September 15, 2014

Crostini with eggplant and pine nut puree

Crostini with eggplant and pine nut puree

I love making topping for crostini and love, love eggplant. This dish as healthy as possible  to be. It's easy and time-saving. You need 20-30 minutes to put everything together.

1 pound eggplant, trimmed, peeled, and sliced into rounds about 1/2 inch thick
Olive oil
1/3 cup pine nuts
1 to 2 gloves garlic
Sea salt
Fresh lemon jiuce
Freshly ground black pepper
1 tablespoon chopped mint
1 tablespoon chopped flat-leaf parsley
2 tablespoons chopped basil, plus whole leaves for garnish

Toasted baguette or crackers

1. Heat the broiler. Lightly brush both sides of each eggplant with oil, arrange on a baking sheet. broil about 6 inches from the heat until golden (4-5 minutes. I broiled 10 mintes) Turn and brown the second side. Remove from the broiler and stock the slices so they steam to finish cooking.

2. Tоast the pine nuts in a small skillet over low heat, shaking often, until golden. Cool.

3. Place nuts, garlic, 1/2 teaspoon salt, eggplant and herbs into food processor and pulse several times. Add a little lemon juice to sharpen the flavor. Taste for salt and add more if needed, and season with pepper.

4. Spread on baguette slices or crackers, and garnish with a basil leaf (I did not use basil for decoration, becasue I did not have too much on hand)

Бутерброды с баклажанами и кедровыми орешками

1/2 кг баклажан, очищенный от шкурки и порезанный кружками 1 см толщиной.
оливковое масло
1/3 чашка кедровых орешек
1 или 2 зубца чеснока
Морская соль
Лимонный сок
Черный молотый перец
1 столовая ложка мелко порезанной мяты
1 столовая ложка мелкопорезанной петрушки
2 столовые ложки мелко порезанного базилика

Поджаренный хлеб

1. Разогреть бройлер. Помазать куски баклажана с обеих сторон оливковым маслом, выложить на деко и запечь в духовке, привлизительно 15 см от бройлера. Запекать 4-5 минут (Я это делала 10 минут) и перевернуть куски баклажана на другую сторону и запекать еще столько же. Вынуть из духовки, сложить куски один на другой и дать немного остыть.

2. Поджарить кедровые орешки до золотистого цвета. Снять с огня и дать остыть.

3.  Выложить опрехи, чеснок, 1/2 чайной ложки соли, травы и баклажан в чашку кухонного комбайна и пропульсировать несколько раз. Добавить лимонный сок и, если нужно, соль.

3. Выложить на поджаренный хлеб и подать к столу.

More crostini:

1.Toasts with chevre and sauteed grapes

2. Beet and Goat Cheese Crostini with Caramelized Onions

More eggplant:

1. Eggplant and Tomato fettuccini

2. Marinated Eggplant salad

3. Eggplant hummus

4. Tofu Stir-Fried with Eggplant

5. Eggplant Caviar

6. Harvest vegetable saute

7. Roasted Eggplant Pate

8. Tomato-Eggplant Platter

Recipe comes from "The essential New York Times cookbook" by Amanda Hesser

No comments: