August 24, 2021

Honey and Banana Loaf


Serves 8

1/2 cup unsalted butter, softened

 3/4 cup light brown sugar (I used 1/2 cup mix od brown and cane sugars)

2 large eggs, lightly beaten

2 tablespoons honey

1 large ripe banana, cut into chunks

1 1/2 cup whole-wheat flour

1 1/2 teaspoon baking powder

2 teaspoons ground cinnamon

Preheat the oven to 350 F. Grease 9 x 5 loaf pan.

Combine the butter and sugar in a food processor for 1 minute until lighter in color. Add the beaten eggs and process until combined.

Put 1 tablespoon of the honey in a saucepan over low heat and warm for 1 minute until runny. Add to the food processor with banana and blend until smooth. Add the flour, baking powder, and cinnamon and process until well combined. If dough is sticky, add several tablespoons of buttermilk (personal note)

Spoon evenly into the loaf pan and bake for 35-40 minutes or until a skewer comes out clean when inserted into the center of the cake. Leave in the pan for 5 minutes before turning out on a rack. Warm the remaining honey in a saucepan over low heat for 1 minute or until runny. Brush the warm cake with warm honey. Serve warm or cool.

Store leftovers in aluminum foil tightly wrapped.


Медовый кекс с бананом

На 8 порций

1/2 чашки размягченного несоленого сливочного масла

3/4 чашки светло-коричневого сахара (я использовала 1/2 чашки смеси коричневого и тростникового сахара)

2 больших яйца, слегка взбитых

2 столовые ложки меда

1 большой спелый банан, нарезанный кусочками

1 1/2 чашки цельнозерновой муки

1 1/2 чайной ложки разрыхлителя

2 чайные ложки молотой корицы

Разогреть духовку до 350 F (180 Ц). Смазать маслом форму для выпечки кексов (9 x 5 дюймов).

Смешать масло и сахар в кухонном комбайне в течение 1 минуты, пока смесь не станет светлее. Добавить взбитые яйца и перемешать.

Выложить 1 столовую ложку меда в кастрюлю и нагреть на слабом огне в течении 1 минуты до жидкого состояния. Добавить в кухонный комбайн мед и банан; взбивать до однородной массы. Добавить муку, разрыхлитель и корицу и перемешать до однородной массы. Если тесто очень густое, добавить несколько столовых ложек кефира или пахты (личное примечание).

Равномерно выложить ложкой в форму для выпечки кекса и печь 35-40 минут или до тех пор, пока лучинка не выйдет чистой из центра торта. Оставить в форме на 5 минут, прежде чем выкладывать на решетку. Нагреть оставшийся мед в кастрюле на слабом огне в течение 1 минуты или до жидкого состояния. Смазать теплый пирог теплым медом. Подавать теплым или прохладным.

Хранить остатки в алюминиевой фольге, плотно обернув их.


Recipe come from "Sweet Food" by Kay Scarlett


August 23, 2021

Potato salad with tuna and preserved lemon


 Yileds 6 servings

2 lb. Yukon gold potato (9-10 medium size potato)

Kosher salt

6 eggs

⅔ cup mayo

3 tablespoons buttermilk or sour cream

Ground black pepper

1 can (5 oz.) tuna (preferably in olive oil)

¼ cup chopped preserved lemon (preferably homemade)

¼ red onion, diced

12 pitted Kalamata olives, chopped

¼ cup chopped cilantro

2 celery stalks, sliced

1-2 tablespoons harissa (optional, preferably homemade)


Peel potatoes and cut to quarters. Put in a saucepan and cover in water and add a tablespoon kosher salt. Bring to boil over high heat, then cover, reduce heat to low and cook for about 10 minutes until potatoes are fork tender (be careful not to overcook.) Remove from heat and drain, keep in a colander, covered in towel, until cold enough to handle (about 15 minutes.)

To cook the eggs, bring lightly salted water to boil in a saucepan. Use a spoon to gently drop eggs into boiling water and cook for 7 minutes. Drain and move eggs to ice water to stop cooking process.

Cut warm potato to bite size pieces and put in a large bowl.

Mix mayo, buttermilk, 1 teaspoon salt and black pepper in a small bowl, pour over warm potato and mix gently. Peel eggs, dice and add to potatoes. Drain tuna and add in chunks. Add preserved lemon, red onion, olives, cilantro and celery and mix very gently. Adjust salt to taste.

You may add harissa to the salad or serve it on the side for each person to add their own.

Potato salad keeps in a sealed container in the fridge up to 3 days.


Recipes come from Vered's Israeli Cooking

August 05, 2021

Sweet Ricotta Slices with Roasted Walnuts Filling


Yields 16 large cookies

1 & 1/3 cups all-purpose flour

1/3 cup granulated sugar

1 tablespoon baking powder

1/8 teaspoons salt

1/3 cup whole milk ricotta cheese

2 tablespoons butter, melted

1 large egg yolk

2 tbsp whole milk

1 teaspoon pure vanilla extract

1/4 teaspoon rosewater

Filling

1 cup walnut pieces, medium size

! & 1/2 tablespoons butter, melted

1/4 cup powdered sugar

1 teaspoon lemon juice

Egg wash

1 egg white, lightly beaten

Sesame seeds for sprinkling


Pulse flour, sugar, baking powder, and salt in a food processor to blend. Add ricotta, butter, milk, vanilla extract, and rosewater. Pulse just until the mixture beginning to form a bowl. Shape dough into a disk, wrap it into wax paper, and refrigerate for up to overnight.

To roast walnuts, place a skillet and heat over medium-low. Add nut, spread nuts in a single layer in a pan. Stir occasionally and cook for about 8 minutes. Be watchful, careful to not allow nuts to burn. Allow cooling.

Place walnuts into the bowl of a food processor and process until all nuts are ground. Remove ground walnuts in a medium bowl and add powdered sugar, butter, and lemon juice. Mix well. Set aside.

Preheat oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a large cookie sheet and grease with some vegetable oil and non-stick baking spray.

Remove dough from the refrigerator and half into two equal parts. Roll each one into a 12 x 8-inches rectangle. Spread prepared filling in a single layer over one of the rectangles and cover with another one. Cut into half lengthwise and cut each side into 8 slices.

Place each slice on a cookie sheet, brush with egg white and sprinkle with sesame seeds. Bake for about 10-12 minutes on a lower shelf and 5-7 minutes on the upper one. Remove from the oven and cool completely.

Keep in an air-tight container for a couple of days.


Сладкие ломтики из сыра рикотта с начинкой из жареных грецких орехов

На 16 больших печений.

1 и 1/3 чашки белой муки

1/3 чашки сахарного песка

1 столовая ложка разрыхлителя

1/8 чайной ложки соли

1/3 чашки сыра рикотта

2 столовые ложки растопленного сливочного масла

1 большой яичный желток

2 столовые ложки цельного молока

1 чайная ложка чистого экстракта ванили

1/4 чайной ложки розовой воды

Начинка

1 чашка кусочков грецкого ореха среднего размера

! & 1/2 столовых ложки сливочного масла, растопленного

1/4 чашки сахарной пудры

1 чайная ложка лимонного сока

Для помазки

1 яичный белок, слегка взбитый

Семена кунжута для посыпки

Смешать муку, сахар, разрыхлитель и соль в кухонном комбайне. Добавить рикотту, масло, молоко, экстракт ванили и розовую воду. Провернуть до тех пор, пока смесь не начнет формировать шар. Вынуть тесто из чашки комбайна, сформировать из теста диск, завернуть его в вощеную бумагу и поставить в холодильник на ночь.

Чтобы обжарить грецкие орехи, нагреть сковороду на среднем огне. Добавить орехи. Время от времени помешивать и жарить около 8 минут. Снять с огня и дать остыть.

Выложить грецкие орехи в чашу кухонного комбайна и измельчить. Добавить сахарную пудру, масло и лимонный сок. Хорошо перемешать. Выложить в среднюю миску и отложить в сторону.

Разогрейть духовку до 350 F (180 C). Выложить пергаментной бумагой большой противень и смазать растительным маслом и антипригарным спреем для выпечки.

Достать тесто из холодильника и поделить на две равные части. Раскатать каждую часть в прямоугольник размером 12 х 8 дюймов. Подготовленную начинку выложить одним слоем на один из прямоугольников и накрыть другим. Разрезать пополам вдоль и разрезать каждую сторону на 8 ломтиков.

Положить каждый ломтик на противень, смазать яичным белком и посыпать кунжутом. Выпекать 10-12 минут на нижней полке и 5-7 минут на верхней. Вынуть из духовки и полностью остудить.

Хранить в герметичном контейнере пару дней.