July 17, 2020

Argentinean Apple Dessert


Makes 12 servings

Makes 12 servings
3 cups all-purpose flour 
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
2 cups sugar 
1 cup butter, cold 
1 teaspoon finely shredded lemon peel
4 large apples, peeled, cored and sliced 
1 cup warm milk 
2 eggs 
1/4 cup brandy or whiskey 
1 teaspoon vanilla essence 

Heat the oven to 350 F (180 C).

Grease and flour 13 x 9  x 2 inch baking pan. Set aside.
In a mixing bowl stir together flour, salt, baking powder and sugar. Cut butter till mixture resembles coarse crumbs. Stir in lemon peel.

Place half of the crumb mixture in the bottom of the prepared. Cover with half of sliced apples. Cover with remaining mixture and remaining apples.

Beat together warm milk, eggs, brandy and vanilla essence. Pour over the apple mixture in baking pan. 

Bake in 350 for about 1 hour or until golden and cake tests done. Cool completely for a couple hours and cut into squares. Serve with a scoop of ice cream or dollops of whipping cream.



Насыпной яблочный пирог по-аргентински

На 12 порций

3 чашки муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/4 чайной ложки соли
2 чашки сахара
1 чашка сливочного масла, холодного
1 чайная ложка мелко нарезанной лимонной цедры
4 больших яблока, очищенных, и нарезанных на дольки
1 чашка теплого молока
2 яйца
1/4 чашки бренди или виски
1 чайная ложка ванильной эссенции

Нагреть духовку до 350 F (180 C).

Смазать жиром и посыпать мукой противень размером 13 x 9 x 2 дюйма. Отложить в сторону.

В миске смешать муку, соль, разрыхлитель и сахар. Перетереть со сливочным маслом до появления мелкой крошки. Добавить лимонную цедру.

Выложить половину крошки на дно приготовленного противня. Накрыть ломтиками нарезанных яблок. Посыпать оставшейся смесью и выложить яблоками.

Взбить вместе теплое молоко, яйца, бренди и ванильную эссенцию. Залить пирог равномерно.

Печь примерно 1 час или пока верхушка пирога не станет золотистой. Остудить в течении пару часов и нарезать на квадраты. Подавать с мороженым или взбитыми сливками.



Idea comes from "The Avon International Cookbook"

No comments: