January 27, 2022

Fried Rolls with Lavash and Chicken Filling (Leftover recipe)


Yields 2 large servings

2 sheets of lavash (Each sheet 12 x 10-inch), divided into 2 equal parts along smaller side (6 x 10-inch)

8 oz. cooked chicken (about 250 gram, leftovers of rotisserie chicken are welcomed), thinly shredded

2/3 cup yogurt

2/3 cup shredded cheddar cheese

2 tablespoons fresh herbs, chopped finely

1/2 teaspoon paprika

1/2 teaspoon granulated garlic

1 teaspoon brown mustard

Salt and ground black pepper to taste

1 egg, lightly beaten

Vegetable oil for frying

For filling, mix together, chicken, yogurt, cheese, spices. Add salt and pepper to taste. Mix well.

Using a culinary brush, moisture an each sheet of lavash. Spread equal parts of the filling on 2 sheets of lavash and cover with remaining 2 sheets, moistured side down. Roll in sating with a long side. Cut each roll into 8 equal chunks.

Heat a frying pan with about 1 tablespoon oil on a medium-high heat. Dip each roll into egg wash and place rolls on a frying pan. Fry until golden-brown color. Remove from the frying pan on a paper town for a couple minutes.

Serve warm with salsa, tomato sauce or Armenian red pepper paste


Жареные рулетики из лаваша с куриной начинкой.

На 2 большие порции

2 листа лаваша(Каждый лист 12 x 10 дюймов), разделить на 2 равные части вдоль меньшей стороны (6 x 10 дюймов)

около 250 г приготовленного мяса курятины, остатки курицы-гриль приветствуются), натертого на терке

2/3 чашки йогурта

2/3 чашки тертого сыра чеддер

2 столовые ложки свежей зелени, мелко нарезанной

1/2 чайной ложки паприки

1/2 чайной ложки гранулированного чеснока

1 чайная ложка коричневой горчицы

Соль и молотый черный перец по вкусу

1 яйцо, слегка взбитое

Растительное масло для жарки

Для начинки смешать мясо курятины, йогурт, сыр, специи. Добавить соль и перец по вкусу. Хорошо перемешать.

С помощью кулинарной кисточки промазать растительным амслом каждый лист лаваша. Выложить равные части начинки на 2 листа лаваша и накрыть оставшимися 2 листами, намазанной стороной вниз. Свернуть в рулет, начиная с длинной стороны. Разрезать каждый рулет на 8 равных частей.

Нагреть сковороду с примерно 1 столовой ложкой растительного масла на среднем огне. Окунить каждый рулетик в яичную смесь и выложить на сковороду. Обжарить до золотисто-коричневого цвета. Снять со сковороды на бумажное полотенце на пару минут.

Подавать теплыми с сальсой, томатным соусом или Паста из запеченых красных сладких перцев по-армянски

January 26, 2022

Chocolate Coffee Cake with Peanut Mousse Filling


Yield about 8 medium servings

Dough

1 & 1/4 cup all-purpose flour

1 & 1/4 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

3 tablespoons cacao powder

1 large egg, cold

1/2 cup sugar

50 ml milk, warm

50 ml vegetable oil

100 ml fresh made coffee (hot)

1 teaspoon vanilla extract

Peanut Butter Mousse filling

1 cup powdered sugar

1/2 cup sour cream

4 oz. cream cheese, room temperature

1/2 cup peanut butter

7 gram gelatin

1/4 cup water, room temperature


Preheat oven to 350 F (180 C). Grease 8 -inch round spring form, spray with non-stick baking spray, and place on a large baking sheet.

Sift flour, baking powder, salt, and cocoa together in a medium bowl.

Beat the egg and sugar with an electric mixer until white, add vegetable oil and beat until smooth. Pour in warm milk. Add vanilla extract and hot coffee.

Add flour mixture into the egg mixture and mix on a medium speed until smooth.

Bake in an oven for 40-45 minutes (until a dry skewer), cool on a wire rack until cool completely. Slice a thin layer off the tops (level) to create a flat surface with a large serrated knife. Split the cake into 2 even layers.

Set aside some pieces of cake from the top and grate them into crumbs.

For a mousse, soak gelatin in cold water.

Mix cream cheese, powdered sugar, peanut butter, and sour cream at low speed. Heat gelatin with water until dissolved, add to a cheese-sour cream mass part by part. Mix well with an electric mixer for about several minutes. Place in refrigerator for 10-15 minutes.

To assemble the cake, place the first layer on your cake stand or serving plate. Evenly spread half of the prepared filling on top. Use an icing spatula to spread. Top with 2nd cake layer and spread another half of the filling on top. Spread crumbs all over a top and sides.

Chill the assembled cake for at least 2 hours and up to 1 day before slicing and serving. If chilling for longer than a few hours, you can carefully cover it with plastic wrap.

Cut into serving pieces.



January 12, 2022

Walnut-Whiskey Pound Cake with Whiskey Glaze


For the cake

1/4 cup sour cream 

1/4 cup whiskey

3 large eggs

1 teaspoon pure vanilla extract

1 & 1/2 cups cake flour (I used 1 cup all-purpose flour + 1/2 cup whole-wheat flour))

3/4 teaspoon baking powder

1/2 cup (8 tablespoons) unsalted butter, room temperature

1 cup packed light brown 

1/2 cup finely chopped walnuts

For the glaze

1 cup of confectioner's sugar

2 & 1/2 teaspoons whiskey


Heat the oven to 325 F. Grease 9 x 5- inch loaf pan and dust with flour.

