Yields 8 servings
1/2 cup dry bulgur
1 cup water, room temperature
2 tablespoons olive oil, divided
1 tablespoon tomato paste
1 teaspoon chili flakes
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon cumin
1/2 cup red onion, finely chopped
6 mini cucumbers, diced
4 medium tomatoes, diced
2 tablespoon pomegranate syrup
Juice of half a lemon
Chopped dill, mint, parsley
Salt, ground black pepper to taste
Bring to boil water and add bulgur. Lower the heat and simmer for about 10-12 minutes covered. Remove from the heat and let sit for 10-15 minutes.
Add one tablespoon of olive oil to a medium frying pan and heat to medium-high heat. Add cooked bulgur, spices, and tomato paste and saute for 3-4 minutes. Remove from the heat and set aside. Add pomegranate syrup.
Add the diced tomatoes, cucumbers, chopped red onion, mint, dill, and parsley to the large plastic bowl. Squeeze the juice of half a lemon over it. Add the remaining one tablespoon of olive oil. Season with salt and pepper. Stir well to combine.
Let it sit for another 20 minutes to allow the flavors to meld.
Serve the bulgur salad with meat, fish, or flatbreads.
Салат Табуле по-турецки
На 8 порций.
1/2 чашки сухого булгура
1 чашки воды, комнатной температуры
2 столовые ложки оливкового масла, разделенные
1 столовая ложка томатной пасты
1 чайная ложка хлопьев чили
1 чайная ложка паприки
1/2 чайной ложки тмина
1/2 чашки красного лука, мелко нарезанного
6 мини-огурцов, нарезанных кубиками
4 средних помидора, нарезанных кубиками
2 столовые ложки гранатового сиропа
Сок половины лимона
Нарезанный укроп, мята, петрушка
Соль, молотый черный перец по вкусу
Довести воду до кипения и добавить булгур. Уменьшить огонь и варить под крышкой около 10-12 минут. Снять с огня и дать настояться 10-15 минут.
Добавить одну столовую ложку оливкового масла в сковороду среднего размера и нагреть на средне-сильного огня. Добавить приготовленный булгур, специи и томатную пасту и обжарить 3-4 минуты. Снять с огня и отставить в сторону. Добавить гранатовый сироп.
Добавить в большую пластиковую миску нарезанные кубиками помидоры, огурцы, нарезанный красный лук, мяту, укроп и петрушку. Выжать на него сок из половины лимона. Добавить оставшуюся столовую ложку оливкового масла. Приправить солью и перцем. Хорошо перемешать.
Оставить на 20 минут, чтобы вкус установился.
Подавать салат из булгура с мясом, рыбой или лепешками.