October 17, 2016

Sugar tomato Rugelach


Makes 24 medium pastries

2 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 cup sugar + more for sprinkling
100 ml tomato juice
3 & 1/2 tablespoons vegetable oil
1/2 teaspoon vanilla extract

In a large bowl, mix flour and baking powder. In another medium bowl, mix together tomato juice and sugar until sugar will be dissolved, add vegetable oil and vanilla extract. Pour tomato mixture into flour mixture and make a dough. Leave in a bowl for 10-15 minutes to rest.

Divide the dough into 3 equal pieces and form those pieces into rough balls.


Preheat oven to 350 degrees F. Lightly flour your rolling surface and rolling pin. Take one portion of the dough and roll out the dough to 10-inch circle. Lightly sprinkle dough surface with sugar and cut the circle into 8 equal triangles by first cutting the circle in half... Roll each triangle, starting from the wide flat end and rolling towards the narrow point. Place the rolled cookies onto a parchment lined cookie sheet, end point down. Leave an inch between the cookies, as they will expand slightly during baking. Again lightly sprinkle each cookie with sugar. Repeat with another dough balls.
Place cookies in the oven and let them bake on a low shelf for 8 minutes and 5 minutes on a top shelf.

These cookies taste amazing served warm and completely cooled. They'll keep for a few days in a tightly sealed container. Many people in Russia love this type of dough and call it "pryaniki". It happens, I love these cookies, especially with tea or coffee.

If you have a favorite sweet filling, you can use for this dough. This recipe gives you a lot of ideas to experiment.


Сахарные рогалики с томатным соком

На 24 средней величины рогалика

2 чашки муки
1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чашки сахара
100 мл томатного сока
3 & 1/2 столовых ложек растительного масла
1/2 чайной ложки экстракта ванили

В большой посуде смешать муку и разрыхлитель. В другой небольшой посуде смешать томатный сок и сахар до полного растворения сахара, добавить растительное масло и ванильный экстракт. Влить томатную смесь в мучную и замешать тесто. Оставить тесто отдыхать на 15 минут.

Нагреть духовку до 360 Ф (180 Ц). Разделить тесто на три равные части. Каждую часть раскатать  в круг диаметром 20-25см и нарезать на 8 секторов. Посыпать сахаром и скрутить рогалики. Выложить рогалики на деко и посыпать опять сахаром. Поставить в духовку на нижнюю полку и печь 8 минут, переставить на верхнюю полку и печь еще 5 минут.

Вынуть рогалики, остудить и подать к чаю, молоку или кофе. Если кто-то любит пряничное тесто, то Вы обязательно полюбите это печенье.


I found this recipe on one of the cooking sites run by Russian women, who used to cook and bake with minimum ingredients on hand.