December 31, 2021

Red Beans Salad with Beets and Herring


Yields 3 medium servings

2 medium beets, cooked and peeled

1/2 cup red canned beans, rinsed and dried

1/2 medium red onion, chopped in to small pieces

4 oz (about 150 gram) herring, chopped

2 tablespoons dill, minced

3 teaspoon olive oil

1 & 1/2 teaspoon apple cider vinegar

Salt, ground black pepper, sugar to taste

Mix all ingredients. Check for spices and add if needed. Leave on a kitchen counter for about 30 minutes. Serve with rye bread.


Салат из красной фасоли со свеклой и селедкой

На 3 средние порции

2 средних свеклы, сваренные и очищенные

1/2 чашки красной консервированной фасоли, промытой и просушеной

1/2 среднего красного лука, нарезанного на мелкие кусочки

4 унции (около 150 грамм) нарезанной сельди

2 столовые ложки измельченного укропа

3 чайные ложки оливкового масла

1 и 1/2 чайных ложки яблочного уксуса

Соль, черный молотый перец, сахар по вкусу

Смешать все ингредиенты. Проверить на специи и при необходимости добавить. Оставить на кухонном столе примерно на 30 минут. Подавать с ржаным хлебом.



December 25, 2021

Thai Cucumber Salad


Serves: 4 to 5 as part of a larger meal

3⁄4 cup peanuts, (about 115 grams peanuts), whole, shelled, preferably without skin

2 tablespoons oil

2 tablespoons garlic, (about 30 grams garlic), finely chopped

Dressing / Sauce:

2 tablespoons white vinegar

2 teaspoons powdered sugar

3 tablespoons Thai sweet chili sauce

For the salad:

600 grams cucumber, about 3 medium cucumbers, each cut in half lengthwise, seeds removed, and thinly sliced into half rounds or julienned

2 tablespoons coriander leaves

45 grams shallots

1⁄2 teaspoon salt, or to taste

1 red chili, to garnish (optional), sliced at an angle


Roast peanuts: Tip peanuts into a wok over low heat. Roast peanuts, stirring continuously till golden brown. This will take anywhere between 8 to 15 minutes. Remove wok from heat and transfer peanuts to a plate to cool. Note: do not leave them in the wok as they will continue to brown in the residual heat. Once complete cool, crush them roughly. Set aside.

Fry garlic: Pour oil into a wok over medium-low heat. Once the oil heats up, add chopped garlic. Stir and fry till evenly colored to a light golden, 4 to 6 minutes. Remove from the wok and set aside to cool. Note that the garlic will continue to color till it cools down.

Make dressing / sauce: pour vinegar into a small glass bowl. Add powdered sugar and sweet chili sauce. Stir well to mix. Reserve dressing.

Assemble cucumber salad: Tip cucumber into a large glass, wood, or non-reactive metal bowl. Add fresh coriander leaves, chopped shallots, fried garlic, reserved dressing, and crushed roasted peanuts. Toss well to combine. Cover and place in the refrigerator to chill for 1 hour.

Serve Thai cucumber salad: Remove bowl from the refrigerator. Add salt and toss well again till mixed. Transfer to a salad bowl, garnish with sliced red chilies (optional), and enjoy chilled.

Recipe from Yummefy

December 16, 2021

Chocolate Roll Cake with Sweet Ricotta Filling


Yields 10-12 medium size pieces

Ricotta filling

1 pound (545 gram) whole milk ricotta cheese

1 teaspoon vanilla extract

3 tablespoons sour cream

1 large egg

1/3 cup corn starch (about 40 grams)

1/2 cup sugar

Dough

5 large eggs, separated

1/3 cup sugar

1/2 teaspoon vanilla extract

3/4 cup all-purpose flour

3 tablespoons cacao powder

1/2 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

2 tablespoons warm water


For the filling, mix all ingredients and with stand-up mixer process until smooth.

Preheat the oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a 9 x 13 baking sheet and spray with non-stick baking spray. Do not use a cookie sheet because it's shallow. It has to be a regular baking sheet.

For the dough, mix flour, cacao powder, baking powder, and salt in a medium bowl. Set aside.

In a large bowl, beat egg whites with an electric mixer on high speed until stiff peaks, about 3-4 minutes. Add sugar and beat more for 30-40 seconds. Sift flour mixture into egg whites and fold with plastic spatula.

In a medium bowl, mix egg yolks, vanilla extract, and water. Carefully add the egg mixture into the flour mixture and fold everything until smooth liquid dough.

Spread ricotta filling on the bottom of the baking sheet and smooth with a plastic spatula. Spoon dough over the filling and spread all over.

Bake for 30 minutes and remove from the oven. Let cool for 3-4 minutes and invert onto a large sheet of parchment paper. Roll in as jelly roll starting with a short side. Leave covered with the same parchment paper until completely cool.

Keep at room temperature in parchment paper. Slice before serving.

Шоколадный рулет с творожной начинкой

На 10-12 штук среднего размера.

Начинка из рикотты

1 фунт (545 г) сыра рикотта из цельного молока, мозно заменить на мягкий товорг

1 чайная ложка ванильного экстракта

3 столовые ложки сметаны

1 большое яйцо

1/3 чашки кукурузного крахмала (около 40 граммов)

1/2 чашки сахара

Тесто

5 крупных яиц, разделенных на желтки и белки

1/3 чашки сахара

1/2 чайной ложки ванильного экстракта

3/4 чашки белой муки

3 столовые ложки какао-порошка

1/2 чайной ложки разрыхлителя

1/4 чайной ложки соли

2 столовые ложки теплой воды

Для начинки смешать все ингредиенты и погружным миксером смешать до получения однородной массы.

Разогреть духовку до 350 F (180 C). Выложить пергаментной бумагой противень размером 9 x 13 дюйма, сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки. 

Для теста смешать в миске среднего размера муку, какао-порошок, разрыхлитель и соль. Отложить в сторону.

В большой миске взбить яичные белки электрическим миксером на высокой скорости до плотных пиков, примерно 3-4 минуты. Добавить сахар и взбивать еще 30-40 секунд. Просеять мучную смесь в яичные белки и перемешать пластиковой лопаткой.

В миске среднего размера смешать яичные желтки, ванильный экстракт и воду. Осторожно добавить яичную смесь в мучную смесь и взбить все до однородного жидкого теста.

Выложить начинку из рикотты на дно противня и разровнять по всему дну пластиковой лопаткой. Выложить тесто на начинку и распределить по всей поверхности.

Выпекать 30 минут и вынуть из духовки. Дать остыть 3-4 минуты и перевернуть на большой лист пергаментной бумаги. Завернуть рулет, начиная с короткой стороны. Оставить рулет накрытым той же пергаментной бумагой до полного остывания.

Хранить при комнатной температуре в пергаментной бумаге. Перед подачей нарезать.


Рецепт Ольги Шобутинской


December 05, 2021

Lemony barley and roasted carrot salad with goat cheese

Serves 4

4 medium carrots peeled and cut into 1/2-inch rounds

3 tablespoons olive oil, divided

1 cup uncooked pearl barley

1/4 cup lemon juice 

2 teaspoons dry mint

1/2 large clove garlic, minced 

Ground black pepper

1 cup chopped fresh cilantro or parsley, some reserved for garnish

1/2 cup pomegranate seeds

4 oz. (about 100 gram) fresh goat cheese, broken


In a medium saucepan, cover the barley with the 4-inches of water. Bring to boil, reduce to simmer, partially cover, and cook for 25 minutes or until the barley is tender. Drain, rinse with cold water, and drain again.

Preheat the oven to 400 F. On a large rimmed baking sheet, toss the carrots with one tablespoon of oil and season with salt. Roast for 20-25 minutes until tender and caramelized on the bottom. Set aside.

Add barley to a large bowl along with the lemon juice, remaining 2 tablespoons of olive oil, mint, and garlic. Add salt and pepper to taste. Mix in cilantro or parsley and pomegranate seeds. Sprinkle with the goat cheese and reserved parsley. Serve warm or at room temperature.


The recipe comes from "Modern lunch" by Allison Day.