания

Взбить яйцо. Постепенно добавить коричневый сахар. Добавить молоко, ваниль и арахисовое масло и хорошо перемешать. Добавить просеянную муку, разрыхлитель, корицу и соль. Добавить нарзанные яблоки.

Выложить тесто в смазанную маслом форму размером 8x8x2 дюймов  и печь в духовке при средней температуре 175°C (350°F) 30–35 минут. Остудить 5 минут. Затем разрезать на 24 кусочка в форме пальчиков. Обвалять в сахарной пудре.


Recipe from "Woman's Day"- magazine (January 1979)


September 16, 2025

Ground Beef and Mushroom San Choy Bau with Pickled Pineapple


Servings: 4

2 tablespoons neutral oil, such as safflower or canola, divided
2 garlic cloves, crushed
One (1/2-inch) piece fresh ginger, minced or finely grated
1 to 2 small red “finger” chiles or bird’s eye chiles, stemmed and minced
3 1/2 ounces fresh shiitake mushrooms, coarsely chopped or thinly sliced
3 1/2 ounces fresh oyster mushrooms, coarsely chopped or thinly sliced
1 pound ground beef, preferably 75 to 80 percent lean
2 tablespoons Shaoxing wine (Chinese rice wine)
Low-sodium soy sauce or dark soy sauce
2 heads lettuce or 1 small head iceberg lettuce
4 scallions, white and light green parts only, thinly sliced on a diagonal


In a large (12-inch) skillet or wok over medium-high heat, heat 1 tablespoon of the oil until shimmering. Add the garlic, ginger and chiles, and stir-fry until aromatic, 20 to 30 seconds. Add the remaining 1 tablespoon of oil and the mushrooms, and stir-fry until they release their moisture and it evaporates, about 3 minutes, then discard the garlic. Add the beef, and stir-fry, breaking up any large clumps, until it loses its raw look, 3 to 5 minutes.

Add the rice wine and lightly season with soy sauce. Reduce the heat to low and cook, stirring occasionally, until the meat is cooked through, about 5 minutes.

Meanwhile, arrange the lettuce leaves on a serving platter.

Transfer the beef mixture to a serving bowl. Sprinkle the scallions on top and serve right away, with the lettuce leaves.

Adapted from “Harvest: 180 Recipes Through the Seasons” by Emilie Guelpa (Hardie Grant, 2017). Tested by Bonnie S. Benwick.

Pickled Pineapple (Recipe from Ben Weiner, a New York City-based recipe developer)

1/2 peeled and cored pineapple, diced (12 ounces/2 cups)
1 jalapeño, thinly sliced
1/2 cup granulated sugar
1 cup distilled white vinegar
3/4 teaspoon fine salt
Ice

Make the pickled pineapple: In a medium nonreactive bowl, combine the pineapple and jalapeño, and set aside.

In a small (2-quart) saucepan over medium-low heat, combine the sugar, vinegar and salt, whisking until the sugar dissolves and the marinade just comes to a gentle simmer. Pour over the pineapple in the bowl and add 2 ice cubes on top. Let cool while you prepare the other ingredients, or cover and refrigerate until needed.


September 05, 2025

Garlic-Sautéed Cabbage with Chicken and Barley (Leftover recipe)


Yields 2 servings
12 oz. cooked chicken, preferably from the broth, cut into medium chunks
1 medium yellow onion, chopped
4 cloves garlic, minced
2 medium carrots, shredded
1 small head of cabbage, shredded
1/2 cup dry quick-cooking barley
2/3 cup water, room temperature + more if needed
1 teaspoon chicken fat
Salt, ground black pepper, red pepper flakes to taste
3 tablespoons vegetable oil
1 tablespoon soy sauce


Heat vegetable oil in a large skillet over medium heat. Add the chicken pieces and cook for 5-6 minutes, until they are browned and fully cooked. Remove chicken from the pan and set aside.

In the same skillet, add the onion and sauté until it is light brown, about 3-4 minutes. Add garlic, carrots, and sauté for 1 minute.

Add the shredded cabbage. Mix well. If needed, add more vegetable oil and sauté for 5-7 minutes until cabbage is tender. Add barley and water, sauté for about 10 minutes covered. Check for liquid frequently. Add if needed.

Return the chicken to the skillet, then add chicken fat, soy sauce, salt, pepper, and red pepper flakes. Stir well and saute for about 2-3 minutes.

Cook for another 2-3 minutes, then serve hot. Sprinkle with some fresh herbs.


August 30, 2025

Spicy and Cheesy Tortilla Snacks


Yields 2 servings

4 7-inch super soft tortillas
1 cup hard cheese (your favorite one), thinly shredded
1 teaspoon sweet paprika
2 teaspoons Italian hot herbs
1/2 teaspoon garlic powder
1 egg
2-3 tablespoons white and black sesame seeds

Preheat the oven to 350°F (180°C). Place parchment paper on a large cookie sheet.

In a medium bowl, mix the cheese, paprika, hot herbs, and garlic powder, and sprinkle each tortilla. Roll each tortilla and cut into 5-6 pieces.

Beat lightly an egg in a small bowl. Brush each piece of tortilla with egg and sprinkle with sesame seeds. Place on a sheet. Bake for about 10-12 minutes. Remove from the oven and cool slightly.

Serve warm with soup, fruits, veggies, or salsa.


Острая закуска из тортильи, сыра и приправ

На 2 порции
4 мягкие тортильи диаметром 18 см
1 чашки твёрдого сыра (вашего любимого), тонко натёртого
1 чайная ложка сладкой паприки
2 чайные ложки итальянских острых трав
1/2 чайной ложки чесночного порошка
1 яйцо
2-3 столовые ложки белых и черных кунжутных семечек

Разогреть духовку до 180°C (350°F). Застелить большой противень пергаментной бумагой.

В средней миске смешать сыр, паприку, острые травы и чесночный порошок и посыпать этой смесью каждую тортилью. Свернуть каждую тортилью рулетом и разрезать на 5-6 частей.

Слегка взбить яйцо в небольшой миске. Смазать каждый кусочек тортильи яйцом и посыпать кунжутом. Выложить на противень. Запекать около 10–12 минут. Вынуть из духовки и слегка остудить.

Подавать теплыми с супом, фруктами, овощами или сальсой.

August 21, 2025

Delicate Honey Cookies with Nutty Filling

Yields 24 medium size cookies

Dough
4 tablespoons butter, room temperature
3 tablespoons sugar
1 large egg
2 tablespoons honey
1/2 teaspoon rose water (optional)
1 & 3/4 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon turmeric powder
Pinch of salt

Filling
1/2 cup almonds
1/2 cup walnuts
4 tablespoons sugar
1 egg white, lightly beaten (leave the yolk for the egg wash)

To make a filling, place the nuts and sugar in a bowl of the food processor and process until the mixture is in small bits. Remove the mixture from the bowl and set it aside.

To make a dough, add flour, salt, turmeric, and baking powder to the medium bowl and mix well.

In another bowl, whisk butter and sugar. Add egg, honey, and rose water. Whisk again and add dry ingredients. Make dough, wrap it in plastic, and place it in the refrigerator.

While the dough is chilling, whisk egg whites to soft peaks and add the nut mixture. Mix well. Preheat the oven to 350°F (180°C). Line a large cookie sheet with parchment paper and spray with non-stick baking spray.

Remove the dough from the refrigerator and divide it into 2 equal parts. Roll each one into a 9 x 12-inch rectangle. Cut into 3 stripes horizontally and 4 stripes vertically. As a result, you will get 12 pieces of dough for the cookies.

Using the fork, make indentations on each piece of dough, turn it upside down, place a filling, and roll it. Place on a cookie sheet. Repeat with another piece of dough.

Brush with a beaten egg yolk and bake 13-15 minutes. Remove from the oven and cool completely. Keep cookies in an airtight container.

Нежное медовое печенье с ореховой начинкой

На 24 печенья среднего размера

Тесто
4 столовые ложки (около 50 грамм) сливочного масла комнатной температуры
3 столовые ложки сахара
1 большое яйцо
2 столовые ложки мёда
1/2 чайной ложки розовой воды (по желанию)
1 и 3/4 чашки (около 200 грамм) пшеничной муки
1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/4 чайной ложки куркумы
Щепотка соли

Начинка
1/2 чашки ореха- миндаля
1/2 чашки грецких орехов
4 столовые ложки сахара
1 яичный белок, слегка взбитый (желток оставьте для помазки)

Для начинки поместить орехи и сахар в чашу кухонного комбайна и измельчить до состояния мелких кусочков. Вынутьсмесь из чаши и отложить в сторону.

Для приготовления теста перемешать муку, соль, куркуму и разрыхлитель в среднек миске.

В другой миске взбить венчиком масло и сахар. Добавить яйцо, мед и розовую воду. Снова взбить и добавить сухие ингредиенты. Замесить тесто, завернуть в пленку и поставить в холодильник.

Пока тесто охлаждается, взбить яичные белок до мягких пиков и добавить в них ореховую смесь. Хорошо перемешать. Разогреть духовку до 180 °C (350 °F). Застелите большой противень пергаментной бумагой и сбрызнуть антипригарным спреем. Достать тесто из холодильника и разделить его на две равные части. Раскатать каждую часть в прямоугольник размером 23 х 30 см (9 х 12 дюймов). Разрезать на 3 полосы по горизонтали и 4 полосы по вертикали. В результате у вас получится 12 кусочков теста для печенья. Сделать вилкой углубления (дорожки) на каждом куске теста, перевернутьего, выложить начинку и закатать. Выложить на противень. Повторить то же самое с другим куском теста.

Смазать взбитым желтком и печь 13–15 минут. Вынуть из духовки и полностью остудить. Хранить печенье в герметичном контейнере.

Idea for the recipe

August 14, 2025

Zucchini and Sweet Pepper Marinated Appetizer


Yields about 3 cups of marinated veggies

2 medium zucchini, about 750 grams (might be substituted with eggplants), thinly sliced
2 large yellow sweet peppers, cleaned and cut into medium strips
About 1 tablespoon of vegetable oil
Some salt

Marinade
2 cups water, room temperature
3 tablespoons sugar
1 tablespoon salt
10-12 black peppercorns
1/2 teaspoon red pepper crushed
2 medium-sized bay leaves
3 tablespoons vegetable oil
3 tablespoons white vinegar


Place a grill pan on a medium-high heat and spray with non-stick baking spray. Place zucchini slices on a board and brush them with vegetable oil, then sprinkle with salt on both sides. Prepare a big plate covered with a paper towel.

Place zucchini slices on a pan and grill for 1 to 3 minutes per side, or until char marks form and the zucchini is tender but still has some bite. Remove the slices from the pan onto a paper towel and continue with another batch of slices.

To make a marinade, place a medium pot on medium-high heat and add 2 cups of water, sugar, salt, black peppercorns, red pepper, and bay leaves. Bring almost to the boil, add vegetable oil and sweet pepper. Simmer for about 5 minutes and add vinegar. Continue to simmer for about 5-7 minutes. Remove from the heat and wait for about 5 minutes

Prepare a lidded container. Layer peppers and zucchini, and pour the marinade over to cover the veggies. Cover with a lid. Leave in a container for about one hour and place in the refrigerator overnight.

Just before serving, adjust spices. Add if needed (I added a bit of lemon juice) Serve as an appetizer with bread, crackers, or lavash.

August 07, 2025

New York Deli Cucumber Salad

Yields 8 servings

4 large English cucumbers - thinly sliced, preferably on mandolin
1 medium sweet onion, sliced on mandolin
1/4 teaspoon white pepper
3/4 teaspoon salt
2 cups (480g) white vinegar
1 cup (240g) cold water
1 cup (200g) sugar
2 tablespoons fresh dill - minced

Lay out the cucumber and onion in a shallow dish and sprinkle with salt and pepper. Leave on a counter for about 10-15 minutes.

In a medium pan, add vinegar, sugar, and more salt. Warm on a stove until sugar is dissolved completely. Remove from the stove, add cold water, and dill. Mix well and pour over the cucumbers and onions. Leave for about 30 minutes at room temperature, and later place everything in a horizontal shallow container with a lid. Leave in the refrigerator overnight. Mix 1-2 times for better pickling.

Serve cold as a condiment.

Салат из огурцов по-ньюйорски

На 8 порций

4 крупных английских огурца - тонко нарезанных, желательно на терке-мандолине
1 средняя сладкая луковица, нарезанная на терке-мандолине
1/4 чайной ложки белого перца
3/4 чайной ложки соли
2 чашки (480 мл) белого уксуса
1 чашка (240 мл) холодной воды
1 чашка (200 г) сахара
2 столовые ложки свежего укропа - измельченного мелко

Выложить нарезанные огурцы и лук в неглубокую тарелку, посолить и поперчить. Оставить на столе примерно на 10–15 минут.

В кастрюлю среднего размера добавить уксус, сахар и ещё немного соли. Нагреть на плите до полного растворения сахара. Снять с огня, добавить холодную воду и укроп. Хорошо перемешать и залить этой смесью огурцы и лук. Оставить примерно на 30 минут при комнатной температуре, затем переложить всё в горизонтальную неглубокую ёмкость с крышкой. Оставить на ночь в холодильнике. Перемешать 1-2 раза для лучшего маринования.

Подавать холодным в качестве приправы.

Recipe from