May 26, 2015

Stripey Chocolate Peanut Butter Loaf

Stripey Chocolate Peanut Butter Loaf

It's a spectacular delicious light bread. I made first time and will make again and again. It's the first recipe from Canadian Living "Sweet & Simple" cookbook. I plan to try another recipes from the same book. Please, don't waste time, try this recipe. It's quite delicious.


2/3 cup unsalted butter, softened
1 & 1/2 cup granulated sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla
2/3 cup natural peanut butter
2 cups all-purpose flour
2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 & 1/2 cups milk
3 tablespoons cocoa powder
1/2 cup powdered sugar

Line 9 v 5 inch loaf pan with parchment paper leaving 1-2 inch collar above rim of pan. Set aside.

In a large bowl, beat butter with granulated sugar until fluffy, beat eggs and vanilla. beat in peanut butter, Whisk together flour, baking powder, baking soda and salt, stir into butter mixture.  Add milk, stir untill smooth. transfer half of the batter to separate bowl.

Whisk cocoa powder with 3 tablespoon water until smooth, fold into one bowl of the batter until combined.

Spoon generous 1/4 cup of the chocolate batter into bottom of the prepared pan, juggle pan or gently dab batter with spoon to spread, repeat with 1/4 cup of the plain batter. Repeat layers, alternating between the two batter.

Bake in 350 F (180C) oven until cake tester inserted in the centre comes out clean, 75 or 85 minutes. let cool in pan on rack for 10 minutes. Turn onto rack.

Whisk icing sugar with 1 tablespoon lemon juice until smooth, brush all over top of warm loaf. Let cool completely.


Шоколадно-арахисовый кекс

2/3 чашки несоленого мягкого сливичного масла
1 & 1/2 чашки сахара
2 яйца
2 чайная ложка ванильного экстракта
2/3 чашки арахисового масла
2 чашки муки
2 чайные ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки соды
1/2 чайной ложки соли
3 столовых ложки какао
1/2 чашки сахарной пудры.

Уложить пергаментную бумагу в формочку для выпечки кекса-хлеба.  Концы бумаги должны быть на 5 см больше, чем вусота формочки.

Миксером взбить сахар и сливочное масло. Добавить яйца и ванильный экстракт. вбить арахисовое масло. в отдельной посуде смешать муку, разрыхлитель, соду и соль. Аккуратно сметаь сухую смесь с яичной, добавив молоко. Отделить половину жидного теста в отдельную посуду.

Смешать какао-порошок с 3 столовыми ложками воды и вмешать с одной частью теста.

Выложить слой  бледного теста в формочку и покрыть слоем шоколадного теста. Так повторять  несколько раз. Печь в духовке при температуре 350Ф (180ц) 75-85 минут. Проверить лучинкой на готовность. Вынуть из духовки, дать остыть 10 минут. Вынуть из формочки и дать немного остынуть. Смшать сахарную пудру с 1 столовой ложкой лимонного сока и покрыть глазурью теплый кекс.



No comments: