March 19, 2013

Coconut Crusted Chicken with Plum Dipping Sauce

Coconut Crusted Chicken with Plum Dipping Sauce

This dish is quite delicious and easy to put together. It's good not only for Passover, but all year around.  The dipping sauce deserves a special word. I really like it and hope to use more and more with different recipes. I had never expected plums to be so good for dipping sauce. I think, my dear readers, all of you should try to use more fruits for dipping sauces. Now I would like to experiment with apples.

For the chicken:
1 lb chicken tenderloins or chicken breasts, sliced into long, 1″ thick strips
1/2 cup matzo cake meal
2 eggs
1 1/2 cups shredded, sweetened coconut
6 Tablespoon canola oil

For the dipping sauce:
5 ripe plums, diced
3 Tablespoon lime juice
1/4 cup sugar
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground cardamom

For the chicken:
Beat eggs in a bowl and set aside.
In a separate bowl, combine cake meal and shredded coconut. Dip chicken in egg mixture and then cover in coconut crumbs.
Fry chicken in oil, 3 minutes on each side (depending on thickness of chicken) until golden brown. Serve with plum dipping sauce.

For the plum sauce:
In a small sauce pan combine plums, lime juice and sugar. Bring to a boil.
Once the mixture has come to a boil continue to cook for 10- 15 minutes until plums become soft. Allow to cool and add cardamon and cinnamon.

Serve plum sauce at room temperature

Курятина, жаренная с кокосовой стружкой, и сливовым соусом.

Для курицы:
1 фунт (пол килограмма) курятины, желательно мясо грудинки, нарезанной полосками шириной 2 см
1/2 чашки мацовой муки (matzo cake meal)
2 яйца
1 1/2 чашки кокосовой стружки
6 столовых ложек растительного масла

Для соуса:
5 спелых слив, нарезанных кубиками
3 столовых ложки сока лайма
1/4 чашки сахара
1 чайная ложка корицы
1 чайная ложка молотого кардамона

Для курицы:
Яйца взбить в миске.
В отдельной миске смешать мацовую муку и кокосовую стружку. Окунуть курятину в яичную смесь, а затем окунуть с смесь с кокосом..
Жарить мясо на разогретом масле до золотистого цвета, приблизительно 3 минуты на каждой стороне.  Подавать со сливовым соусом.

Для сливового соуса:
В небольшой кастрюле смешать сливы, сок лайма и сахар. Довести до кипения. Уменьшить огонь и варить 10-15 минут, пока сливы не станут мягкими, почти разварятся. Дать остыть и добавить кардамон и корицу.
Подавать сливовый соус при комнатной температуре.

Recipe from the book of Aviva Kanoff  "The No-Potato Passover" I found the recipe on

1 comment:

dena @ohyoucook said...

The sauce sounds so good ... like I could eat it with a spoon!