February 11, 2024

Marinated Mushrooms Italian Style


Makes about 1½ quarts

1½ cups white wine vinegar
2 sprigs fresh rosemary
2 fresh bay leaves
2 teaspoons kosher salt
¼ teaspoon crushed red pepper flakes
1 pound small white button mushrooms (the smaller the better; bite-sized is best), cleaned and trimmed, halved if larger than button-size)
2 cloves garlic, crushed and peeled
Peel of 1 orange, removed with a vegetable peeler
Extra-virgin olive oil, for tossing
2 tablespoons chopped fresh Italian parsley


In a large saucepan, combine the vinegar, 1 cup water, the rosemary, bay leaves, salt, and red pepper flakes. Bring to a boil, add the mushrooms, and adjust the heat to a low simmer. Cover, and cook until the mushrooms are tender, about 5 minutes.

Remove the pot from the heat, add the garlic and orange peel, and let cool completely in the cooking liquid.

Pack the mushrooms and their seasonings into a sterilized jar or crock, and pour over them the cooking liquid to cover. Seal the jar, and refrigerate at least 24 hours or up to a week, to let the flavors develop.

To serve, drain off the liquid, and place the mushrooms in a serving bowl. Drizzle with olive oil to coat, add the parsley, toss well, and serve.


Маринованные грибы по-итальянски

На 1½ литра.

1½ чашки белого винного уксуса
2 веточки свежего розмарина
2 свежих лавровых листа
2 чайные ложки кошерной соли
¼ чайной ложки измельченных хлопьев красного перца
около 500 грамм маленьких белых шампиньонов (чем меньше, тем лучше; лучше всего на кусочек), очищенных и обрезанных, разрезанных пополам, если они больше размера пуговицы)

2 зубчика чеснока, раздавленных и очищенных
Кожура 1 апельсина, снятая овощечисткой
Оливковое масло для заправки
2 столовые ложки нарезанной свежей итальянской петрушки

В большой кастрюле смешать уксус, 1 чашку воды, розмарин, лавровый лист, соль и хлопья красного перца. Довести до кипения, добавить грибы и уменьшить огонь до слабого кипения. Накрыть крышкой и готовить, пока грибы не станут мягкими, около 5 минут.

Снять кастрюлю с огня, добавить чеснок и апельсиновую цедру и дать полностью остыть в жидкости.

Выложить грибы и приправы в стерилизованную банку и залить жидкостью, в которой они варились. Жидкость должна покрыть их. Закрыть банку и поставить в холодильник минимум на 24 часа или на неделю, чтобы грибынастоялись.

При подаче слить жидкость и выложить грибы в сервировочную тарелку. Сбрызнуть оливковым маслом, добавить петрушку, и перемешать.


The recipe comes from Lidia's Italy

No comments: