May 31, 2016

Rustic flatbreads with spicy potato filling


It goes well with soups, salads, fruits, yogurt or sour cream.

Rustic flat breads with spicy potato filling

1 & 1/2 cups all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
40 ml vegetable oil
100 ml room-temperature water

Potato filling

3 large potatoes, peeled, cut into chunks
2 tablespoons green onions, chopped
1 tablespoon fresh dill minced
1 teaspoon garlic paste or 1 large garlic glove minced
1 egg
Salt, black pepper and cayenne pepper to taste

To make a dough, mix flour and salt and add vegetable oil and water. Stir with a wooden spoon to mix and form a dough. Transfer to a clean, well-floured surface and knead until smooth and elastic - about 2 minutes - adding more flour as needed to prevent sticking. Wipe out mixing bowl, divide dough into 5 equal balls  and leave balls in a bowl for 1 hour to rest. Cover with plastic wrap.

In a meantime, place the potatoes in a large saucepan or pot. Add enough cold water to cover the tops of the potatoes.  Bring water  with potatoes to boiling. Reduce heat to medium low or low and boil potatoes until ready around 10-20 minutes. Drain the potatoes in a colander. Mash potatoes with potato masher until no lumps remain.  Leave mashed potatoes to cool until room temperature.  Add green onions, dill, garlic paste, egg. Mix everything together and taste. Add salt and peppers.  Divide filling into 5 equal parts.

Flatten a piece of dough with the lightly floured palm of your hand. Then, either stretching the dough or using a small rolling pin, flatten it out to a round 6 to 8 inches in diameter. Place 1 part of the potato filling in the center.
Pinch the edges of the dough over the filling. Turn the flatbread over, and gently press down again on the bottom. This will push the filling out into the edges of the bread; using rolling pin roll out bread to a round 7 to 8 inches in diameter.  Repeat with other 4 balls.

Carefully transfer one dough circle to the hot and slightly oiled skillet and cook 2-3 minutes, or until browned lightly on the bottom. Flip and cook the second side until it also begins to brown in spots, about 2 minutes. Remove to a plate and repeat with the second dough circle. Serve warm or at room temperature,

Жареные лепешки с острой картофельной начинкой

1 & 1/2 чашки муки
1/4 чайной ложки соли
40 мл растительного масла
100 мл воды, комнатной температуры

Картофельная начинка

3 большие картофелины, очищенные и нарезаннэ на небольшие куски
2 столовые ложки мелко нарезанного зеленого лука
1 столовая ложка мелко нарезанного укропа
1 чайная ложка чесночного пюре или 1 большой зубец мелко нарезанного чеснока
1 яйцо
Соль, черный и острый красный перцы по вкусу.

Смешать муку и соль, добавить воду и растительное масло. Замесить тесто, разделить на 5 равных частей и оставить на 1 час отдыхать. Миску с тестом накрыть.

Пока тесто отдыхает, сварить картофель. Отцедить воду и сделать пюре из картофеля. Оставить остывать.  Добавить в остывший картофель зеленый лук,  укроп, чеснок, яйцо. Все перемешать и проверить на соль и перец. Если нужно, добавить соль, черный и острый красный перец.  Разделить на 5 равных частей.

Раскатать одну часть теста и раскатать в круг диаметром 12-15 см. Положить одну часть начинки и  соединить концы над начинкой. Перевернуть и немного прижать. Раскатать шар в лепешку диаметром  15 см.  Повторить с остальным тестом и начинкой.

Нагреть сковороду, полить растительным маслом (немного). Выложить лепешку на горячую сковороду и жарить 2-3 минуты. Перевернуть на другую сторону и жарить еще 2-3 минутыдо золотистого цвета. Пожаренную лепешку выложить на тарелку и повторить с другими лепешками. Подать теплыми к столу.


May 27, 2016

Cucumber Corn Coleslaw

Make 2 servings

1 1/2 cups thinly sliced green cabbage
1/4 teaspoon salt
2/3 cup english cucumber, peeled and cut into small squares
3 tablespoons corn kernels from can, drained
1 teaspoon minced fresh dill
1 teaspoon lemon juice
1 tablespoon sour cream
1 tablespoon mayonnaise

More salt and pepper to taste
Massage cabbage with salt for 30-40 seconds. Add cucumber, corn kernels, dill, lemon juice, sour cream and mayonnaise. Mix everything very well. Check on salt and pepper. Add if you need.


Капустный салат с огурцом и косервированной кукурузой

На 2 порции

1 1/2 чашки тонко нашинкованной капусты
1/4 чайной ложки соли
2/3 чашки свежего огурца, предварительно очищенного от кожуры и нарезанного на мелкие квадратики
3 столовых ложки консервированной кукурузы, воду отцедить
1 чакная ложка мелко нарезанного свежего укропа
1 чайная ложка лимонного сока
1 столовоая ложка сметаны
1 столовая ложка майонеза
Соль и перецпо вкусу

Перетерь калуту с солью и добавить все остальные ингридиенты. все хорошо перемешать. Проверить на соль и перец. Если нужно добавить.

May 24, 2016

Summer picnic crabmeat letttuce salad


Make 2 portions

1 cup lettuce, chopped
3 oz crab meat, chopped
1/3 cup cucumber, peeled and cut into small cubes
3 tablespoons canned corn kernels, drained
3 tablespoons mayonnaise,
1 teaspoon lemon juice
Salt and pepper to taste
Mix all ingredients together. Add lemon juice, mayonnaise, salt and pepper.



Летний салат с пекинской капустой и крабовыми палочками

На 2 порции

1 чашка пекинской капусты, мелко нарезанной
100 грам крабовых  палочек, мелко нарезанных
1/3 чашки  свежего огурца, очищенного и нарезанного на мелкие кубики
3 столовых ложек консервированной кукурузы, воду отцедить
3 столовых ложки майонеза
1 чайная ложка лимонного сока
Соль и перец по вкусу.

Смешать все ингридиенты, добавить майонез и лимонный сок. Посолить и поперчить.

May 12, 2016

Crabmeat Cheese Salad


Makes 5 generous portions

2 hard-boiled eggs,  grated on big holes of the grater
1/2 cup mozarella cheese, grated on big holes of the grater
4 oz. crabmeat, grated on big holes of the grater
1/2 cup cooked rice
1/2 cup canned corn kernels, drained
1 tablespoon lemon juice
1/3 cup mayonaise
Salt and pepper to taste
Combine all ingredients in a medium bowl, add mayonnaise, salt and pepper. Mix very well. chill for 30 minutes before serving.



Салат из крабового мяса и сыра Mozarella

На 5 порций

2 круто-сваренных яйца, натертых на крупной терке
1/2 чашки  сыра mozarella, натертого на крупной терке
120 грамм крабового мяса, натертого на крупной терке
1/2 чашки вареного белого риса
1/2 чашки консервированной кукурузы, воду сцедить
1 столовая ложка лимонного сока
1/3 часшки майонеза
Соль и перец по вкусу

Перемешать все ингридиенты и добавить майонез, соль и перец. Все хорошо перемешать. Поставить в холодильник на 30 минут

May 03, 2016

Ricotta cheese bundles with apple cream


Make 30-35 pastries

Apple cream
2 pounds apples, peeled, cored and cut into medium chunks
5 tablespoons butter, small chunks
2 tablespoons lemon juice
1/2 cup sugar
1 egg

Dough
1 & 1/2 cup all-purpose flour
7oz (200 gram) ricotta cheese
1 cup cold unsalted butter, grated on big holes of  the grater

Egg wash:
1 egg beaten with 2 tablespoons of milk

Confectioner's sugar for sprinkling (optional)

To make apple cream, add lemon juice, sugar , butter, and apples to medium saute pan.  Saute and stir often over medium-high heat about 20 - 25 minutes until all liquid evaporates and apples become creamy. Remove from heat  and cool filling at least 20-30 minutes. Add egg and mix everything well.

To make dough, in a large bowl, mix flour, grated butter with the ricotta cheese.  Make a dough.  Cover dough with a plastic wrap and leave in refrigerator for 30 minutes.

Preheat oven to 350F and spray large cookie sheet with cooking spray.


Separate dough into 30 balls; rolls out each ball into 4 inch circle.  Spoon 1 rounded teaspoon apple cream onto center of each round; stretch dough up around filling to cover completely. Pinch edges together on top to seal. Place seam side up 1 inch apart on cookie sheet. Brush pastry with an egg wash. Bake 20-25 minutes until golden-brown color.

Cool pastries and sprinkle with confectioner's sugar.


May 02, 2016

Smoked Whitefish salad


Makes 2 servings as a meal

2 cups (250 grams) smoked whitefish, bones removed
3 tablespoons (10 gram) very finely diced red onion (I used sweet yellow onion)
1 teaspoon fresh minced dill, or 1/4 teaspoon dried, plus more for garnish
1/2 cup Mayonnaise
Salt to taste (depends on the saltiness of your whitefish)

Combine all ingredients in a medium mixing bowl and stir well to combine. Garnish with additional dill, if desired.



Салат из копченой рыбы.

На 2 порции

2 чашки копченой рыбы, очищенной от косточек
3 столовых ложек мелко нарезанного красного лука (Я использовала белый лук)
1 чайная ложка мелко нарезанного свежего укропа или 1/3 чайной ложки сухого укропа
1/2 чашки майонеза.
Соль по вкусу

Смешать все ингридиенты в посуде и хорошо перемешать. По желанию украсить укропом

Recipe come from "The New Yiddish Kitchen".

April 23, 2016

Matzo granola with walnuts and coconut


Be careful! It's addictive!

Serves 6
1/4 (60 ml) cup vegetable oil
1/3 (115 gr) cup honey
3 Tablespoons maple syrup
1 Tablespoon cinnamon
1/2 teaspoon salt
5 sheets matzo, crumbled into small pieces
1 cup (115 gr) walnuts, roughly chopped
1/2 cup (45 gr) shredded unsweetened coconut
2/3 cup (105 gr) black raisins

Preheat the oven to 350F (180C) and line a large rimmed baking sheet with parchment paper.

Whisk together the vegetable oil. honey, maple syrup, cinnamon, and salt in a large bowl. Add the matzo and stir to completely coat.

Spread the granola on the prepared baking sheet. Bake 10 minutes. Add the walnuts and coconut and stir to combine. Bake, stirring once, until the matzo browns and walnuts and coconut are toasted, 10 to 12 minutes more. (The mixture will look wet, don't worry, it will crisp up as it cools.)

Remove the baking sheet from the oven and immediately transfer the granola to a large heat-safe bowl. Stir in the raisins. let cool completely, stirring occasionally to break up any large clumps. Store in an airtight container for up 1 week.


Recipe comes from "Modern Jewish cooking" by Leah Koenig

April 11, 2016

Passover Tropical Avocado Brownies


Passover Tropical Avocado Brownies

Make 16 servings
 
   Passover version: 3/4 cup matzoh cake meal MINUS 1 tablespoon PLUS 1 tablespoon potato starch
   Non-Passover verson: ¾ cup unbleached flour
    ½ cup cocoa
    ½ tsp salt
    ¼ tsp baking soda
    ½ tsp cloves {optional}
    1 tsp cinnamon {optional}
    6 Tbs unsalted butter
    1 ounce unsweetened chocolate
    1 cup mashed avocado
    1 cup brown sugar
    3 large eggs
Frosting
   ½ cup mashed avocado
    1½ cups powdered sugar
    ¾ cup cocoa
    1 tsp vanilla
    5 Tbs milk
    ½ cup sweetened coconut flakes {optional}
Instructions
For the brownies: Preheat oven to 350ºF. Lightly oil an 8-inch square pan.
    In a large bowl, combine flour, cocoa, salt, and baking soda. Stir in cloves and cinnamon {if using}.
    In a double boiler or bowl in microwave, melt together butter and chocolate. Stir until smooth.
    Using a food processor, purée avocado until smooth. Add brown sugar and process. Add eggs and chocolate mixture and process until smooth. Scrape wet ingredients into dry and stir to combine. Spread in pan.
    Bake 20 to 22 minutes, until top looks dry and a toothpick inserted in middle comes out with big wet crumbs. Don't overbake. Cool in pan on a cooling rack. If you prefer a moist brownie, remove from oven while a little wet in middle as brownies will set while cooling.
    For the frosting: Using a food processor, purée avocado. Add powdered sugar and cocoa, and process until smooth. Scrape down sides and pulse to mix well. Add vanilla and milk, and process untl thick. Using a spatula, spread frosting on cooled brownies and sprinkle over coconut {if using}.
    Slice into 16 servings. Brownies will keep in an airtight container in refrigerator up to 4 days.


Пасхальные шоколадные пирожные с авокадо
На 16 пирожных
Пасхальная версия : 3/4 чашки matzoh cake meal  МИНУС 1 столовая ложка плюс 1 столовая ложка картофельного крахмала
 Обычная версия : ¾ стакана муки
    ½ чашки какао
    ½ чайной ложки соли
    ¼ чайной ложки соды
    ½ чайной ложки гвоздика
    1 чайная ложка корицы
    6 столовых ложки сливочного масла
    1 (30 грамм) унция несладкий шоколад
    1 (1 большое авокадо) чашка пюре из авокадо
    1 чашка коричневого сахара
    3 больших яйца
Шоколадная глазурь
   ½  (1 маленькое авокадо) стакана пюре из авокадо
    1 ½ чашки сахарной пудры
    ¾ стакана какао
    1 чайная ложка ванильного экстракта
    5 столовых ложки молока
    ½ чашки кокосовой стружки (по желанию)
Разогреть духовку до 350ºF. Слегка смазать 8-дюймовый квадратную форму.
    В большой миске смешайте муку, какао, соль и соду. Добавить гвоздику и корицу.
    В  микроволновой печи растопить масло и шоколад. Перемешать до получения однородной массы.
    Используя кухонный комбайн приготовить пюре из авокадо до получения однородной массы. Добавьте коричневый сахар и процесс. Добавьте яйца и шоколадную смесь и процесс до получения однородной массы. Выложить смесь из авокадо в мучную смесь и хорошо перемешать. Выложить тесто в приготовленную форму.
    Выпекать 20 до 22 минут, пока тесто сверху не будет выглядеть сухим и зубочистка, вставленная в середину теста  выидет сухая.  Вынуть из кастрюли и охладить.
    Для глазури: Используя кухонный комбайн, сделать пюре из авокадо. Добавить сахарную пудру и какао, и процесс до получения однородной массы. Добавить ваниль и молоко о все перемешать. Выложить глазурь на тесто и разровнять по всейповерхности.
    Нарезать на 16 порций. Держать в герметичном контейнере в холодильнике до 4 дней.


The Idea for passover tropical avocado brownies comes from Lunds and Byerlys summer 2015 complimentary cooking magazine. Magazine published non-Passover version and I came out with Passover one.