Combine the sour cream, whiskey, eggs, and vanilla in a large glass measuring cup and beat lightly. Combine the flour, baking powder, and salt in a medium mixing bowl.

Combine the butter and brown sugar in a large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed or until fluffy about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl as necessary.

With the mixer on medium-low speed and add the egg mixture into the bowl in a slow stream, stopping the mixer once or twice to scrape down the sides of the bowl.

Turn the mixer to low speed and add the flour mixture, 1/2 cup at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition. After the last edition, mix for 30 seconds on medium speed. Stir in nuts.

Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake the cake until it's golden and toothpick inserted in the center comes out, about 1 hour and 15 minutes. Let the cake cool in the pan for 5 minutes, invert it onto a wire rack, then turn it right side on a rack to cool completely.

Make the glaze.

Whisk the confectioners' sugar with whiskey together until smooth. Glaze over the top of the cake and some down the sides. Let stand until the glaze hardens, about 30 minutes.

Store cake in aluminum foil at room temp up to three days.


Заглазированный кекс с грецкими орехами и виски

Для торта

1/4 чашки сметаны

1/4 чашки виски

3 больших яйца

1 чайная ложка чистого ванильного экстракта

1 и 1/2 чашки муки для выпечки (я использовала 1 чашки белой муки + 1/2 чашки цельнозерновой муки))

3/4 чайной ложки разрыхлителя

1/2 чашки (8 столовых ложек) несоленого сливочного масла, комнатной температуры

1 чашка упакованная светло-коричневая

1/2 чашки мелко нарезанных грецких орехов

Для глазури

1 чашка кондитерского сахара

2 и 1/2 чайные ложки виски

Разогреть духовку до 325 F. Смазать форму для выпечки хлеба размером 9 x 5 дюймов и посыпать мукой.

Смешать сметану, виски, яйца и ваниль в большой стеклянной мерной чашке и слегка взбить венчиком. Смешать муку, разрыхлитель и соль в средней миске.

Смешать сливочное масло и коричневый сахар в большой миске и взбить миксером на средне-высокой скорости около 3 минут, при необходимости соскабливая со стенок миски.

Уменьшить скорость миксера и медленно струйкой добавить яичную смесь в миску, останавливая миксер один или два раза, чтобы соскребать смесь со стенок миски.

На низких оборотах миксера добавить мучную смесь по 1/2 чашки за раз, соскребая смесь со стенок миски после каждого добавления. Остановить миксер и вмешать орехи.

Выложить тесто в подготовленную форму и разровнять поверхность силиконовой лопаткой. Печь пирог, пока он не станет золотистым и зубочистка, вставленная в центр, не выйдет наружу, около 1 часа 15 минут. Дать пирогу остыть в форме в течение 5 минут, перевернуть его на решетку, дать полностью остыть.

Для глазури, смешать сахарную пудру с виски до однородности. Смазать глазурью верх торта и немного по бокам. Дать постоять, пока глазурь не затвердеет, около 30 минут.

Хранить торт в алюминиевой фольге при комнатной температуре до трех дней.



Recipe comes from "Cake Keeper Cakes" Lauren Chattman

January 02, 2022

Provensal Pate


Yields about 1 & 1/3 cups

3 tsp of olive oil

1 & 1/2 ups minced leeks

1 red bell pepper chopped

1 zucchini, diced

1/3 cup slivered almonds

8 sun-dried tomatoes, chopped

1 tsp. tomato paste or ketchup

1 tsp. of maple syrup

2 cloves garlic, minced

1 tsp. herbes de Provence

1 tsp. salt

Black pepper to taste

For serving:

Slices of toasted rye bred, crackers, crostini

In the skillet over medium-high heat, heat oil, then add leeks, bell peppers, zucchini, almonds, and sun-dried tomatoes and sauté for 10 minutes. Add remaining ingredients except garlic and keep cooking for 5 minutes.

Remove from the heat and check for spices. Add if needed. Place warm mixture and garlic into a bowl of the food processor and process until a very small bit resembles. Scrape the sides once or twice. Remove the pate from the bowl into a medium bowl. Serve immediately on toasted bread or crackers. Refrigerate leftovers in a covered container.


Паштет из тушенных овощей с миндалем в стиле Провансаль

На 1 и 1/3 чашки

3 чайных ложки оливкового масла

1 и 1/2 чашки измельченного лука-порея

1 красный сладкий перед, нарезанный мелко

1 кабачок, нарезанный кубиками

1/3 чашки нарезанного миндаля

8 вяленых помидоров, нарезанных

1 чайная ложка томатной пасты или кетчупа

1 чайная ложка кленового сиропа

2 измельченных зубчика чеснока

1 ч.л. прованских трав (herbes de Provence)

1 чайная ложка соли

Черный перец по вкусу

Для сервировки:

Ломтики поджаренного ржаного хлеба, сухарики, кростини


Разогреть масло в сковороде на среднем или сильном огне, затем добавить лук-порей, болгарский перец, кабачки, миндаль и вяленые помидоры и обжарить в течение 10 минут. Добавить остальные ингредиенты, кроме чеснока, и еще тушить в течении 5 минут.

Снять с огня и проверить на наличие специй. При необходимости добавить. Выложить теплую смесь и чеснок в чашу кухонного комбайна и измельчить до очень маленьких кусков. Вынуть паштет из чаши в миску среднего размера. Сразу подать на поджаренном хлеб или крекерах. Храните остатки в закрытом контейнере.


Idea for the recipe from "Crave" magazine.