February 11, 2019

Seeded Crackers


Absolutely puffy, delicate, crunchy and even crispy. You will enjoy with any drinks and even salads.

Serves 6-8

1/2 cup sunflower kernels
1/4 cup flax seeds (I used flax seed meal)
2 tbsp black chia seeds (substituted onto 3 tablespoons all-purpose flour)
1/4 cup sesame seeds
1 tsp salt flakes plus extra for sprinkling
1 cup  white spelt flour
1/2 cup water
1/3 cup olive oil

Preheat oven to 350 Ф (180 C).

Put all the ingredients in a bowl and stir to combine. Place half the mixture between two sheets of baking paper that you have cut to the same size as your baking tray. Roll the dough out to a large thin square, remove the top layer of paper and place the paper with the dough on to the baking tray. Sprinkle with some extra salt. Lightly cut the dough into favorite shape cookies. Repeat with the other half of the dough and then bake for  15 - 20 minutes until golden brown.

Allow to cool on wire. Store in airtight container for up to 2 weeks.


Крекеры с семeчками

На 6-8 человек

1/2 чашки семян подсолнечника
1/4 чашки семян льняного семени (я использовал льняную муку)
2 столовые ложки черного чиа (Я заменила на 3 столовые ложки белой муки)
1/4 чашки семян кунжута
1 чайная ложка морской соли плюс еще немного для разбрызгивания
1 чашка муки  "spelt"
1/2 чашки воды
1/3 чашки оливкового масла
Разогреть духовку до 180 с.

Выложить все ингредиенты в миску и замшать тесто. Положить половину теста между двумя листами пергаментной бумаги для выпечки и раскатать тесто до того же размера, что и противень. Удалить верхний слой бумаги и выложить тесто на противень. Немного посыпать солью. Нарезать тесто на печенье любимой формы. Повторите с другой половиной теста и выпекать 15-20 минут до золотистого цвета.

Если хотите круглые крекеры, то сначала нарежьте формочкой круги и выложите их на деко, покрытое пергаментной бумагой.


Recipe comes from "Life in balance" by Donna Hay

No comments: