October 28, 2014

Summer Rice Salad


Summer Rice Salad

1 small shallot, minced
3 tablespoons white wine vinegar
1 tablespoon loosely packed lime zest
2 tablespoons fresh lime juice
1 teaspoon Dijon mustard
1 teaspoon honey
1/2 cup extra virgin olive oil
4 cups cooked basmati rice, chilled
2 cups thinly sliced Napa cabbage (I took baby lettuce)
1 1/2 cups thinly sliced English cucumbers
1 cup diced red bell pepper
1 cup cherry tomatoes, halfed (my addition. It's quite optional)
1/2 cup thinly sliced green onions (I took red onions)
1/2 cup chopped fresh mint
1/3 cup chopped fresh chives
1/3 cup chopped fresh flat-leaf parsley
Salt to taste

Stir together shallot, vinegar, lime zest, lime juice, Dijon mustard, and honey in a large bowl. Whisk in olive oil until blended. Add rice, cabbage, cucumbers, red bell pepper, green onions, mint, chives, and parsley; toss. Add salt to taste. Cover and chill up to 4 hours.



Recipe came Southern Living August 2013

October 26, 2014

Egg Scallions Latkes


It's not Chinese, it's a quite old Yiddishe recipe. We make all the time, especially when fresh green scallions are available.

Egg Scallions Latkes

Makes 18-20 mediums size latkes

2 & 1/4 cup all-purpose flour
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon black pepper
1/2 teaspoon baking powder
2 eggs
1/3 cup sour cream
1 & 1/2 cup buttermilk

2 hard-boiled eggs, finely chopped
1 cup scallions, finely chopped (white and green parts)

Oil for frying

In a large bowl, sift together the flour, baking powder, salt and pepper. Make a well in the center and pour in the buttermilk, eggs and sour cream; mix until smooth. Add chopped hard-boiled eggs and scallions. Mix well again.

Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat. Pour or scoop the batter onto the griddle, using approximately 1/4 cup for each pancake. Brown on both sides and serve warm.


Оладьи с яйцом и зеленым луком

На 18-20 оладий

2 & 1/2 чашки муки
1 чайная ложка соли
1/4 чайной лижки молотого черного перца
1/2 чайной ложки разрыхлителя
2 яйца
1/2 чашки сметаны
1 & 1/2 чашки кефира

2 яйца, сваренных вкрутую и мелко порезанных
1 чашка мелко порезаннаго зеленого лука

Подсолнечное масло для жарки

В большой посуде смешать муку, разрыхлитель, соль и перец. В центре сделать углубление и добавить кефир, яйца и сметану. Хорошо перемешать. чтoбы не было комочков. Добавить крутые яйца и лук. Опять перемешать.

НАгреть масло в большой сковороде на среднем огне. Вылить оладьи и  жарить с обеих сторон до золотистого цвета.  Подавать теплыми.

October 14, 2014

Pepper and Potato Stew


Pepper and Potato Stew
Make 8 servings

The recipe came from the book I recently looked through. It's "Extra virgin" by Mazar Debi.  It's absolutely delicious and very warming dish in a fall.

1 cup vegetable stock
3 tablespoons extra virgin olive oil
1 small red onion, finely chopped
5 garlic cloves, cut into 3 chunks each
8 bell peppers (different colors), each cut into eights
1 (15 ounces) can whole peeled tomatoes (pelati), pureed in a blender
1 pound russet(baking potatoes, scrubbed well and cut into 1/2 inch cubes
Kosher salt and freshly ground black pepper
1 handful fresh Italian parsley, roughly chopped

In  a small pot, heat the stock over medium-low heat until just before boiling. Reduce the heat to low and keep warm.

In a large Dutch oven (I used a deep frying pan), heat olive oil over medium-high heat until hot. Add the onion and saute for 5-7 minutes, or until completely softened but not browned. Add the garlic and saute for an additional 2 minutes, until fragrant and browned.

Add the bell peppers, reduce the heat to medium-low, stir, partially cover, and cook for 10 minutes, until softened.

Add the tomatoes and potatoes, season with salt and pepper to taste, stir well, and cook for about 1 hour, ococcasionally adding a ladleful of vegetable stock as needed to keep the ingredients cooking. The resulting stew should have a thick consistency. To check for doneness, using a wooden spoon, isolate one piece of potato and press it against the side of the pot. IF it does not offer any resistance as it mashes. the stew is ready to serve.

Stir in the parsley and serve.

Вегетарианское жаркое из сладких перцев и картошки

На 8 порций

1 чашка вегетарианского бульона
3 столовых ложки оливкового масла
5 зубцов чеснока, каждый порезанный на 3 части
8 сладких перцев разного цвета, каждый порезанный на 8 частей
1 (450 грамм) банка консервированных помидор, взбитых в пюре в блендере
1/2 кг картофеля, почищенного и нарезанного на небольшие кубики
Соль и перец по вкусу
Итальянская петрушка для украшения

В небольшой кастрюле нагресть почти до закипания вегетарианский бульон. Снять ос огня и держать теплым.

В глубокой сковороде нагреть оливковое масло и добавить лук. Жарить 5-8 минут. Добавить чеснок и зарить еще 2-3 минуты. Донавить перцы, уменьшить огонь, не плотно закрыть крышкой и тушить 10 минут. Добавить помидоры и картошку. перемешать. Проверить соль и перец. Если нузно добавить. Все тусить один час, постепеннь добавляя бульон. Жаркое должно получится очень плотным. Перед тем, как выключить огонь, проверить или готова картошка. Если картошка сварилась в перцах, то блюдо готово к подаче. Посыпать петруwкой и подать на стол.