March 17, 2025

Quick Warm Zucchini Salad


Yields 2 servings

Dressing
2 tablespoons soy sauce
1/2 teaspoon dry or 1 teaspoon fresh dill
1/2 teaspoon dry or 1 teaspoon fresh parsley
1 teaspoon maple syrup
2 medium cloves garlic, minced
1/4 teaspoon black ground pepper
1/4 teaspoon paprika

1 medium zucchini (about 12 oz), cut into medium pieces
* Might be substituted on eggplant
2 teaspoons vegetable oil for frying + more if needed
2–3 tablespoons red onions, finely shopped
1 medium carrot, peeled and julienned into medium ropes
1/2 large red pepper, finely chopped
2 medium tomatoes, cut into medium pieces
Salt to taste

Add zucchini to a medium plastic bowl, sprinkle with salt, and mix well. Set aside for about 15 minutes.

For the dressing, add all ingredients and blend well. Set aside.

Heat the oil over medium-high heat in a medium frying pan. Blot zucchini pieces dry with paper towels and add them to the pan. Lower the heat a bit and fry until soft and light brown.

Meanwhile, add red onions, carrots, red pepper, and tomatoes in a medium bowl. Using a slotted spoon, pick up and drain zucchini from the pan and add to a salad bowl. Add hot oil to a dressing and blend well. Pour over the salad. Check for ground black pepper and salt. Set aside for about 10-15 minutes before serving.

Serve with meat, fish, and fresh bread.


Быстрый теплый салат из зеленых кабачков (цукини)

На 2 порции

Заправка
2 столовые ложки соевого соуса
1/2 чайной ложки сухого или 1 чайная ложка свежего укропа
1/2 чайной ложки сухой или 1 чайная ложка свежей петрушки
1 чайная ложка кленового сиропа
2 средних зубчика чеснока, измельченных
1/4 чайной ложки черного молотого перца
1/4 чайной ложки паприки

1 средний цуккини (около 250 грамм), нарезанный на средние куски
* Можно заменить на баклажан
2 чайные ложки растительного масла для жарки + больше при необходимости
2–3 столовые ложки красного лука, мелко нарезанного
1 средняя морковь, очищенная и нарезанная соломкой на средние верёвки
1/2 большого красного перца, мелко нарезанного
2 средних помидора, нарезанных средними кусочками
Соль по вкусу

Выложить нарезанные цукини в среднюю пластиковую миску, посыпать солью и хорошо перемешать. Отложить примерно на 15 минут.

Для заправки добавить все ингредиенты в небольшую глубокую емкость и хорошо перемешать. Отложить в сторону.

Разогреть масло на среднем огне в средней сковороде. Промокнуть кусочки цукини бумажными полотенцами и добавить в сковороду. Немного убавить огонь и обжарить до мягкости и светло-коричневого цвета.

Тем временем выложить красный лук, морковь, красный перец и помидоры в салатницу. Используя шумовку, вынуть, слегка надавливая, цукини из сковороды и добавить в салатницу. Вылить горячее масло в приготовленную заправку и хорошо перемешать. Полить салат. Проверить на вкус, если нужно добавить черный  перец и соль. Оставить примерно на 10-15 минут перед подачей.

Подать с мясом, рыбой и свежим хлебом.

Idea for the recipe. https://zdorovoe-poxudenie.ru/

No comments: