July 11, 2020

Mexican Street Corn Salad (Esquites)



Yield: Serves 4

2 tablespoons (30 ml) vegetable oil
4 ears fresh corn, shucked, kernels removed (about 3 cups fresh corn kernels)
Kosher salt
2 tablespoons (30 ml) mayonnaise
2 ounces (60 g) feta or Cotija cheese, finely crumbled
1/2 cup finely sliced scallions, green parts only
1/2 cup (1/2 ounce) fresh cilantro leaves, finely chopped
1 jalapeno pepper, seeded and stemmed, finely chopped
1 to 2 medium cloves garlic, pressed or minced on a Micro-plane grater (about 1 to 2 teaspoons)
1 tablespoon (15 ml) fresh juice from 1 lime
Chili powder or hot chili flakes, to taste

Heat oil in a large nonstick skillet or wok over high heat until shimmering. Add corn kernels, season to taste with salt, toss once or twice, and cook without moving until charred on one side, about 2 minutes. Toss corn, stir, and repeat until charred on second side, about 2 minutes longer. Continue tossing and charring until corn is well charred all over, about 10 minutes total. Transfer to a large bowl.

Add mayonnaise, cheese, scallions, cilantro, jalapeno, garlic, lime juice, and chili powder and toss to combine. Taste and adjust seasoning with salt and more chili powder to taste. Serve immediately.


Мексиканский уличный салат из кукурузы

На 4 порции

2 столовые ложки (30 мл) растительного масла
4 початка свежей кукурузы, очистить зерна (около 3 чашек свежих кукурузных зерен)
Кошерная соль
2 столовые ложки (30 мл) майонеза
2 унции (60 г) сыра фета или брынзы, мелко накрошенного
1/2 чашки мелко нарезанного зеленого лука, только зеленые части
1/2 чашки (1/2 унции) петрушки, мелко нарезанной
1 перец халапеньо, мелко нарезанный
От 1 до 2 средних зубчиков чеснока, пропущенных через давилку
1 столовая ложка (15 мл) свежего сока из 1 лайма
Порошок чили или горячие хлопья чили, по вкусу

Нагреть масло в большой сковороде с антипригарным покрытием. Добавить кукурузные зерна, приправить по вкусу солью, перемешать один или два раза и готовить, не мешая, пока не обуглится на одной стороне, около 2 минут. Перемешать и жарить, пока она не обуглится на второй стороне, примерно еще 2 минуты. Продолжая помешивая, жарить еще 5-6 минут. Переложить в большую миску.

Добавить майонез, брынзу, зеленый лук, кинзу, халапеньо, чеснок, сок лайма, порошок чили и перемешать. Попробобать на соль и перец. Если нужно, добавить. Подать немедленно.


Recipe comes from Serious eats

No comments: