February 24, 2020

Stir-Fried Celery With Peanuts and Bacon


Makes 4 servings

½ bunch celery or 2 celery hearts (½ pound)
2 oz thick-cut bacon, cut crosswise into ½-inch pieces (I used turkey bacon)
½ cup salted roasted peanuts
¼ head green cabbage, leaves torn into 1-inch pieces
1 tsp soy sauce
1 tsp unseasoned rice vinegar
Chile oil, for serving

Spin It:
Fennel or Brussels sprouts for the celery
Omit the celery and double the cabbage
Kohlrabi or cauliflower (thinly sliced) for the cabbage
Pancetta or pork sausage meat for the bacon
Hot sauce for the chile oil

Directions

Cut celery stalks crosswise on a long diagonal into ¼-inch pieces. Snap off the light green celery leaves from the innermost stalks and set those aside.

Place bacon in a large cold skillet, then place over medium heat. Cook, stirring occasionally, until bacon renders most of its fat and starts to curl up and turn golden but is nowhere near crisp, about 5 minutes. Add peanuts, increase heat to medium-high, and cook, stirring frequently, until peanuts take on some color, about 2 minutes. Add celery and cabbage, season lightly with salt, and cook, tossing, just until celery is browned in spots but still crunchy, and the cabbage is bright green and tender, but still has some bite to it, about 4 minutes. Add soy sauce and vinegar and toss through.
Transfer to a serving platter. Drizzle with chile oil and top with reserved celery leaves.


Стир фрай из сельдерея с арахисом и беконом

На 4 порции

200 грамм сельдерея
Толстый бекон (около 60 грамм), нарезанный крестообразно на ½-дюймовые части (я использовала бекон индейки)
½ чашки жареного арахиса
¼ кочана зеленой капусты, листья порвать на средние куски
1 чайная ложка соевого соуса
1 чайная ложка неочищенного рисового уксуса
Масло чили, для сервировки

Замещения:
Вместо сельдерея можно использовать фенхель или брюссельская капуста
Вместо капусты можно использовать кольраби или цветную капусту (тонко нарезанная)
Вместо бекона можно использовать панчетту
Нарезать стебли сельдерея по диагонали на ¼-дюймовые куски. Отрезать светло-зеленые листья сельдерея с самых внутренних стеблей и отложить их в сторону.

Положить бекон в большую холодную сковороду, поставить на средний огонь. Жарить, время от времени помешивая, пока бекон не выделит большую часть своего жира и не начнет скручиваться и не станет хрустящим, около 5 минут. Добавить орехи арахис, увеличить огонь до среднего и продолжать жарить, часто помешивая, пока арахис не приобретет некоторый цвет, около 2 минут. Добавить сельдерей и капусту, слегка приправить солью и жарить, подбрасывая, пока сельдерей не подрумянится в пятнах, но все еще хрустит, и капуста не станет ярко-зеленой и нежной, около 4 минут. Добавить соевый соус и уксус, все хорошо перемешать.

Выложить на блюдо. Сбрызнуть оливковым маслом с чили и сверху выложить листья сельдерея.


Recipe comes from "Where Cooking Begins" by Carla Lalli Music.

No comments: